Honderd vandalistische ‘hang-koeien’ veroorzaken problemen in het Sierra Nevada natuurgebied

Honderd vandalistische ‘hang-koeien’ veroorzaken problemen in het Sierra Nevada natuurgebied
Beeld: Ayuntamiento de Bayárcal

Honderd vandalistische ‘hang-koeien’ veroorzaken problemen in het Sierra Nevada natuurgebied

ALMERÍA – Circa 100 loslopende koeien van elk 400 kilo lopen in groepen van 40 en soms 60 exemplaren vrij rond door het natuurgebied Sierra Nevada in de provincie Almería. Nu is dat op zich niets nieuws want in de weidse natuur in Spanje lopen wel vaker koeien, schapen en paarden rond maar in dit geval hebben de koeien geen baasje en zijn ze vandalistisch aan het rondtrekken.

Er zijn veel inwoners van het dorp Bayárcal in de provincie Almería die klagen over de allesvernietigende koeien die zich als ‘hang-koeien’ gedragen en eten en vernielen wat ze tegenkomen. Zo hebben de koeien al plantenbakken kapot gemaakt en gegeten van druppelirrigatie systemen, vreten ze van fruitbomen en hebben ze groentetuinen kapot gemaakt.

De gemeente is bezig om de eigenaren van de loslopende koeien te lokaliseren om zo de kosten van de schade te claimen maar dat blijkt lastiger te zijn dan wat men had gedacht. Voorlopig moet men toezien hoe dag in dag uit de circa 100 ‘vacas’ met hun vandalistisch gedrag rondtrekken bij het dorp.

De koeien werden al in oktober 2021 gelokaliseerd maar toen graasden zij rustig bij de Puerto de la Ragua. Er zijn twee groepen van 40 en 60 koeien die vrij rondlopen en ongecontroleerd door de bergen trekken. Deze koeien eten ook al het gras weg wat eigenlijk voor zo’n 7.000 geiten en 8.000 schapen is bedoeld. De eigenaren daarvan betalen voor het gras maar een koe eet tien keer meer dan een schaap en dus blijft er bijna niets meer over voor de schapen en geiten.

Afgelopen weekend raakte een oudere jager ook gewond toen hij moest vluchten voor een koe die hem wilde aanvallen. Om meer gewonden en schade te voorkomen hebben de gemeenten van diverse dorpen hulp gevraagd aan de regionale en provinciale autoriteiten.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.