skip to Main Content
Educatieve video over Catalonië wint in de Verenigde Staten een prijs (video)

Educatieve video over Catalonië wint in de Verenigde Staten een prijs (video)

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

BARCELONA – De video die The Hispanic Council over het Catalonië conflict maakte heeft in de Verenigde Staten de Reed Award prijs gewonnen als beste Europese spot van het jaar 2017. Deze video werd kort nadat de beelden van het politieoptreden bij het illegale referendum de wereld rondgingen uitgebracht om inwoners van de VS uit te leggen wat er aan de hand is in dat deel van Spanje waar de meeste Amerikanen waarschijnlijk nog nooit van gehoord hebben.

In de korte video probeert de The Hispanic Council uit de Verenigde Staten de burgers uit te leggen wat er aan de hand is in Spanje met de Catalonië crisis. Het gaat hier om een onafhankelijke stichting die probeert de relaties tussen de VS en Spanje te promoten.

“Spanje is een moderne democratie die openstaat voor iedereen en gebaseerd is op solidariteit” zijn de eerste woorden in de korte video van The Hispanic Council. Volgens de video is Catalonië een van de welvarendste regio’s van Spanje maar ook een regio met een van de grootste vrijheden wat betreft de eigen regionale regering. Verder wordt er gezegd dat Catalonië nooit een zelfstandig land is geweest maar onderdeel van het Aragonese rijk wat daarna met het Koninkrijk Castilla y León het huidige Spanje vormde.

Verder wordt er nog omschreven dat de Catalanen in een democratie leven waar men de vrijheid heeft om te denken en zeggen wat ze willen, net zoals in de rest van Spanje en de Europese Unie. De culturele eigenschappen van Catalonië zijn daarnaast erkend en beschermd, aldus de spreekster.

Men gaat verder over het feit dat Spanje een democratie is met als hoogste wet de grondwet. Elke mogelijke afscheiding van Spanje zou goedgekeurd moeten worden door de 47 miljoen inwoners van Spanje en niet alleen de 7,5 miljoen inwoners van de deelstaat Catalonië. Daarbij is een meerderheid van de stemmen van belang en niet een minderheid.

Gezien het feit dat het referendum in Catalonië buiten de wet om is georganiseerd en verboden werd door het Constitutioneel Hof, dient de centrale regering in Madrid de grondwet te verdedigen net zoals elke andere Europese Unie landen zou moeten doen, aldus de video.

Of je het nu eens bent of niet met de video, het is een korte maar duidelijke uitleg over de democratie, grondwet en de situatie in Catalonië en Spanje op dit moment.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 1 reactie
  1. Het feit dat er nog geen enkele reactie op dit artikel is gekomen is wellicht een mooie indicatie dat het artikel en de video in hele simpele Jip en Janneke taal verteld hoe het zit.

    Dat het sommige mensen niet zo uitkomt, dat zal de reden zijn waarom het zo stil is op dit artikel. Want men kan nu niet zeggen dat dit Spaanse propaganda is van de ¨franco overheid¨ en meer van die fraaie termen die nergens over gaan.

    Prima dat dit gedaan is en heeft mogen zeggen in een vrije wereld wat de rest van de wereld eigenlijk al lang had kunnen en moeten weten. Geweldig dat het een prijs heeft gewonnen!

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken