skip to Main Content
Politie gaat politieke partijen, EU en overheidsgebouwen in Catalonië extra beveiligen

Politie gaat politieke partijen, EU en overheidsgebouwen in Catalonië extra beveiligen

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

BARCELONA – De Catalaanse politie Mossos d’Esquadra zal vanaf woensdag een speciaal plan in werking laten treden waarbij gebouwen van politieke partijen die niet separatistisch denken, Europese Unie instellingen en kantoren en Spaanse overheidsgebouwen extra beveiligd zullen worden omdat men vreest voor meer geweld en vandalisme deze maand. Men vreest dat de Comités de Defensa de la República (CDR) in heel Catalonië acties gaan ondernemen waarbij problemen verwacht kunnen worden.

LET OP: De mogelijkheid om te reageren op dit artikel is actief maar mocht blijken dat men zich niet bij het onderwerp houdt en/of andere lezers gaat beledigen etc. dan wordt de optie tot reageren uitgeschakeld. Daarnaast hebben wij het recht om reacties te verwijderen.

Sinds dat de Catalaanse politici in de gevangenis zijn gezet en Puigdemont in Duitsland werd aangehouden is het onrustig in Catalonië en heerst er op veel plaatsen een redelijk gespannen sfeer. Dat is natuurlijk niet overal zo maar men vreest dat de zogenaamde Comités voor de Verdediging van de Republiek, ook wel CDR genoemd, veel acties gaan uitvoeren die niet meer zo “passief” en vredelievend zullen zijn als enkele maanden geleden.

Ondanks dat de separatistische partijen en politici en zelfs Puigdemont vanuit zijn Duitse cel oproepen tot een geweldloos protest op straat, is de laatste week gebleken dat dit niet mogelijk lijkt te zijn nu de leden van de CDR hun protesten en acties hebben verhoogd en verscherpt. Buiten het afsluiten van wegen, verbranden van banden, openzetten van tolpoorten en het oog in oog staan met de oproerpolitie, zijn er ook mensen bedreigd waaronder Rechter Pablo Llarena en zijn familie en diverse andere rechters in Barcelona.

De beveiliging voor de politici die “anders denken” dan de separatisten, zoals die van Ciudadanos, PSOE en PP, hebben extra persoonsbeveiliging gekregen en ook hun partij gebouwen worden extra beveiligd nu deze al weken onderwerp van vandalistische acties zijn. Datzelfde geldt ook voor de gerechtsgebouwen in Catalonië, Spaanse overheidsgebouwen in Barcelona en andere steden en zelfs de gebouwen van de Europese Unie in Barcelona.

De Mossos d’Esquadra hebben de operatie “Minerva” gestart waarbij voorzorgsmaatregelen worden genomen en er meer beveiliging en agenten beschikbaar zullen zijn. Dit is een reactie van de Catalaanse politie op de mogelijke protestacties, manifestaties en stakingen die de komende weken delen van Catalonië in de greep kunnen hebben.

Ondertussen is de Spaanse justitie ook aan het onderzoeken of men de acties van de CDR als strafbaar kan beoordelen waardoor mensen aangeklaagd kunnen worden voor hun acties en het mogelijk is om sneller deelnemers te kunnen arresteren. Uiteraard zijn niet alle leden van de meer dan 300 CDR groepen in Catalonië personen die met geweld hun acties uitvoeren maar op televisiebeelden zijn grote groepen, veelal jongeren, te zien die hun gezichten bedekken om niet herkend te worden. Dat zijn de voornaamste herrieschoppers die men goed in de gaten houdt.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 15 reacties
 1. Ik ga helemaal mee met het verhaal van Hans.Wie wint zaait zal storm oogsten. Nou daar is de PP (Rajoy) nu hard mee bezig.Zo democratisch is Spanje niet. We zien nu weer het verhaal rond Cifuentes in Madrid. Ze heeft aantoonbaar haar CV verfraaid ( gelogen dus ) en weigert te vertrekken. Geheel in de geest van de PP. Blijven zitten en liegen tot je uiteindelijk wel moet vertrekken. Beste Juan in een “normale” democratie was ze al lang vertrokken.
  Trouwens ik moet je complimenteren voor de Nederlands . Knap voor een Spanjaard. Ik heb al heel wat Spaanse ambtenaren zien afgaan in Brussel omdat ze – met als goede voorbeeld Rajoy – dachten dat de hele wereld Spaanssprekend was. Hadden ze toch wat meer naar het onderwijs in Catalonie moeten kijken waar meertaligheid normaal is.

