Spanje, mooi land om te wonen maar slecht land om te werken

Oeps ... foto ontbreekt!

Spanje, mooi land om te wonen maar slecht land om te werken

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Spanjaarden slapen minder en maken langere werkdagen dan in andere Europese landen. We horen dit al jaren en volgens de statistieken is dat ook zo maar de productiviteit van de Spanjaarden is weer lager dan in andere Europese landen. Daarnaast vertrekt ook nog eens een groot deel van het jonge talent het land op zoek naar werk aangezien Spanje nog steeds een torenhoog aantal werklozen heeft van bijna 3,2 miljoen personen. Ondanks alles is Spanje echter nog steeds een mooi land om te wonen, toch? 🙂

Wonen

De clichés over Spanje wat betreft woonland zijn eigenlijk wel waar. Ondanks de diepe crisis waarin Spanje verzeild raakte, is het nog steeds een mooi land om te wonen. Het klimaat is over het algemeen (ligt eraan waar je woont natuurlijk) aangenamer dan in andere Europese landen, het eten is goed, de gezondheidszorg is uitstekend en de wijze waarop de meeste Spanjaarden met elkaar omgaan is aangenamer en socialer dan in andere landen in Europa. Dat is dan ook een van de redenen waarom er zoveel buitenlanders kiezen om in Spanje te gaan wonen of dat ooit van plan zijn.

Werken

Kom je naar Spanje om alleen te wonen zonder je zorgen te maken over een inkomen dan is dat erg prettig maar kom je naar Spanje om te wonen én te werken dan is het een ander verhaal. Degene die in Spanje het geluk hebben om een baan te hebben (dat zijn er nog steeds meer dan 20 miljoen ten opzichte van bijna 3,2 miljoen werklozen) moeten echter harder dan ooit werken, dat wil zeggen meer werkuren voor minder loon en vaak met minder middelen omdat de werkgevers een betere marktpositie willen krijgen en meer eisen zonder extra te investeren.

Productief

Volgens de officiële cijfers werken Spanjaarden gemiddeld 1.699 uren per jaar wat een van de hoogst aantal uren binnen Europa is. In vergelijking, in Duitsland zijn dat 1.362 werkuren en in Frankrijk 1.489 werkuren. Ondanks die uren die men in Spanje meer werkt is de productiviteit toch minder dan in andere Europese landen. Het zijn echter nog steeds veel uren, tijd die men dan niet kan besteden aan bijvoorbeeld de familie en kinderen.

Altijd weer die siesta

Het grote merendeel van de G8 landen meent dan ook dat Spanje een mooi land is om te wonen maar niet om te werken of zaken mee te doen of te investeren in kwaliteitsproducten. Iedereen kent het cliché van de siesta wel natuurlijk en het is deels waar dat men aan de siesta doet maar steeds minder. Het idee van de siesta is echter wel internationaal bekend wat weer een negatief beeld geeft over de kwaliteit van het werk.

Daarnaast is het nog steeds zo dat winkels, kantoren en bedrijven tussen de middag (de Siësta) sluiten om twee uur te gaan eten om later tot laat in de avond door te werken of open te gaan. Veel werknemers zouden graag van dat systeem af willen maar het zit vooralsnog te diep genesteld in de Spaanse cultuur.

Motivatie

Ook worden Spanjaarden vaak minder serieus en gemotiveerd gezien in hun werk. Dat merkt men dagelijks in de supermarkt, bij taxichauffeurs, ambtenaren, winkelpersoneel, etc. Spaanse werknemers worden als minder serieus gezien en als minder gemotiveerd, iets wat de baas beter moet organiseren maar leidinggevenden zijn vaak minder goed dan wat ze zelf denken en de hiërarchie van bedrijven is vaak te gecompliceerd. Daarnaast hangt er altijd die dreiging van ontslag boven het hoofd van de werknemers aangezien er voor hen duizenden anderen zijn die het werk graag zouden willen overnemen. Ook wordt men niet echt gestimuleerd om te werken als er meestal maar tijdelijke contracten worden afgegeven en er geen hoop is op verlenging, een vast contract of loonsverhoging.

Spanje staat als nummer 13 op een lijst van 30 landen wat betreft productiviteit maar als het om het sociale leven gaat staat Spanje op nummer een. Met andere woorden, Spanjaarden werken meer uren maar zijn minder productief maar proberen de resterende uren zo sociaal mogelijk met elkaar om te gaan.

PS. zoals altijd gaat het hier om iets algemeens en is het hierboven geschrevene niet altijd van toepassing. Het moet meer gezien worden als een leidraad voor het leven in Spanje, en het moet met een korreltje ‘sal’ (zout) genomen worden.

Ga naar de inhoud