Google’s informatie over de bewegingen tijdens de corona-crisis

Google’s informatie over de bewegingen tijdens de corona-crisis
Beeld: Freepik

MADRID – Google heeft voor tientallen landen de locatiedata online geplaatst om zo een inzicht te krijgen in de bewegingen van de mensen. Het gaat om de data uit 131 landen waaronder Spanje, Nederland en België zodat overheden en onderzoekers een beter beeld kunnen krijgen in de mate van thuisblijven en bewegingen door middel van de mobiliteitsrapporten.

Recent maakte de Spaanse regering bekend dat ze van plan is om de bewegingen van de Spanjaarden te gaan onderzoeken voor en tijdens de noodtoestand en de corona-crisis. Dat willen ze doen door de smartphone gegeven te verzamelen maar de regering kan nu ook gebruik maken van de informatie van Google die deze heeft verzameld aan de hand van de locatiegeschiedenis van smartphone gebruikers.

Gebruikers kunnen deze locatiegeschiedenis normaal gesproken zelf aan- of uitzetten maar het merendeel van de smartphonegebruikers laat deze aan staan. Deze data wordt door Google ook gebruikt voor de Google Maps applicatie. Bij het delen van deze informatie wordt geen informatie bekend gemaakt die naar een bepaalde gebruiker kan leiden.

In de zogenaamde mobiliteistrapporten is af te lezen hoe druk het was in winkels, supermarkten, parken, apotheken, werkplekken, recreatiegebieden en bij woningen. daarbij is gekeken naar de percentages op zondag 16 februari en op zondag 29 maart.

Spanje

In heel Spanje is te zien dat er maar liefst 94% minder bewegingen hebben plaatsgevonden in restaurants, bars, winkelcentra, pretparken, musea, bibliotheken en bioscopen. Zo is af te lezen in de categorie winkelen en recreëren (retail & recreation).

In de categorie levensmiddelen en apotheken (grocery & pharmacy) daalde de activiteit met 76% terwijl dat in recreatiegebieden en parken (parks) met 89% daalde en bij openbaar vervoer (transit stations) zoals bus, metro en trein met 88% daalde. 

Op de werkplekken (workplaces) werd 64% minder activiteit geregistreerd terwijl de activiteiten bij de woningen (residential) met 22% steeg.

Verder in het rapport is dat weer onderverdeeld per autonome regio wat HIER (PDF) te bekijken is. 

Nederland en België

We kunnen de bewegingen tot en met 29 maart vergelijken tussen Spanje en Nederland en België. In Spanje heeft men op 15 maart de noodtoestand afgekondigd maar Nederland en België volgden later met hun genomen maatregelen die veel minder drastisch zijn dan in Spanje.

SpanjeNederlandBelgië
Vrije tijd & recreatie-94%-65%-84%
Winkels & apotheken-76%-29%-53%
Parken-89%-30%-66%
Openbaar vervoer-88%-68%-76%
Werkplek-64%-35%-52%
Woningen+22%+11%+17%

Meer recente artikelen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Beste lezers. Wij zijn genoodzaakt om opnieuw de mogelijkheid tot reageren op onze artikelen te annuleren omdat we veel last hebben van spam-reacties en extra webverkeer. Hierdoor wordt de vraag naar onze website te hoog waardoor onze webhosting ons al meerdere keren op non-actief heeft geplaatst. We moeten opnieuw zoeken naar een oplossing om ervoor te zorgen dat jij als lezer kunt blijven reageren maar ook dat de website ‘in de lucht’ blijft.

Er zijn meer dan 30.000 reacties geplaatst op SpanjeVandaag en de mogelijkheid om te reageren willen we ook graag blijven handhaven maar dan wel op een manier dat de website in de lucht kan blijven. Ter vergelijking, op een normale dag worden tussen de 30 en 50 reacties geplaatst maar komen er net zoveel of meer spam-reacties binnen die weliswaar gescreend en gedetecteerd worden maar waardoor de website trager wordt en soms niet te bereiken is. Daardoor kunnen ook goedbedoelde reacties tussen de spam-reacties komen en dat kunnen we niet altijd controleren(ook omdat we niet 24 uur achter de computer zitten en de spam automatisch elke dag verwijderd wordt).

Excuses voor het ongemak en we zoeken opnieuw (het is de derde keer dat dit gebeurd) naar een oplossing. Je kunt altijd op onze Facebook pagina en Facebook groep of op Twitter terecht om te reageren op onze artikelen. Mocht je ergens vragen over hebben dan kun je ons altijd een email sturen of contact opnemen via WhatsApp. We proberen alle vragen die over Spanje gaan te beantwoorden. De redactie.

Abonneer
Abonneren op
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
dag/nacht
Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.