menu: rubrieken, zoeken & meer

Corona-maatregelen Catalonië worden versoepeld: horeca tot 17 uur open

Corona-maatregelen Catalonië worden versoepeld: horeca tot 17 uur open
Beeld: 123rf (aangepast)

Corona-maatregelen Catalonië worden versoepeld: horeca tot 17 uur open

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

BARCELONA – Vanaf maandag 8 maart moeten er wijzigingen komen in de regionale corona-maatregelen in Catalonië. Volgens de regionale televisiezender TV3 mogen bars en restaurants vanaf volgende week maandag de hele dag tussen 7.30 en 17.00 uur open zijn in plaats van de twee verschillende korte openingstijden die nu gelden.

Goed nieuws voor de horeca in de autonome regio Catalonië want de bars en restaurants zullen als eerste profijt hebben van de corona-versoepelingen in de autonome regio nu de cijfers dalende zijn.

Terwijl er nog een officiële bevestiging moet komen van de regionale overheid, heeft de TV3 reeds bekend gemaakt dat de bars en restaurants vanaf maandag 8 maart de hele dag tussen 7.30 en 17.00 uur open mogen zijn.

Tot nu toe is het zo dat de bars en restaurants open mogen zijn tussen 7.30 en 10.30 uur voor het serveren van ontbijt en tussen 13.00 en 16.30 voor het serveren van de middagmaaltijden (lunch). 

Tussen 19.00 en 22.00 uur mogen bars en restaurants alleen open zijn om afhaalmaaltijden en take away of delivery aan te bieden (wat tot 23.00 uur thuisbezorgd mag worden).

Maar daar komt vanaf maandag 8 maart dus een wijziging in en zal het voor de horecaondernemers mogelijk zijn om tussen 7.30 en 17.00 uur te openen.

Winkels

Winkels kleiner dan 400 vierkante meter mochten al open zijn en sinds kort mogen ook winkelcentra op doordeweekse dagen geopend zijn met een capaciteit van 30% maar moeten deze op zaterdag en zondag dicht.

De sluiting op zaterdag en zondag blijft ook gehandhaafd voor de winkels kleiner dan 400 m2, behalve essentiële winkels zoals supermarkten en levensmiddelen.

Lockdowns

Vanaf 8 maart zal het ook nog steeds alleen toegestaan zijn om binnen de eigen comarca (district) te reizen met een district-lockdown.

De regionale lockdown voor de hele autonome regio Catalonië blijft bestaan waardoor niemand de regio Catalonië in of uit mag reizen.

Als je toch buiten de eigen district-grens moet komen dan moet je een certificaat bij je hebben, het zogenaamde ‘Certificado de declaración autoresponsable’ dat HIER te downloaden is.

Elke Catalaanse provincie is opgedeeld in ‘comarcas’ wat dus niet hetzelfde is als de provincie of de autonome regio. KLIK HIER voor een overzicht van de comarca’s in Catalonië.

Avondklok

Ook de avondklok (toque de queda) blijft bestaan. Deze geldt tussen 22.00 en 6.00. Opvallend is dat het is toegestaan om tussen 4 en 6 uur ‘s nachts de hond uit te laten (individueel en dichtbij huis).