menu: rubrieken, zoeken & meer

Waar geldt in Spanje nog een coronapas-verplichting in de horeca?

Waar geldt in Spanje nog een coronapas-verplichting in de horeca?
Beeld: SpanjeVandaag

Waar geldt in Spanje nog een coronapas-verplichting in de horeca?

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Langzaamaan beginnen de regionale overheden van de autonome regio’s hun regionale corona-maatregelen te versoepelen. Daaronder ook de coronapas-verplichting die door 12 regio’s voor de feestdagen werd ingevoerd in bars, restaurants, nachthoreca en/of ziekenhuizen en bejaardencentra etc. Maar er zijn steeds minder regio’s waar deze verplichting om een coronapas te laten zien nog geldt. Daarom een kort overzicht.

De coronapas , in Spanje ook wel ‘pasaporte-Covid’ genoemd, is niets minder dan het Europese (internationale) bewijs dat aangeeft of je volledig gevaccineerd bent, of je bent genezen of je bent getest. Daarbij wordt in dit geval geen onderscheid gemaakt of je wel of niet een boosterprik hebt ontvangen. 

Bij gebrek aan een ander systeem, wordt in Spanje dus het Europees digitaal coronacertificaat gebruikt. Dat document wordt ook gebruikt voor internationale reizen binnen de Europese Unie. De internationale QR-codes die in de Nederlandse en Belgische smartphone apps worden aangemaakt gelden ook in Spanje. De inwoners van Spanje hebben echter geen landelijke smartphone-app en moeten het document dus uitprinten of als PDF opslaan op de telefoon.

Regio’s

Andalusië // De coronapas geldt na een recente verlenging nog tot 15 februari voor de horeca (binnen), nachthoreca, bij bezoek aan ziekenhuizen en bejaardencentra.

Aragón // De coronapas geldt in Aragón alleen bij bezoek aan ziekenhuizen en bejaardencentra. Sinds 4 februari geldt de coronapas niet meer in de nachthoreca, festiviteiten en evenementen en de horeca.

Asturië // Sinds 28 januari geldt in Asturië geen coronapas-verplichting meer.

Balearen // De coronapas is op de eilanden Mallorca, Menorca, Ibiza en Formentera geldig tot 28 februari in de horeca (binnen), nachthoreca, festiviteiten en evenementen, bioscopen, sportscholen, bij bezoek aan ziekenhuizen en bejaardencentra.

Canarische Eilanden // De coronapas-verplichting geldt niet meer op de Canarische Eilanden die zich in niveau 3 en 4 bevinden (te weten in niveau 4: Tenerife, Gran Canaria; in niveau 3: Fuerteventura, Lanzarote, La Graciosa, La Palma, La Gomera en El Hierro) maar de uitbater van horecagelegenheden mag nog wel vrijwillig een coronapas vragen.   

Cantabrië // Sinds 19 januari geldt in Cantabrië geen coronapas-verplichting meer.

Castilla-la Mancha // Deze regio heeft nooit een coronapas-verplichting ingevoerd.

Castilië en León // Deze regio heeft nooit een coronapas-verplichting ingevoerd.

Catalonië // Sinds 28 januari geldt in Catalonië geen coronapas-verplichting meer.

Comunidad Valenciana // (Valencia regio) De coronapas-verplichting is recent verlengd tot 28 februari en geldt in de horeca (binnen), nachthoreca, bioscopen, sportscholen en openbare overdekte zwembaden waar horecavoorzieningen zijn, bij bezoek aan ziekenhuizen en bejaardencentra.

Extremadura // Deze regio heeft nooit een coronapas-verplichting ingevoerd.

Galicië // De coronapas-verplichting geldt nog tot 12 februari in de horeca (binnen), nachthoreca, bij bezoek aan ziekenhuizen en bejaardencentra, sportscholen, openbare overdekte zwembaden en evenementen en festiviteiten met meer dan 200 aanwezigen.

La Rioja // De coronapas-verplichting geldt nog tot 14 februari in de horeca (binnen), nachthoreca, feestzalen, bingozalen, hotels, herbergen, evenementen met meer dan 1.000 aanwezigen, bij bezoek aan ziekenhuizen en bejaardencentra.

Madrid regio // Deze regio heeft nooit een coronapas-verplichting ingevoerd.

Murcia regio // Er geldt geen coronapas-verplichting meer in deze regio maar deze kan op vrijwillige basis ingevoerd worden in de horeca en nachthoreca om zo meer ‘vrijheden’ zoals sluitingstijd en aanwezige personen te hebben. Geldig tot 25 februari.

Navarra // De coronapas-verplichting geldt nog tot 14 februari in de horeca (binnen) waar plaats is voor meer dan 60 personen, nachthoreca, feestzalen, bingozalen, hotels, herbergen, evenementen met meer dan 1.000 aanwezigen, bij bezoek aan ziekenhuizen en bejaardencentra. 

País Vasco // (Baskenland) Sinds 28 januari geldt in Baskenland geen coronapas-verplichting meer. De regionale overheid wilde wel met twee weken verlengen maar de rechters hebben geen toestemming gegeven.