menu: rubrieken, zoeken & meer

1,8 miljoen Spanjaarden zijn gevaccineerd waarvan half miljoen met tweede dosis

1,8 miljoen Spanjaarden zijn gevaccineerd waarvan half miljoen met tweede dosis
Beeld: Freepik

1,8 miljoen Spanjaarden zijn gevaccineerd waarvan half miljoen met tweede dosis

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Het Ministerie van Volksgezondheid heeft zoals elke doordeweekse dag de dagcijfers bekend gemaakt over de corona-vaccinaties. Daaruit blijkt dat op donderdag 4 februari, circa vijf weken nadat op 27 december 2020 de eerste persoon werd gevaccineerd in Spanje, meer dan 1,8 miljoen vaccinaties zijn geplaatst en meer dan een half miljoen mensen immuun zijn nadat ze de tweede dosis hebben ontvangen.

Spanje heeft op dit moment 2.218.755 corona-vaccins ontvangen waarvan 2.131.155 Pfizer-vaccins en 87.600 Moderna-vaccins. 84,1% ofwel 1.865.342 vaccins zijn reeds gebruikt om de bevolkingsgroepen die in fase 1 gevaccineerd worden te vaccineren. 

Daarvan heeft 31,43% ofwel 586.122 personen reeds het tweede corona-vaccin ontvangen en zijn ze op papier immuun geworden tegen Covid-19.

Het corona-vaccinatieplan begon eind december vanwege de feestdagen traag maar daarna begon men er vaart achter te zetten en werd het vaccinatie-ritme verhoogd. Daardoor hebben nu bijna 1,9 miljoen inwoners van Spanje reeds een vaccin ontvangen en bijna 600.000 personen ook het tweede vaccin.

In het begin van het corona-vaccinatieprogramma ging het plaatsen van het vaccin niet helemaal gelijk op in de autonome regio’s waar de regionale gezondheidsinstellingen de verantwoordelijken zijn voor de uitvoering van het landelijke corona-vaccinplan. Maar vijf weken na de start zit men in Spanje op dezelfde lijn waarbij de meeste regio’s meer dan 80% van de ontvangen corona-vaccins gebruikt hebben.

Op de speciale website van het Ministerie van Volksgezondheid is te zien dat Spanje op dit moment, en in lijn met andere EU-lidstaten, drie goedgekeurde corona-vaccins kan gebruiken waarvan twee merken reeds gebruikt worden. Het gaat om Pfizer/BioNTech waarvan Spanje circa 30 miljoen moet ontvangen en Moderna waarvan Spanje recht heeft op 16 miljoen vaccins. 

Het derde vaccin is van AstraZen/Oxford dat recent door de EU is goedgekeurd terwijl men nog in afwachting is van de vaccins van Janssen, Sanofi Pasteur, Novavax en Curevac. Het Russische Sputnik vaccin is nog niet opgenomen in deze lijst waarop niet de data vermeld staan wanneer men deze vaccins in SPanje kan verwachten. Dat is allemaal afhankelijk van de EU.

Nieuwe corona-cijfers

Op donderdag 4 februari werden ook de nieuwe corona-cijfers bekend gemaakt. Daarbij wordt gemeld dat er 29.960 positieve coronatests bij zijn gekomen in Spanje waardoor het totaal sinds de aanvang van de Corona-crisis inmiddels is gestegen naar bijna 3 miljoen personen, om precies te zijn 2.913.425 personen. 

Het aantal corona-doden is helaas de afgelopen 24 uur ook weer gestegen met 432 personen waardoor dat totaal is gekomen op 60.802 officieel geregistreerde Covid-doden sinds de aanvang van de corona-crisis in Spanje. Het echte aantal corona-doden zal waarschijnlijk veel hoger zijn.

Er liggen op dit moment nog steeds 29.276 Covid-patiënten in Spaanse ziekenhuizen waarvan 4.823 Covid-patiënten op de intensive care afdelingen. Gemiddeld 44,36% van de ic-capaciteit is bezet met Covid-patiënten maar in sommige regio’s zoals Valencia (61%), Melilla (70%) of Castilla-La Mancha (55%) is dat veel hoger dan in andere regio’s.

Bekijk de corona-cijfers van 4 februari HIER (PDF)

Gerelateerd nieuws: