Search
menu
Search

SpanjeVerhaal: Mi historia numero 17

SpanjeVerhaal: Mi historia numero 17
Beeld: Freepik

SpanjeVerhaal: Mi historia numero 17

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Onder het pseudoniem VG worden er regelmatig verhalen geschreven die als onderwerp het leven, wonen, ontdekken, genieten en integreren in Andalusië hebben. De verhalen gaan over de verschillen tussen Nederlanders/Belgen en Andalusiërs maar ook over anekdotes en belevenissen tijdens het overwinteren in het zuiden van Spanje waarbij de beperkte kennis van de Spaanse taal soms voor hilarische taferelen kan zorgen.

Andalusie ligt in Spanje. Toch gaan we het over een Italiaanse hebben.

Raffaela Carra zaliger. Vijf juli 2021 verliet ze onze wereld. Een Italiaanse grootheid in Italie. Die grootheid geldt ook in Spanje. Probeer in Spanje maar eens iemand boven de twintig te vinden, die Raffaela niet kent. Laat het even weten als u zo iemand, die waarschijnlijk onder een steen geleefd heeft, gevonden hebt. Ze heeft een wereld hit gehad met het nummer A far l’amore comincia tu.  Dat kent u niet? Jawel hoor, dat kent u heus wel. Er kwam achteraan. Scoppia di tu scoppia di tu. Dat zong iedereen mee. Als jij met mij de liefde begint te bedrijven dan ontploft er iets. Vergeef me de vrije vertaling. Misschien ontplofte haar hart, in plaats van iets. Raffaele kwam in 1975, vlak na de val van het Franco regime, in Spanje wonen. Ze presenteerde op vrijdagavond een televisie programma. Medewerkers van dat programma belden op vrijdagavond in Spanje mensen op.  Degene die zijn telefoon afnam met de melding, Hola Raffaela, won een prijs. Zelfs nu nog, zijn er Spanjaarden die op vrijdagavond de telefoon opnemen die zich melden met  Hola Raffaela. Niet alleen Spanjaarden doen dat. Heb me solidair met hen verklaard. Probeert u maar vrijdagavond. Voor degenen onder u die nu nog niet weten wie Raffaela was, hier de link naar haar wereldhit. https://youtu.be/n7_MRQTCOjo

Niet na gaan doen haar dansje. Grote kans op  nekwervel fracturen. De Spaanse tekst?  (Aaaah) Para hacer el amor empieza tú   Explota, explota, mi explota, mi corazon. Let op de Aaaah vooraf.

Wat was er nu zo heel bijzonder aan die Raffaela? Ze ontving in haar Spaanse televisie programma nagenoeg alle grote bekende namen uit de muziek wereld. Daar volgde dan een interview mee. Aan het einde van het interview werd dan de geweldige gave van Raffaela zichtbaar. Er volgde een optreden. Ongeacht wie wat zong, zij zong mee in een duet. Ze kon alles zingen.

Verwacht u telefoontjes vanavond. Even geduld als de lijnen bezet zijn. Hola Raffaela. Wie vroeg ook alweer wat we zoal deden gedurende een overwintering in Andalusie?

Het overlijden van deze geweldige zangeres roept onmiddellijk gedachten op aan de vele Spanjaarden (en vanzelf sprekend ook alle andere nationaliteiten) die een of meerdere dierbaren verloren hebben gedurende de eerste maanden van de Covid pandemie. In Bergamo was het erg. In Spanje in maart 2020 niet minder. Wij waren hier toen Sanchez de lock-down afkondigde. Hebben de eerste twee weken van nabij meegemaakt. Dat hopen we nooit meer te beleven. Nu bijna twee jaar na dato liggen de zaken gelukkig heel anders. Er zijn vaccins die voor een heel groot gedeelte beschermen tegen overlijden, ziekenhuis, opnames en verblijf op Intensive Care, ten gevolge van een Corona besmetting. Wij hebben twee entingen met  Pfizer gehad in Nederland. De Booster moesten wij in Spanje zien te krijgen. Dat is nu een fluitje van een cent. In de maanden november, december, en de eerste helft van januari, kostte dat echter de nodige moeite. Tenminste als je geen NIE nummer had. Uiteindelijk is het mijn vrouw (dat meiske is van een ongelooflijk vasthoudende soort) gelukt om de benodigde papierwinkel bij elkaar te krijgen. Met dat papier zijn we naar een tent getrokken. Die tent stond op een groot terrein bij El Ingenio, aan de andere kant van de autoweg. Daar konden we met de resultaten van de papierberg een afspraak maken voor een datum waarop we die booster prik konden laten zetten. Op de heuglijke dag, te weten 11 januari 2022, om tien voor zes ’s avonds, waren we keurig op tijd aanwezig. In de booster prik tent kwamen we  tot de ontdekking  dat er slechts een paar mensen aanwezig waren. Allen behoorden tot de categorie spuitenzetter. Geen enkele mens te vinden met blote bovenarm wachtend op een spuit. Wij waren de enige twee personen die een arm ter beschikking stelden. Verder was er in geen velden of wegen ook maar iemand te bespeuren die een prik zou willen hebben. De tent sloot om zes uur. Wij waren de laatsten met een afspraak. Dat moet de reden van deze uitzonderlijke VIP behandeling geweest zijn. Tien vriendelijke mensen van de gezondheid dienst om twee spuiten te zetten mag toch bijzonder attent genoemd worden. Twee dagen later konden wij een verklaring ophalen. Daarmee kunnen wij nu in elk geval digitaal aantonen geboosterd te zijn. Belgen kunnen dat bewijzen door het bewijs in hun QR code app te laten zetten. Nederland loopt, ook wat dit corona element betreft, weer ver achteraan.  Wij kunnen onze booster enting “nog” niet in de QR code app laten zetten. Nederland verbaast regelmatig, nietwaar. Regering treedt af wegens wanbeleid. Een jaar ruzie, vervolgens treedt dezelfde regering weer aan. Leg dat maar eens uit. Heel Europa heeft nergens een lock-down. Nederland heeft de langste lock-down die er ooit is geweest (m.u.v. China). Leg dat maar eens uit.