 2. Gelijk hebben is een, gelijk krijgen is twee, mensen laat je niet uitdagen.
  Iedere vorm van geweld is ontoelaatbaar, en moet worden bestraft.
  Door al die bedreigingen raakt men steeds verder van het gewenste af.
  Het siert politici die hier openlijk afstand van doen.
  Spanje is gebaat bij eenheid.
  Voor mij is er maar een Spanje

 3. Wie met het zwaard omgaat, zal door het zwaard vergaan.
  Deze evolutie was toch zo voorspelbaar, toen Rajoy de militaire politie met matrakken en rubberen kogels afstuurde op oude menskes die een bolleke kwamen kleuren.
  Rajoy doet er alles aan om de harten van de Catalanen niet te winnen.
  Hij zorgt er alleen maar voor dat de wind in de zeilen van de links-anarchistische kleine groeperingen blaast.
  Dom, dom, dom. Repressief en zo dom-dictatoriaal als Franco.

  1. nogmaals, het was niet Rajoy die de politie in actie liet komen maar de rechter in Barcelona. En weer Framco erbij halen … ppff vermoeiend.

   1. Mij lijkt het vrij logisch dat wanneer het over de erfgenamen van Franco gaat er automatisch ook naar de dictator verwezen wordt. Het huidige beleid geeft daar bovendien ook aanleiding toe. Dat dit voor jou vermoeiend overkomt ligt waarschijnlijk alleen aan het feit dat je die historische realiteit niet wil/kan aanvaarden.

 4. Het lijkt er in ieder geval op, dat sinds het ontslag van marionette Trapero, de Mossos iets meer de handen uit de mouwen steekt . En het zou tijd worden ook.

  1. Misschien is het dankzij het gematigd optreden van de Mossos dat de zaak niet verder uit de klauwen gelopen is. Stel je voor dat hun dezelfde strategie hadden gevolgd als PN en de GC. Bepaalde zaken kun je niet met keihard politieoptreden oplosssen. Diegene die denkt dat het catalaanse probleem met politie en justitie alleen wel overdrijft heeft er dus echt niets van begrepen. Dit is geen betoog voor of tegen de onafhankelijkheid maar het blijft een feit dat er waarschijnlijk in de toekomst, dankzij de huidige strategie van de centrale regering, alleen maar meer independentistas bijkomen. Alle nieuwe jonge kiezers hebben niets met de huidige vorm van zaken doen en problemen oplossen. De oudere “nostálgicos” vallen weg en de nieuwe kiezers gaan waarschijnlijk op andere partijen, waaronder de onafhankelijkheids partijen stemmen.

   1. Inderdaad, keihard politieoptreden zal niet helpen. Het is onbegrijpelijk dat Madrid ipv een poging te doen om de gemoederen te bedaren ervoor kiest om olie op het vuur te gooien door de manifestanten nog meer uit te dagen met het luid aankondigen van deze tegen hen gerichte politieversterking. Ook de buitenmate zware beschuldiging van rebellie met de daaraan verbonden gevangenisstraffen is niet van aard om de rust te doen weerkeren. De kans dat het fascistische optreden van deze regering en de partijdige rechter(s) aanleiding geeft tot nog veel grotere moeilijkheden is m.i. dan ook reëel.

    1. Ik probeer maar zo min mogelijk te reageren op je Miel, maar soms moet het toch even.

     Jij schrijft dit: ¨olie op het vuur te gooien door de manifestanten nog meer uit te dagen met het luid aankondigen van deze tegen hen gerichte politieversterking.¨

     Heb je het artikel gelezen en begrepen? Kennelijk niet.
     Er staat niet dat het tegen de demonstranten is, er staat dat er extra beveiliging nodig is voor ¨anders denkende politici en mensen¨ en dat het nodig is vanwege bedreigingen die openlijk op de internet media gedaan worden. Lees AUB even goed voor je met dit soort opmerkingen komt.

     Oftewel de door jou zoveel aangehaalde vrijheid van meningsuiting en democratie wordt hier door het CDR ernstig bedreigd. Kennelijk werkt het bij jou net als bij de Separatisten, zij mogen alles doen en de rest moet stil afwachten of ze hun dreigementen komen waarmaken. Rechters en familie, politici etc met de dood bedreigen, dat is jouw versie van normaal met elkaar omgaan? Mensen die anders denken, dood wensen? Je kan van ¨Madrid¨ en de politie optredens veel zeggen, maar daarbij zijn GEEN mensen bedreigd met de dood, hoefden geen mensen extra beveiliging te hebben om beschermd te worden tegen mensen die tegen de afscheiding zijn.

