menu: rubrieken, zoeken & meer

Vanaf 10 februari eindigt de mondkapjesplicht in de buitenruimtes in Spanje

Vanaf 10 februari eindigt de mondkapjesplicht in de buitenruimtes in Spanje
Beeld: Europa Press

Vanaf 10 februari eindigt de mondkapjesplicht in de buitenruimtes in Spanje

Dit artikel is 12 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Vanaf donderdag 10 februari komt er een einde aan de mondkapjesplicht in de buitenruimtes in Spanje, dat heeft de minister van Volksgezondheid Carolina Darias op vrijdag 4 februari bevestigd. Op dinsdag 8 februari zal daarover een besluit worden genomen tijdens de wekelijkse ministerraad waarna dit op woensdag 9 februari gepubliceerd wordt in de staatscourant BOE en de maatregel de dag daarna op donderdag 10 februari van kracht wordt.

Deze week werd op 1 februari in het Congres van Afgevaardigden nog een motie aangenomen voor het behoud van de mondkapjesplicht in de buitenruimtes. Maar vanwege de verbeterde epidemiologische situatie met een dalend aantal besmettingen, een dalende corona-incidentie en minder Covid-patiënten in de ziekenhuizen, heeft men besloten om enkele dagen later te beslissen over het einde van de mondkapjesplicht in de buitenruimtes in Spanje.

Het was het Ministerie van Volksgezondheid die het laatste woord heeft over de mondkapjesplicht in Spanje en minister Carolina Darias heeft nu bevestigd dat er een einde komt aan de verplichting van het dragen van een mondkapje in de buitenruimtes , ook wanneer de anderhalve meter gehandhaafd kan worden. Vanaf donderdag 10 februari zal dat niet meer nodig zijn. In de binnenruimtes en wanneer de anderhalve meter niet gehandhaafd kan worden in de buitenruimtes zal het mondkapje nog wel verplicht zijn vanaf 10 februari.

Sinds 24 december 2021 is het in Spanje weer verplicht om een mondkapje te dragen in de buitenruimtes. De reden voor die tijdelijke beslissing was de enorme stijging van corona-besmettingen voor, tijdens en na de feestdagen en de opkomst van de zeer besmettelijke Omicron-variant. Vanaf het begin is door de regering altijd aangegeven dat het om een tijdelijke maatregel ging en, ondanks dat recent een verlenging werd aangenomen in het Congres van Afgevaardigden, heeft men dus nu beslist op 10 februari te eindigen met de mondkapjesplicht in de buitenruimtes.

MAAR het mondkapje zal na donderdag 10 februari nog steeds verplicht zijn in alle binnenruimtes en ook in de buitenruimtes als de anderhalve meter afstand niet gehandhaafd kan worden. Daar zal voorlopig nog geen verandering in komen.