Mogelijke gedeeltelijke vrijlating ETA-leden beroert Baskische gemoederen

Mogelijke gedeeltelijke vrijlating ETA-leden beroert Baskische gemoederen
Beeld: 123rf & Canva

Mogelijke gedeeltelijke vrijlating ETA-leden beroert Baskische gemoederen

BILBAO – Deze week kondigde de Baskische regering de mogelijke gedeeltelijke invrijheidstelling van een aantal ex ETA-leden aan. Acht gevangenen zijn kandidaat om zogezegde derdegraads gevangenen te worden: gevangenen die al gedeeltelijk in vrijheid worden gesteld. De aankondiging blijft echter niet onbesproken.

De afscheidingsbeweging ETA (Euskadi Ta Askatasuna of Baskisch Vaderland en Bevrijding) was een groepering die in 1959 werd opgericht. Ze opereerde in het Noorden van Spanje en het Zuidwesten van Frankrijk, waar ze strijd voerde voor een onafhankelijk Baskenland. De ETA kreeg internationale bekendheid door een reeks terroristische aanslagen. Ze legde pas de wapens neer in 2017, om in 2018 ontbonden te worden. Alles bij elkaar maakte de ETA 829 dodelijke slachtoffers.

Een deel van de strijders van ETA zit nog achter de tralies . Volgens gegevens van de Baskische overheid gaat het in totaal om 75 gevangenen. Deze week kondigde de Baskische regering de mogelijke semi-vrijlating aan van 8 gevangenen . Ze zouden dan zogeheten gevangenen van de derde graad worden: een status voor gevangenen die geacht worden om te kunnen gaan met semi-vrijheid, of voor gevangenen die terminaal ziek zijn.

De slachtoffers van ETA uiten meteen hun ongenoegen om de uitspraak. De regering benadrukte echter dat elk geval apart moeten worden beoordeeld. De afgelopen maanden werden zo al 3 ex-leden van de ETA gevangenen van de derde graad. Zowel de Asociación de Víctimas del Terrorismo (AVT -‘organisatie van slachtoffers van terrorisme) als het Colectivo de Víctimas del Terrorismo (Covite – Collectief van slachtoffers van terrorisme) vroegen de overheid hun overweging terug in te trekken. 

Volgens de organisaties voldoen de 8 gevangenen niet aan de legale voorwaarden voor de gedeeltelijke invrijheidsstelling. De overheid is het daar voorlopig niet mee eens en baseert de keuze op de gevorderde leeftijd van de gevangenen, die allen ouder zijn dan 75.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.