menu: rubrieken, zoeken & meer

Corona-maatregelen Catalonië verlengd maar iets versoepeld

Corona-maatregelen Catalonië verlengd maar iets versoepeld

Corona-maatregelen Catalonië verlengd maar iets versoepeld

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

BARCELONA – De regionale overheid van Catalonië heeft de corona-maatregelen verlengd met 14 dagen. De huidige corona-maatregelen eindigen op 7 februari maar vanaf maandag 8 februari krijgen de inwoners van de autonome regio Catalonië te maken de verlening tot in ieder geval 22 februari maar met versoepelingen.

De belangrijkste wijzigingen hebben betrekking op de lokale lockdowns, de opensingstijden van de horeca en dat de sportscholen weer gedeeltelijk open mogen. De avondklok blijft echter bestaan en ook de maatregelen voor de winkels en winkelcentra worden niet versoepeld.

Lockdowns

Vanaf maandag 8 februari is het weer toegestaan om binnen de eigen comarca (district) te reizen waarmee de lokale (gemeentelijke) lockdowns worden opgeheven.

De regionale lockdown voor de hele autonome regio Catalonië blijft bestaan waardoor niemand de regio Catalonië in of uit mag reizen. 

Als je toch buiten de eigen district-grens moet komen dan moet je een certificaat bij je hebben, het zogenaamde ‘Certificado de declaración autoresponsable’ dat HIER te downloaden is.

Elke Catalaanse provincie is opgedeeld in ‘comarcas’ wat dus niet hetzelfde is als de provincie of de hele autonome regio. KLIK HIER voor een overzicht van de comarca’s in Catalonië. 

Horeca

Bars en restaurants mogen één uur langer open zijn tussen 7.30 en 10.30 uur voor het serveren van ontbijt en tussen 13.00 en 16.30 voor het serveren van de middagmaaltijden (lunch).  

Tussen 19.00 en 22.00 uur mogen bars en restaurants alleen open zijn om afhaalmaaltijden en take away of delivery aan te bieden (wat tot 23.00 uur thuisbezorgd mag worden).

Avondklok

Ook de avondklok (toque de queda) blijft voorlopig nog bestaan tot en waarschijnlijk langer. Deze geldt tussen 22.00 en 6.00. Opvallend is dat het is toegestaan om tussen 4 en 6 uur ‘s nachts de hond uit te laten (individueel en dichtbij huis).

Winkels

Alle winkelcentra moeten gesloten blijven (en mogen ook niet met minder m2 openen) en alleen winkels kleiner dan 400 m2 mogen open op doordeweekse dagen maar moeten op zaterdag en zondag gesloten zijn wanneer alleen essentiële winkels (zoals supermarkten) open mogen zijn. Winkels moeten om 21 uur dicht zijn en hebben een maximale capaciteit van 30%. Dat laatste geldt ook, en dat is NIEUW, voor sportscholen.

Samenkomen

Wat betreft het samenkomen geldt een groepsgrootte van maximaal 6 personen.