skip to Main Content

Historische brandstofprijzen in Spanje vanwege onrusten Noord Afrika

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – (Redactie) De benzineprijzen in Spanje hebben een historische hoogte bereikt en zijn nog nooit zo duur geweest als op dit moment. In de afgelopen week is de prijs van een liter benzine met 1,79% gestegen naar gemiddeld 1,30 euro per liter. Met andere woorden, als je een auto met een tank van 50 liter wilt vullen betaal je gemiddeld 65,40 euro, 10 euro meer dan een jaar geleden. Ook de diesel, de mest gebruikte brandstof in Spanje, is in prijs gestegen en bevindt zich nu gemiddeld op 1,267 euro, 1,6% meer dan een week geleden. Bij diesel is het 13 euro duurder dan een jaar geleden om te tanken. De prijs van benzine is nog nooit zo hoog geweest maar die van diesel wel, deze was in de zomer van 2008 1,329 euro.

Nog steeds goedkoper dan Nederland en België

Toch is het nog steeds goedkoper om in Spanje te tanken dan bijvoorbeeld in Nederland of België. In Nederland kost een liter benzine namelijk gemiddeld 1,696 euro en een liter diesel 1,409 euro. Benzine in Spanje is nog steeds 25% goedkoper dan in Nederland en diesel 12% goedkoper (en geen extra belastingen). In België kost een liter benzine gemiddeld 1,591 euro en een liter diesel 1,414 euro. Ondanks de enorme prijsverhogingen in benzine- en dieselprijzen de afgelopen twee weken, betalen de Spanjaarden toch nog steeds minder dan het Europese gemiddelde. Klik hier voor de actuele brandstofprijzen in Spanje en zoek op provincie of plaats.

Onrusten Libië

De prijsstijging van benzine en diesel in Spanje heeft met name te maken met de onrusten in Libië, leverancier van 13,4% van de brandstof die in Spanje gebruikt wordt. Toch is het vreemd dat de brandstofprijs duurder is geworden aangezien de productie gewoon doorgaat en nooit gestopt is. De prijsstijgingen hebben dan ook meer te maken met speculaties dan met eigenlijke stijgingen in prijzen vanwege minder productie van het zwarte goud, zoals olie ook wel genoemd wordt. Daarnaast mocht de productie in Libië stil komen te liggen dan heeft Saoedi Arabië al aangegeven de productie voor Spanje over te kunnen nemen. Toen er problemen uitbraken in Egypte en Tunesië waren er geen problemen met de prijzen voor brandstof. Het was pas na de onrusten in Libië dat de prijzen omhoog schoten, mede vanwege het feit dat de speculaties verder gaan en al denken aan onrusten in andere olieproducerende landen als Iran, Bahrein en Yemen waar al prostesten plaatsvinden tegen de actuele regiems.

Spanje en de brandstof

Spanje importeert op dit moment brandstof uit de volgende landen, 14,5% uit Iran, 13,4% uit Libië, 12,7% uit Rusland, 12,4% uit Saoedi Arabië, 11.3% uit Mexico, 10,6% uit Nigeria en slechts 2,2% uit Europese landen, met name Noorwegen waar 1,3% in Spanje gebruikte olie vandaan komt. Spanje zelf fabriceert slechts 0,2% van de brandstof die men consumeert in het land, dit ondanks het feit dat er meer olie in onder andere de Pyreneeën, rondom de Canarische eilanden en bij Valencia aanwezig schijnt te zijn. Spanje betaalde in 2010 ruim 21 miljard euro aan brandstof import (2% van het BNP) maar mochten de prijzen per olievat boven de 110 dollar blijven hangen, dan zou Spanje in 2011 zomaar 48 miljard euro aan brandstof moeten betalen (4% van het BNP).

Komt Spanje zonder brandstof te zitten?

Spanje zal niet zonder brandstof komen te zitten. In het land is altijd voor 90 dagen brandstof aanwezig in het geval van een noodsituatie. Mocht een land als Libië of Iran geen brandstof meer kunnen leveren, dan zijn er andere landen die de brandstofbehoefte kunnen overnemen. Mocht het toch zover komen dat Spanje de reserves moet gaan gebruiken, dan zal de transportsector (goed voor 55% van al het brandstofverbruik in Spanje) als eerste getroffen worden.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal, altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top

Send this to a friend