Search
menu
Search

Bijna vier op de tien Spanjaarden heeft in 2035 obesitas

Bijna vier op de tien Spanjaarden heeft in 2035 obesitas
Beeld: Canva

Bijna vier op de tien Spanjaarden heeft in 2035 obesitas

Dit artikel is 12 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – In Spanje neemt het risico op obesitas toe en tegen het jaar 2035 zal naar verwachting 37% van de volwassenen deze ziekte als chronisch ervaren. Hoewel deze ziekte erkend wordt door de wetenschap, blijft de patiënt vaak de schuld krijgen. In Spanje weegt bijna 38% van de volwassenen meer dan aanbevolen (overgewicht) en is 16% obesitas. Sinds 2010 is er jaarlijks een gemiddelde groei van 1,9% geweest, waardoor de voorspelling van obesitas in 2035 naar verwachting 37% zal bedragen.

Volgens Albert Lecube, de vicevoorzitter van de Spaanse Vereniging voor de Studie van Obesitas (Seedo), is obesitas de meest gestigmatiseerde ziekte, samen met mentale ziekten, door zowel de maatschappij als professionals. Lecube benadrukt dat deze visie moet veranderen en dat obesitas gezien moet worden als een complexe, chronische en multifactoriële ziekte, in plaats van als een ondeugd.

Terwijl in Spanje 16% van de volwassenen obesitas heeft, is dat percentage bij kinderen zorgwekkend. Volgens het onderzoek Pasos van de Gasol Foundation heeft 21,6% van de minderjarigen overgewicht en 11,8% obesitas. De Wereldgezondheidsorganisatie meldt dat obese schoolkinderen 63% meer kans hebben om gepest te worden, terwijl 54% van de volwassenen zich gestigmatiseerd voelt door hun collega’s op het werk en 69% door zorgprofessionals. Deze cijfers tonen aan dat obesitas niet alleen een gezondheidsprobleem is, maar ook een sociale en psychologische impact kan hebben.

Wereldwijd hebben bijna 2 miljard mensen overgewicht, waarvan 650 miljoen obesitas, een drievoudige toename sinds 1975. Volgens schattingen van de Wereldgezondheidsorganisatie zal in 2035 één op de vier mensen op aarde (1,9 miljard) obesitas hebben en zal dat percentage dus in Spanje 37% zijn, ook bijna vier op de tien inwoners van het land.

Wat is obesitas?

Obesitas is een medische aandoening waarbij er sprake is van een overmatige ophoping van vetweefsel in het lichaam. Het wordt doorgaans vastgesteld aan de hand van de Body Mass Index (BMI), die berekend wordt door het lichaamsgewicht te delen door het kwadraat van de lengte (in meters). Een BMI van 30 of hoger wordt beschouwd als obesitas.

Obesitas kan leiden tot verschillende gezondheidsproblemen, waaronder hartaandoeningen, beroertes, diabetes, slaapapneu, gewrichtsproblemen en sommige vormen van kanker. De mate van risico hangt echter ook af van andere factoren, zoals leeftijd, geslacht, etniciteit en de plaats waar het lichaam vet opslaat.

Het is belangrijk om te benadrukken dat obesitas niet alleen wordt veroorzaakt door een gebrek aan wilskracht of zelfbeheersing, maar ook door complexe interacties tussen genetische, omgevings- en gedragsfactoren. Het is daarom belangrijk om obesitas als een ernstige ziekte te behandelen en te streven naar een gezond gewicht en levensstijl.

Wat is overgewicht?

Overgewicht is een medische toestand waarbij er sprake is van een teveel aan lichaamsgewicht in verhouding tot de lengte en lichaamsbouw van een persoon. Het wordt doorgaans vastgesteld aan de hand van de Body Mass Index (BMI), die berekend wordt door het lichaamsgewicht te delen door het kwadraat van de lengte (in meters). Een BMI tussen 25 en 29,9 wordt beschouwd als overgewicht.

Hoewel overgewicht minder ernstige gezondheidsrisico’s met zich meebrengt dan obesitas, kan het toch leiden tot verschillende gezondheidsproblemen, zoals hoge bloeddruk, diabetes type 2, hart- en vaatziekten en gewrichtsproblemen. Net zoals bij obesitas hangt het risico op deze gezondheidsproblemen af van andere factoren, zoals leeftijd, geslacht, etniciteit en de plaats waar het lichaam vet opslaat. Het is daarom belangrijk om een gezond gewicht te behouden en te streven naar een gezonde levensstijl.

Ga naar de inhoud