Spanje staat op 4 februari ook stil bij de Weredldkankerdag met 280.000 gediagnosticeerde patiënten in 2022

Spanje staat op 4 februari ook stil bij de Weredldkankerdag met 280.000 gediagnosticeerde patiënten in 2022
Beeld: Freepik

Spanje staat op 4 februari ook stil bij de Weredldkankerdag met 280.000 gediagnosticeerde patiënten in 2022

MADRID – De ‘Werelddag tegen Kanker’ of ‘Wereldkankerdag’ wordt jaarlijks gehouden op 4 februari en is ingesteld door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) van de Verenigde Naties (VN). Het is een internationale bewustwordingsdag waarop mensen in de hele wereld stilstaan bij de ziekte kanker. In Spanje heet deze dag de ‘Día Mundial Contra el Cáncer’ waarbij men ook stilstaat bij deze ziekte die dit jaar meer dan 280.000 nieuwe patiënten erbij zal krijgen in Spanje.

Ieder jaar wordt op 4 februari wereldwijd stilgestaan bij de impact van kanker, een ziekte waar veel inwoners van Spanje op een zeker moment mee te maken krijgen. De ziekte verandert niet alleen het leven van de patiënt, maar heeft ook invloed op dat van diens partner, familie, collega’s en vrienden … Kortom, kanker raakt iedereen.

Verwacht wordt dat in 2022 in Spanje bij 280.101 personen kanker gediagnosticeerd wordt. Daarbij gaat het volgens cijfers van de Spaanse Vereniging voor Medische Oncologie (Sociedad Española de Oncología Médica) om 160.066 mannen en 120.035 vrouwen waarbij 166.127 kankerpatiënten 65 jaar en ouder zijn, 98.033 patiënten de leeftijd hebben van 45 tot en met 64 jaar en 15.940 kankerpatienten jonger zijn dan 45 jaar. 

De meest gediagnosticeerde kankersoorten in Spanje in 2022 zijn die van de dikke darm en het rectum (43.370 nieuwe gevallen), borst (34.750), long (30.948), prostaat (30.884) en urineblaas (22.295). Ver daaronder staan de non-Hodgkin-lymfomen (9.514), pancreaskanker (9.252), nierkanker (8.078), kankers van de mondholte en keelholte (7.779), maagkanker (6.913), baarmoederlichaamkanker (6.773) en levernaker (6.604). Bij mannen zal de meest gediagnosticeerde kanker die van de prostaat, de dikke darm, het rectum en de longen zijn. Bij vrouwen zal de meest gediagnosticeerde kanker die van de borst, de dikke darm en het rectum zijn met minder longkanker gevallen.

In Spanje wordt geschat dat de kankersterfte zal toenemen van 113.000 gevallen in 2020 tot meer dan 160.000 in 2040. De kankersterfte in Spanje is de afgelopen decennia sterk gedaald wat een verbetering van de overleving van de patiënt betekent. De sterfte aan alvleesklierkanker is echter toegenomen, zowel bij mannen als bij vrouwen, vanwege de toename van de incidentie. De sterfte bij maagkanker is de afgelopen decennia in Spanje aanzienlijk gedaald. Bij longkanker is de mortaliteit lager bij mannen en hoger bij vrouwen.

Volgens gegevens gepubliceerd door de Wereldgezondheidsorganisatie in haar World Cancer Report 2014, is ongeveer een derde van de sterfgevallen door kanker te wijten aan de vijf vermijdbare factoren: tabak, infecties, alcohol, sedentaire levensstijl en ontoereikende voeding. Tabak is naar schatting verantwoordelijk voor 33% van de kankers wereldwijd en tot 22% van de sterfgevallen door kanker. Bovendien wordt 4% van de tumoren rechtstreeks veroorzaakt door alcohol

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.