Search
menu
Search

Verdien eco-seconden met een nieuwe recycle machine in Granada

Oeps ... foto ontbreekt!

Verdien eco-seconden met een nieuwe recycle machine in Granada

Dit artikel is 5 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

GRANADA – In Spanje kent men voor de plastic flessen die men gebruikt geen statiegeld, dat is een systeem dat niet bestaat in Spanje. Men heeft ooit gekozen voor de recycle containers op straat in plaats voor de statiegeld machines bij de supermarkten. Het jonge bedrijf Ecosegundos uit Granada wil daar verandering in gaan brengen in Spanje en als het aan hen ligt overal ter wereld.

Het systeem dat Ecosegundos bedacht heeft is eigenlijk heel simpel maar anders dan het traditionele statiegeldsysteem. Diegene die meedoen en hun flessen recyclen door ze in de speciale opening in de machine te stoppen krijgen een ticket met daarop een code die te scannen is.

Dat dient te gebeuren met een smartphone waarop de speciale app geïnstalleerd is. Als de code die op het ticket staat eenmaal gescand is worden er seconden bij de virtuele klok opgeteld. Bij een x-aantal seconden kun je dan gebruik maken van speciale kortingen en/of aanbiedingen bij bedrijven die meedoen met het initiatief. Deze zijn vermeld in de app.

Er is volgens de oprichters van Ecosegundos een verzekeringsbedrijf dat tot 50 euro korting geeft voor het recyclen van slechts een fles en zelfs een kliniek die tot 1.230 euro korting geeft.

[su_note note_color=”#fdf2ec”]Leestip: Waarom er in Spanje geen statiegeldmodel is[/su_note]

De eerste machines zijn reeds in Granada geplaatst bij twee winkelcentra en acht scholen en kunnen al gebruikt worden maar deelnemers aan het ‘Segundos para el planeta’ project moeten er rekening mee houden dat het nog in de kinderschoenen staat.

De machines van Ecosegundos kunnen flessen van karton, plastic, metaal, staal en aluminium verwerken maar dus (nog) geen glas.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?