Belgische journaliste en gamer Eefje Depoortere over het Spaanse woord ‘pija’

Belgische journaliste en gamer Eefje Depoortere over het Spaanse woord ‘pija’
Beeld: Eefje ‘Sjokz’ Depoortere / Twitter

Belgische journaliste en gamer Eefje Depoortere over het Spaanse woord ‘pija’

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Dit artikel is 12 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Veel lezers weten dat de Spaanse taal niet de makkelijkste (maar wel de mooiste) taal is om te leren en ook de Belgische journaliste en gamer Eefje Depoortere (1987) weet daar alles van. Eefje volgt ook Spaanse les en dit keer probeert ze het woord ‘pija’ te begrijpen en de verschillende betekenissen te begrijpen.

Eefje staat beter bekend onder haar avatar of bijnaam ‘Sjokz’ waarmee ze verslag uitbrengt van Europese toernooien rondom de League of Legends, een computerspel gebaseerd op een modificatie van het bekende spel Warcraft III. Dat Eefje gewaardeerd wordt blijkt wel uit het feit dat ze in 2018 de ‘Best Esports Host’ award op de ‘Game Awards 2018 ceremony’ won.

Eefje is een bekende van de Spanjaard Ibai Llanos die steeds meer media aandacht krijgt in Spanje en inmiddels is uitgegroeid tot een grote internetberoemdheid, streamer en esports-omroeper.

Eefje ‘Sjokz’ Depoortere volgt echter ook Spaanse les en dit keer vroeg ze aan haar docent wat het Spaanse woord voor het Engelse ‘posh’ is waarop geantwoord werd dat dit ‘pija’ is (in het Nederlands chic of luxueus). 

Op Twitter legt ze echter in het Spaans uit dat dit een ‘gevaarlijk woord’ is want het heeft verschillende betekenissen in verschillende Spaanssprekende landen.

Eefje zegt namelijk dat ‘pija’ in Spanje ‘posh’ betekent maar in Argentinië betekent ‘pija’ weer ‘polla’ (penis) maar in Chile betekent ‘pija’ weer ‘apuesta’ (weddenschap). 

Volgens Eefje is het een gevaarlijk woord want voordat ze het weet zegt ze ‘pija’ en wordt dat in andere landen heel anders begrepen en Eefje heeft een breed publiek op internet.

Haar video op Twitter heeft inmiddels meer dan 58.000 likes gekregen en meer dan 8.000 reacties.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.