     En hulde van mijn kant voor in dit geval Puigdemont en andere partijen dat ze afstand nemen van dit geweld en dreiging tot geweld en erger! En oproepen tot GEWELDLOOS protest! Dat zouden meer mensen moeten doen. Jouw reactie geeft juist het gelijk aan de extremisten en daar moet ik werkelijk van kotsen!

     Kennelijk heb je niet de beelden gezien van wat voor soort figuren nu op straathoeken en op snelwegen zich als een stel gekken te lopen gedragen?? Het zijn dezelfde figuren die onder de noemer van ¨voetbalfans¨ uit zijn op rellen, zaken slopen en mensen angst aanjagen. Gebeurd dit bij een voetbal wedstrijd of andere demonstraties dan staat de hele wereld op zijn kop en ik neem aan jij ook, maar als het hier gebeurd dan is het ineens de schuld van de regering en de politie?? Dat is toch wel de wereld op zijn kop.

     En iedereen mag zijn mening hebben, maar zodra je geweld goed gaat keuren en extremisme dan ben je volgens mij niet goed bij je hoofd en ook nog strafbaar!

     1. In mijn reactie heb ik met geen woord de acties van de manifestanten goedgekeurd. Wel heb ik mijn menig gegeven over het optreden van de overheid dat m.i. niet thuishoort in een democratische staat.
      Je bent blijkbaar zodanig verblind door je haatgevoelens dat je niet meer weet wat je leest.

     2. Inderdaad Miel, voorgaande reactie is inderdaad behoorlijk overdreven. Dit is ook een beetje de strategie van de centrale regering. De Schwalbe / Piscinazo taktiek. Is er niemand die geweld goedkeurt. Er waren inderdaad wat spanningen tijdens de afgelopen demonstraties en dat van de tolwegen….. Ach, een tijdje geleden gebeurde hetzelfde tijdens de “yo no pago” actie en toen was er geen haan die er naar kraaide, nee er was zelfs behoorlijk wat symphatie voor de acties. Zoals gezegd, de corrupte ministers en politici halen nu stervende zwaan uit de kast om de zaak alleen nog maar verder te laten escaleren. Het zegt voldoende over hun capaciteiten om de zaak goedschiks weer op de rails te krijgen. Nee tegen geweld, altijd en overal!!!!!!!

     3. Ik heb geen haat gevoelens Miel, ik heb een hekel aan extremisten.
      En jij vind het normaal dat die er zijn, ik niet. Je reactie is zoals gewoonlijk weer vreselijk voor ingenomen. Als er al eentje haat heeft, dan ben jij het tegen een land en mensen die niet eens het jouwe zijn.

      Mag ik dat vinden AUB, hier heerst nog altijd democratie die laten we niet door een handjevol mafkezen afpakken.

      Hans snap ik niet helemaal, als die spreekt over een beetje geweld en dat er nu niets meer is. Dagelijks staan er mannetjes waar van het hele hoofd en gezicht bedekt is op de straten. Online houden de bedreigingen aan het adres van andere lokale politici die anders denken niet op, moeten mensen persoonlijke beveiliging hebben. En dat noem jij een ¨beetje spanning¨??

     4. Beste Juan. Niemand is gebaat bij extremisten. Misschien zit ik ernaast maar een democraat heeft normaal gesproken ook begrip voor de andere kant van het verhaal. Je gaat me niet vertellen dat er hier de totale terreur heerst want dat is een pure leugen. Online terreur is inderdaad een probleem van de hedendaagse samenleving maar ik nodig je dan uit om ook eens Libertad Digitalm OKdiario, VOX te gaan volgen. Jouw mening schurkt behoorlijk tegen deze denkwijze aan. Je gaat me toch niet vertellen dat deze mensen een voorbeeld van democratie zijn. . Taalprobleem, indoctrinaties, haat, anti……, wat een verschrikkelijke regio!! Met een beetje wederzijds begrip is alles op te lossen. Niemand gaat mij vertellen dat er 2m hooligans in Catalunya wonen. . Veel mensen zetten zich af tegen een totaal verouderd en verrot systeem. In Catalunya zijn de corrupten inmiddels al behoorlijk weggeparkeerd.(Mas, Pujol, 3%….) Daar kan het pluche in Madrid nog een voorbeeld nog aan nemen. Nee deze heren gaan in Malaga El Novio de la Muerte zingen om de oude garde te pleasen.Dit is de mening van een hollandse import catalaan die al vele vele jaren een normaal leven leidt in Catalunya zonder enig politiek of religieus belang.

  2. Trapero is niet ontslagen. Hij werkt nog steeds als mayor in Sabadell op het hoofdcommando maar niet meer als “chef” van mossos!

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken