skip to Main Content
Spaanse Koningshuis krijgt minder dan 1 procent meer geld dit jaar

Spaanse Koningshuis krijgt minder dan 1 procent meer geld dit jaar

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Op dinsdag heeft de Spaanse regering na een vertraging van bijna een half jaar de staatsbegroting bekend gemaakt maar met een belangrijk detail, deze is nog niet aangenomen door het Spaanse Parlement omdat de Baskische partij PNV de begroting voor dit jaar niet wil steunen vanwege artikel 155 in Catalonië en ook de PSOE geen steun geeft. Ondanks deze tegenslag besloot de Partido Popular (PP) de staatsbegroting toch bekend te maken waaruit opgemaakt kan worden dat het Spaanse Koningshuis bijna 0,9% meer aan financiering zal krijgen.

In de nog niet aangenomen staatsbegroting is een budget van 7,89 miljoen euro gereserveerd voor het Spaanse Koningshuis, een 0,87% meer dan de 7,82 miljoen euro van vorig jaar. In 2017 was het de eerste keer dat, o.a. vanwege de crisis in het land, het Koningshuis de afgelopen vier jaar een kleine verhoging kreeg van 0,56%. Ook dit jaar staat er een verhoging in de staatsbegroting van minder dan 1%. Tijdens de economische crisis is in vier jaar tijd het budget van het Koningshuis in Spanje met 12,58% achteruit gegaan.

Volgens de Spaanse grondwet moet de “Jefe del Estado” ofwel het Staatshoofd een bepaald bedrag ter beschikking hebben om de dagelijkse kosten en salarissen te kunnen betalen. De “Casa Real” heeft de vrije hand in hoe men het bedrag dat jaarlijks wordt toegewezen besteedt maar het merendeel gaat op aan de salarissen en onderhoudskosten.

In 2017 verdiende Koning Felipe VI 238.908 euro bruto en zijn vader, de ex-Koning Juan Carlos, 191.124 euro bruto. Koningin Letizia ontvangt een salaris van 131.400 euro bruto wat een 55% van het salaris van Felipe is en de ex-Koning Sofía 107.520 euro wat 45% van het salaris van Juan Carlos is.

Voor 2018 is nog niet bekend hoe het Spaanse Koningshuis de vergoeding zal verdelen maar verwacht wordt dat alle salarissen met 1% omhoog gaan. Overigens krijgt het Casa Real nog geen geld want dat gebeurt pas als de Staatsbegroting is aangenomen, iets wat nu dus nog niet zeker is.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 4 reacties
  1. Zelf al krijgen ze de helft hebben ze nog een riant inkomen,kunnen ze het restand gebruiken voor de mensen die maar net rond kunnen komen.De elite zullen nu wel in het verzet gaan maar daar heb ik geen boodschap aan

    1. Nee, Llarena krijgt er niet 13% bij maar wel alle andere medewerjers van justitie die omkomen in het werk: empleados públicos de justicia. Daarnaast een neerbuigend antwoord voor iemand die rechter is en zeker niet de makkelijkste baan ter wereld heeft.

      1. Laten we deze beste meneer nu niet als een nationale held neer gaan zetten. Hij doet z’n job, na inderdaad jaren van studie, en daar wordt hij prima voor betaald met als bijkomend voordeel dat hij in feite een levenslange baangarantie heeft. Hij is daarnaast een absolute snabbelkont wat absoluut geen misdrijf is, maar niemand hoeft dus edelijden met hem te hebben. Neerbuigend, dat kun je inderdaad vinden want maar naar mijn persoonlijke mening heeft óók hij er een gigantische puinhoop van gemaakt.

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken