UPDATE 6: Eerste coronavirus dode en 165 besmettingen in Spanje

UPDATE 6: Eerste coronavirus dode en 165 besmettingen in Spanje
Beeld: 123rf
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – Op dinsdagavond heeft men bevestigd dat er in Spanje een persoon is overleden als gevolg van het coronavirus. Het vreemde is dat deze persoon reeds op 13 februari overleed wat eerder is dan de officiële datum dat de eerste besmetting op het Spaanse vasteland plaatsvond. Op het moment van schrijven zijn er 165 besmette personen in 14 autonome regio’s in Spanje.

20 dagen nadat een 69-jarige man in een ziekenhuis in Valencia op 13 februari overleed, heeft men bevestigd dat hij het eerste sterfgeval is door het coronavirus. De man werd in het Valenciaanse ziekenhuis opgenomen met een ernstige longontsteking van onbekende oorsprong, aldus het ministerie van Volksgezondheid. 

De 69-jarige man is daarmee niet alleen de eerste coronavirus dode in Spanje maar ook van Europa want de man overleed twee dagen eerder dan een Chinese toerist in Parijs die tot nu toe als eerste coronavirus dode werd gezien.

Uit een retrospectief onderzoek door middel van necropsie heeft men kunnen vaststellen dat de man van 69 jaar drie weken geleden in een ziekenhuis in Valencia aan een ernstige longontsteking stierf. De 69-jarige man was daarvoor naar Nepal gereisd en is daar waarschijnlijk besmet geraakt met het coronavirus.

Besmettingen

Ondertussen is het aantal besmette personen gestegen naar 165 waarvan er twee inmiddels het ziekenhuis hebben kunnen verlaten, een Duitse toerist op La Gomera en een Britse toerist op Mallorca die na 14 dagen quarantaine gezond naar huis terug zijn gekeerd. De meeste besmettingen zijn te vinden in de Madrid regio gevolgd door de regio Valencia, Catalonië, Andalusië en Baskenland.

Op het moment van schrijven zijn er 162 actieve besmettingen waarvan 56 in de Madrid regio, 19 in de Valencia regio, 18 in Catalonië, 13 in Andalusië, 13 in Baskenland, 10 in Cantabrië, 7 op de Canarische Eilanden, 6 in Extremadura, 7 in Castilla-La Mancha, 8 in Castilië en Léon, 2 in Navarra, 2 op de Balearen, 2 in La Rioja en 2 in Asturië.

7 van de besmette personen bevinden zich in intensive care (UCI) terwijl 13 van hen personeel is dat in de gezondheidszorg werkt. Alle geïnfecteerde personen zijn geïsoleerd in ziekenhuizen ondergebracht terwijl sommige autonome regio’s zoals Catalonië ervoor kiezen dat de besmette personen thuis in quarantaine mogen.

Maatregelen

Volgens de directeur van het Centro de Coordinación de Alertas y Emergencias dat onderdeel is van het ministerie van Volksgezondheid, is de verspreiding van het coronavirus snel te noemen in Spanje nadat de eerste besmette personen bekend werden in Italië. Praktisch alle nieuwe besmettingen hebben plaatsgevonden nadat men in Italië is geweest of in contact is geweest met iemand die in Italië is geweest.

Uit voorzorg heeft men enkele maatregelen genomen bij grote sportevenementen in Madrid, Valencia en Catalonië waar voetbal- en basketbal wedstrijden zijn met Italiaanse teams uit o.a. Milaan. Andere maatregelen zijn nog niet genomen op het moment van schrijven.

Even wat feiten

Ter vergelijking: in 2019 waren er 525.300 gewone griep besmettingen waarbij er 6.300 personen om het leven kwamen. Dat is dus in één jaar tijd in Spanje al meer doden als gevolg van de gewone griep dan alle doden aan het gevreesde Covid-19 (corona) virus wereldwijd tot nu toe (op dit moment meer dan 2.800).

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft gemeld dat het sterftecijfer voor coronavirus tussen 2 en 4% ligt in Wuhan (China) en ongeveer 0,7% buiten Wuhan. In China zijn er volgens de laatste gegevens meer dan 2.800 doden gevallen van in totaal iets meer dan 79.000 geregistreerde gevallen (3,4% van het totaal). Met andere woorden, ongeveer 97% van degenen die besmet zijn met coronavirussen genezen zonder problemen.

De meeste mensen die in China door een longontsteking veroorzaakt door het coronavirus stierven waren zeer oude mensen of hadden een aantal eerdere pathologieën. Net als bij griep en andere ziekteverwekkers kan het virus zich verspreiden naar mensen van alle leeftijden maar het treft met name mensen met een grotere zwakte in hun gezondheid en is ernstiger wanneer het samenvalt met andere ziekten (zoals astma, diabetes of hartaandoeningen).

Wat te doen in Spanje

Als er sprake is van onderstaande symptomen dan kun je bellen naar 112 of 061 (of in Andalusië 955 545 060 of Canarische Eilanden 900 112 061 of Madrid regio 900 102 112 en Valencia regio 900 300 555). 

Er wordt aangeraden om NIET naar een ziekenhuis of medisch centrum te gaan want dat is met een mogelijke coronavirus in verband met besmetting niet aan te raden.

  • Tos seca – droge hoest
  • Fiebre y fatiga – koorts en vermoeidheid
  • Disnea – ademnood

Voorkomen

Het gebruik van een maskertje wordt niet aangeraden en is niet noodzakelijk want daar voorkom je in principe een besmetting niet mee. Wat je wel kunt doen is:

  • Was je handen regelmatig
  • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
  • Gebruik papieren zakdoekjes

Meer informatie in het Nederlands is HIER na te lezen.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.