skip to Main Content
Verdien eco-seconden met een nieuwe recycle machine in Granada
Ecosegundos

Verdien eco-seconden met een nieuwe recycle machine in Granada

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

GRANADA – In Spanje kent men voor de plastic flessen die men gebruikt geen statiegeld, dat is een systeem dat niet bestaat in Spanje. Men heeft ooit gekozen voor de recycle containers op straat in plaats voor de statiegeld machines bij de supermarkten. Het jonge bedrijf Ecosegundos uit Granada wil daar verandering in gaan brengen in Spanje en als het aan hen ligt overal ter wereld.

Het systeem dat Ecosegundos bedacht heeft is eigenlijk heel simpel maar anders dan het traditionele statiegeldsysteem. Diegene die meedoen en hun flessen recyclen door ze in de speciale opening in de machine te stoppen krijgen een ticket met daarop een code die te scannen is.

Dat dient te gebeuren met een smartphone waarop de speciale app geïnstalleerd is. Als de code die op het ticket staat eenmaal gescand is worden er seconden bij de virtuele klok opgeteld. Bij een x-aantal seconden kun je dan gebruik maken van speciale kortingen en/of aanbiedingen bij bedrijven die meedoen met het initiatief. Deze zijn vermeld in de app.

Er is volgens de oprichters van Ecosegundos een verzekeringsbedrijf dat tot 50 euro korting geeft voor het recyclen van slechts een fles en zelfs een kliniek die tot 1.230 euro korting geeft.

[su_note note_color=”#fdf2ec”]Leestip: Waarom er in Spanje geen statiegeldmodel is[/su_note]

De eerste machines zijn reeds in Granada geplaatst bij twee winkelcentra en acht scholen en kunnen al gebruikt worden maar deelnemers aan het ‘Segundos para el planeta’ project moeten er rekening mee houden dat het nog in de kinderschoenen staat.

De machines van Ecosegundos kunnen flessen van karton, plastic, metaal, staal en aluminium verwerken maar dus (nog) geen glas.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 5 reacties
  1. Super idee. Lang geleden dat er nog iets positiefs uitgedacht werd voor het milieu. Beter dan al die manifestaties. Ik doe mee.

  2. Kan alleen maar steunen, Dit initiatief. Ik hoop dat ze op vele plekken komen te staan. Alles ideeën helpen om plastiek te reduceren.

    1. Beetje scheef plan toch, kortingen krijgen fijn maar je krijgt meestal korting op produkten die je niet wilt of niet nodig hebt en dan ga je niet met al je lege flessen naar zo´n apparaat rennen. Ik heb in Spanje voorheen best wel veel boekjes mogen ontvangen met allerlij kortings bonnen er in en dan was het al heel wat als er 1 aanbieding bijzat die je dan zou willen aanschaffen. Bij de Carrefour krijg je ook vaak bij de kassa van die bonnetjes maar meestal zit daar niets bij. Een statiegeld systeem werkt naar mijn mening gewoon beter omdat je voor de fles of verpakking betaald en naderhand je geld terug krijgt. Dit stimuleerd het terug brengen.

      1. klopt maar aangezien de overheid dat niet van plan is en wettelijk regelt kunnen particuliere initiatieven geen geld terug gaan geven. Ze hebben gezocht naar een andere oplossing en dit soort plannen kunnen we alleen maar steunen, hoe klein het dan ook mag zijn.

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken