skip to Main Content
20+ manieren om een biertje te bestellen in Spanje

20+ manieren om een biertje te bestellen in Spanje

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Er zijn in Spanje vele verschillende manieren om een biertje te bestellen en buitenlanders maken vaak de fout om simpelweg een “cerveza” te bestellen waarna de verrassing komt. Een biertje vragen in Spanje is bijna een kunst wat nog eens moeilijker wordt gemaakt door de verschillende regio’s en gewoonten in het land. Een biertje bestellen aan de Costa Brava is weer anders dan aan de Costa del Sol of in Baskenland.

Ten eerste, de schrijver van dit artikel is geen bierdrinker dus deze kan er volledig naast zitten. Hulp kan altijd geleverd worden aan de hand van een (opbouwende en leerzame) opmerking. We hebben het internet afgestruind en zijn er achter gekomen dat er wel 26 of meer manieren zijn om een biertje te bestellen.

DOE MEE en kies jouw favoriete biermerk in Spanje

“una cerveza”

Een van de eerste Spaanse zinnen die veel buitenlanders leren is “una cerveza por favor” wat dus letterlijk inhoudt een biertje alstublieft. Het probleem is echter dat men dat in Spanje niet zegt en niet gebruikt waarbij degene achter de bar of op het terras waarschijnlijk meer zal vragen waarna de vertwijfeling toeneemt. Daarom even een korte “Spanish beer lesson” zodat je de volgende keer niet met je mond vol tanden staat. Een biertje kan in verschillende formaten komen en dus houden we dat even aan.

100-140 ml

Dit is het kleinste biertje (een laag glas waar ook soms wijn in geserveerd wordt). Dit biertje heeft in Galicië, het noorden van Castilla y León en La Rioja de naam “corto” terwijl dit biertje in Baskenland “zurito” heet. In de deelstaat Aragón heet dit korte biertje een “penalti”. Dit zijn vaak tussendoor biertjes waarbij men het gevoel heeft niet zoveel te drinken … tenzij men er drie of vier drinkt natuurlijk 😉

200 ml

In deze categorie komt het meest gevraagde biertje voor, de “caña” (uitgesproken als canja). In bijna heel Spanje kan dit gebruikt worden voor een biertje van de tap wat geschonken wordt in een glas van 200 ml, vaak met een (of twee) vingers dik schuim maar ook heel vaak niet. Bij de “caña” is echter ook verschil want wat in Barcelona een “caña” als naam heeft heet in Madrid een “doble”. In Spanje zegt men dus niet “una cerveza por favor” maar meer “una caña por favor” of “ponme una caña por favor” en in Catalonië “si us plau, una caña ”.

In de 200 ml categorie zijn ook de kleinste soort van bierflesjes te vinden die verschillende namen hebben. Van “quinto” naar “botellin” en “botijo” afhankelijk van de regio waar je dit flesje besteld. Dan is er ook nog een flesje van 250 ml (welke niet veel voorkomt in een bar maar wel in de supermarkt) met de naam “cuarto”.

333 ml

We zijn aangekomen bij de wat grotere glazen bier die de namen “tubo” (vergelijkbaar met een pijpje) en “doble” hebben gekregen. Deze laatste geldt meer voor de Comunidad de Madrid en is niet te vergelijken met de “doble” die ook bekend staat als “caña” in de rest van Spanje.

Bij de flesjes wordt gesproken van “tercio” in bijna heel Spanje maar in Catalonië over “mediana” en in Asturië “media”.

500 ml

De halve liters, graag gezien bij de Britten en Duitsers op vakantie in Spanje, worden ook door de Spanjaarden gedronken en heten “jarra” of in Andalusië “maceta”. Andere worden zijn ook soms “tanque” en “pinta”, het ligt er maar net aan wat je onthoudt.

1.000 ml

Voor diegene die niet genoeg heeft aan een halve liter of graag bier in groepsverband drinkt zijn er nog de liter glazen die verschillende benamingen hebben (en populair zijn bij jongeren). In Baskenland heet deze “katxi”, in Castilla y León en Asturië heet deze “cachi”, in Madrid “mini” (vreemd genoeg) en in Cantabrië “tanque”. Over het algemeen echter zijn de plastic glazen niet altijd gevuld met 1 liter bier maar meer met 750 ml bier en drie tot vier vingers schuim, daarom zegt men in Asturië “cachi un litro” ofwel “casi un litro” ofwel “bijna een liter”.

Er zijn ook grote liter flessen bier te koop in Spanje met de namen “litro” (duh), “Xibeca” in Catalonië of “litrona” in bijna heel Spanje.

Claras

Bier gemengd met limonade of “gaseosa” (een soort spuitwater) heet in bijna heel Spanje een “clara” maar uiteraard zijn er verschillen. In praktisch heel Spanje maakt men een “clara” door eerst limonade (vooral in Catalonië) of gaseosa in een glas te doen en daarna het glas verder te vullen met bier uit de fles of van de tap. Normale verhouding is 4 delen limonade/gaseosa en 6 delen bier.

De “clara” heeft ook de namen “shandy”, “panaché” en “mixta” maar over het algemeen komen ze op hetzelfde neer. “shandy” wordt veel gebruikt op Mallorca als afleiding van het Engels maar daarvoor heette de “clara” op Mallorca “barretjat”. In de provincies Tarragona (Catalonië) en Castellón (Comunidad Valenciana) heeft de “clara” de naam “champu” terwijl deze de namen “lejia” en “pika” heeft in Navarra, Baskenland en Cantabrië.

Hopelijk hebben we het een beetje correct uitgelegd en zoniet, laat het ons weten. Nogmaals, de schrijver van dit artikel drinkt geen bier dus … hulp is altijd welkom 🙂 Een ding is echter wel duidelijk, zomaar een “cerveza” bestellen kan na het lezen van dit artikel toch echt niet meer.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 18 reacties
 1. Leerzame kost, Remco, bedankt. Wat ik nog miste (ik had mijn hoop op het artikel gevestigd): hoe kom je in Spanje eigenlijk aan een speciaalbiertje? Het lijkt wel of de tripels, de bokbieren en noem ze maar er op nog uitgevonden moeten worden. Alleen de Guinness is geen probleem, dankzij de overvloed aan Irish pubs. Ook lekker, trouwens 🙂

  1. Die speciaalbieren worden in sommige bars wel verkocht maar staan in een aparte frigo te pronken. Wél inportbier dus: importprijzen!

 2. Je kunt ook una birra bestellen, wordt ook vaak gebruikt al is het meer informeel.

  Wat de clara betreft, Shandy en Mixta zijn kant en klare merken daarvan, net als je een Pepsi bestelt ipv cola.

 3. Het prettige is als je in Spanje bier besteld dan krijg je ook bier en geen bak schuim met daaronder een beetje bier, bijna het formaat van een vingerhoed zoals in Nederland gebruikelijk. Als je een cognac besteld dan wordt deze met de hand uitgeschonken en niet zoals in Nederland waar de horeca het liefst een pipet zou willen gebruiken. In Nederland is het maar een armzalig zootje.

 4. In mijn dorp Orba, maar ook hier in de omgeving wordt er veel gevraagd om een Broma (grapje) en dit is dan het kleinste biertje, meestal geserveerd in een klein wijnglas !

 5. Ik kom reeds 55 jaar in Spanje, toen aan de Costa Brava, nu woon ik al 20 jaar aan de Costa Blanca. Vroeger waren er zo goed als geen diverse soorten bier, je had flesjes 20 cl is een quinto een 33 cl is een tercio, bier uit het vat was cerveza de preción….
  En paar tientallen jaren geleden kon je ook een biertje in een longdrinkglas bestellen, omdat het longdrinkglas lang en smal is, noemeden de Spanjaarden het “caña” wat vertaald “riet” betekend…
  Door de jaren heen heet elk pilsje van het vat in 25 of 30 cl een “caña”….

  1. Blijft u maar lekker thuis.
   Gebaren dat je moet drinken of eten is nog makkelijker en krijg je een kaart om te kiezen ?????

 6. We zijn zojuist terug uit de regio Alicante waar ze een tapje gemengd met (limon) limonade een “Shandy” noemden. In Catalunya noemen ze dat een “Champu”
  In Aragon, waar wij wonen, heet het dan gewoon “Caña con limon” He…ik krijg er dorst van!

 7. En dan is er bij ons in de streek nog de quinto (spreek uit: kiento) wat letterlijk een/de vijfde betekent. In dit geval dus een vijfde liter.

 8. Maceta Wordt hier in Cadiz en omstreken veel gedronken en in veel bars als je gewoon una cerveza besteld krijg je een halve maceta is iets meer dan een caña . Of je zegt maceta lleno . De maceta wordt ook wel vaso ancha genoemd waar ook mix drankjes zoals rum cola met een paar brokken ijs er in wordt geserveerd . Ja en ook hier heb je mensen die hun bier uit een wijn glas drinken even uit geprobeerd er zit meer bier in een wijn glas dan in een caña.
  We hebben hier niet veel buitenlandse toeristen behalve de stad Cadiz met zijn vele cruise schepen maar de Engelsen en Duitsers krijgen automatisch een vol glas zonder schuim. behalve de normale jarra Drink Glas halve liter ,heeft men de jarra van 1 en 2 liter . En voor wijn heeft ook een jarra speciale. De jarra van 1 en 2 liter en de wijn jarra zijn speciaal voor het uitschenken gemaakt.

 9. Ik moet de eerste dorstige klant nog tegenkomen die zich niet heeft kunnen behelpen om aan bier te bekomen. Al wijs je naar de tapkraan haha. Als je in Catalonië een caña besteld krijg je gewoonweg een pull bier van de tapkraan (afhankelijk vd bar een 250cl of een 33cl) althans waar ik verblijf. Indien je liever een flesje krijgt moet je het inderdaad een mediana bestellen voor een 33-ger. Indien je liever een kleiner flesje wilt dan blijft het gelijk wat je zegt: quarto of quinto => men heeft steeds maar 1 soort in huis namelijk die van 250cl. Maar nogmaals enkel waar ik verblijf

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken