menu: rubrieken, zoeken & meer

Covid-19 is officieel een beroepsziekte in Spanje maar niet voor iedereen

Covid-19 is officieel een beroepsziekte in Spanje maar niet voor iedereen
Beeld: Freepik

Covid-19 is officieel een beroepsziekte in Spanje maar niet voor iedereen

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Vanaf nu wordt Covid-19 en een eventuele besmetting daarmee met langdurige gevolgen gezien als een beroepsziekte in Spanje. Maar dat zal niet voor iedereen gelden. De Covid-19 infectie wordt beschouwd als een ‘enfermedad professional’ voor het gezondheidspersoneel, iets waar de medische sector al maanden naar vraagt.

Een beroepsziekte is een ziekte die veroorzaakt wordt door het uitoefenen van een beroep. Slachtoffers van zo’n ziekte kunnen een vergoeding krijgen. In dit geval hebben we het dus over Covid-19 en het gezondheidspersoneel (personal de servicios sanitarios o socio-sanitarios) dat uiteraard direct in contact staat met besmettingsgevallen.

Tijdens de Ministerraad van dinsdag werd dit besloten maar ondanks dat er opgelucht adem wordt gehaald door de medische sector, is er ook kritiek want de officiële benaming van beroepsziekte geldt niet voor alle risicoberoepen.

Er zijn veel beroepen, te denken valt aan thuiszorg, schoonmaak personeel van ziekenhuizen, beveiligingspersoneel, politie en brandweer, leraren etc. die niet gezien worden als risicogroepen, in ieder geval niet voor wat betreft Covid-19.

Daarom wordt er gesproken over een gedeeltelijke herkenning met een tekst in de Staatscourant die dubbelzinnig en niet compleet is. In de tekst in de BOE (PDF) wordt op geen enkel moment het personeel gespecificeerd dat wel of niet kan profiteren van een ziekteverlof en/of vergoedingen.