Search
menu
Search

Belgische journaliste en gamer Eefje Depoortere over het Spaanse woord ‘pija’

Belgische journaliste en gamer Eefje Depoortere over het Spaanse woord ‘pija’
Beeld: Eefje ‘Sjokz’ Depoortere / Twitter

Belgische journaliste en gamer Eefje Depoortere over het Spaanse woord ‘pija’

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Veel lezers weten dat de Spaanse taal niet de makkelijkste (maar wel de mooiste) taal is om te leren en ook de Belgische journaliste en gamer Eefje Depoortere (1987) weet daar alles van. Eefje volgt ook Spaanse les en dit keer probeert ze het woord ‘pija’ te begrijpen en de verschillende betekenissen te begrijpen.

Eefje staat beter bekend onder haar avatar of bijnaam ‘Sjokz’ waarmee ze verslag uitbrengt van Europese toernooien rondom de League of Legends, een computerspel gebaseerd op een modificatie van het bekende spel Warcraft III. Dat Eefje gewaardeerd wordt blijkt wel uit het feit dat ze in 2018 de ‘Best Esports Host’ award op de ‘Game Awards 2018 ceremony’ won.

Eefje is een bekende van de Spanjaard Ibai Llanos die steeds meer media aandacht krijgt in Spanje en inmiddels is uitgegroeid tot een grote internetberoemdheid, streamer en esports-omroeper.

Eefje ‘Sjokz’ Depoortere volgt echter ook Spaanse les en dit keer vroeg ze aan haar docent wat het Spaanse woord voor het Engelse ‘posh’ is waarop geantwoord werd dat dit ‘pija’ is (in het Nederlands chic of luxueus). 

Op Twitter legt ze echter in het Spaans uit dat dit een ‘gevaarlijk woord’ is want het heeft verschillende betekenissen in verschillende Spaanssprekende landen.

Eefje zegt namelijk dat ‘pija’ in Spanje ‘posh’ betekent maar in Argentinië betekent ‘pija’ weer ‘polla’ (penis) maar in Chile betekent ‘pija’ weer ‘apuesta’ (weddenschap). 

Volgens Eefje is het een gevaarlijk woord want voordat ze het weet zegt ze ‘pija’ en wordt dat in andere landen heel anders begrepen en Eefje heeft een breed publiek op internet.

Haar video op Twitter heeft inmiddels meer dan 58.000 likes gekregen en meer dan 8.000 reacties.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?