In november kwamen wij naar Andalusie. De besmettingen door Corona waren al laag en daalden steeds verder. Tot eind december. Vanaf dat moment begonnen ze op te lopen. Tot ze op 10 januari een piek bereikten. Deze piek lag op een 14 daags besmettingscijfer van 153000 voor heel Andalusie.

Inmiddels zijn de cijfers ruim zes weken aan het dalen. We schreven op eergisteren 2 maart 24000 besmettingen.  Nog veel, maar een zeer hoopgevende daling. Het lijkt er stevig op, dat we binnen een week of wat, eindelijk weer kunnen doen wat Andalusiers zo leuk vinden. Ook heel veel doen. Elkaar zo’n beetje dood knuffelen. Is toch min of meer een van de mooiste gewoontes die een volk kan ontwikkelen. Erg wrang, dat deze gewoonte er mede voor gezorgd zal hebben, dat Corona begin 2020, Spanje en de Spanjaarden zo ontzettend hard heeft getroffen. Wij lopen dus  sedert begin januari dubbel geënt en geboosterd rond. Merken daar weinig van. Lopen niet harder of langzamer. Ons Spaans is er niet beter, gelukkig ook niet slechter, door geworden. Helaas vliegen de dagen ook nog steeds om. Zelfs daar hebben die vaccins niets aan kunnen veranderen. Wat ze hopelijk wel veranderd hebben, is dat ze onze weerstand tegen Covid hebben verhoogd. Of dat werkelijk zo is, zullen wij nooit exact kunnen meten. Een van de grote beperkingen van elk individueel onderzoek. Je krijgt immers nooit twee keer exact dezelfde situatie. In deze betekent het dat wij nooit de volgende situaties naast elkaar kunnen leggen. Besmet raken met een Corona variant. In het ene geval geënt en geboosterd. In het andere geval ongeënt. Dat geldt ook voor overwinteren. We zullen nooit kunnen vergelijken hoe ons geestelijk en lichamelijk welbevinden er in april uit zal zien als we in het ene geval wel en in het andere geval  niet overwinterd hebben. We hebben wel sterke vermoedens. Wel overwinteren. We zullen in april een vrolijke opgewekte mens zijn, die ook nog eens  redelijk Spaans spreekt. Beetje bruiner. Beetje gezonder. Veel meer mensen leren kennen. Niet overwinteren en we zullen een stuk chagrijn zijn, dat u liever niet tegen komt. Bovendien zal het  Spaans van dat stuk chagrijn abominabel zijn. Beetje minder bruin. Beetje minder gezond. Beetje veel minder mensen leren kennen. Bewijzen zullen we het nooit kunnen.

Hasta Diez Ocho

P.S. Na een volle week van afschuwelijke gebeurtenissen in Oekraïne, kan ik niet anders dan er  hier melding van maken. Er mijn afschuw over uitspreken. De steeds groter wordende ongelijke verdeling van rijkdom en armoede in de wereld heeft altijd ambivalente gevoelens opgeroepen. Aan die ambivalente gevoelens wordt nu iets van ongekende dimensie toegevoegd. Hier in Spanje en Europa in vrijheid genieten van het leven, terwijl op minder dan drie uur vliegen hier vandaan mensen hun leven geven voor diezelfde vrijheid. Hoe bizar wil je het hebben? Na de wreedheden in Yoegoslavie  dachten we in Europa toch eindelijk klaar te zijn met elkaar naar het leven te staan. Helaas, niets blijkt minder waar. VG

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?