Google’s informatie over de bewegingen tijdens de corona-crisis

Google’s informatie over de bewegingen tijdens de corona-crisis
Beeld: Freepik
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – Google heeft voor tientallen landen de locatiedata online geplaatst om zo een inzicht te krijgen in de bewegingen van de mensen. Het gaat om de data uit 131 landen waaronder Spanje, Nederland en België zodat overheden en onderzoekers een beter beeld kunnen krijgen in de mate van thuisblijven en bewegingen door middel van de mobiliteitsrapporten.

Recent maakte de Spaanse regering bekend dat ze van plan is om de bewegingen van de Spanjaarden te gaan onderzoeken voor en tijdens de noodtoestand en de corona-crisis. Dat willen ze doen door de smartphone gegeven te verzamelen maar de regering kan nu ook gebruik maken van de informatie van Google die deze heeft verzameld aan de hand van de locatiegeschiedenis van smartphone gebruikers.

Gebruikers kunnen deze locatiegeschiedenis normaal gesproken zelf aan- of uitzetten maar het merendeel van de smartphonegebruikers laat deze aan staan. Deze data wordt door Google ook gebruikt voor de Google Maps applicatie. Bij het delen van deze informatie wordt geen informatie bekend gemaakt die naar een bepaalde gebruiker kan leiden.

In de zogenaamde mobiliteistrapporten is af te lezen hoe druk het was in winkels, supermarkten, parken, apotheken, werkplekken, recreatiegebieden en bij woningen. daarbij is gekeken naar de percentages op zondag 16 februari en op zondag 29 maart.

Spanje

In heel Spanje is te zien dat er maar liefst 94% minder bewegingen hebben plaatsgevonden in restaurants, bars, winkelcentra, pretparken, musea, bibliotheken en bioscopen. Zo is af te lezen in de categorie winkelen en recreëren (retail & recreation).

In de categorie levensmiddelen en apotheken (grocery & pharmacy) daalde de activiteit met 76% terwijl dat in recreatiegebieden en parken (parks) met 89% daalde en bij openbaar vervoer (transit stations) zoals bus, metro en trein met 88% daalde. 

Op de werkplekken (workplaces) werd 64% minder activiteit geregistreerd terwijl de activiteiten bij de woningen (residential) met 22% steeg.

Verder in het rapport is dat weer onderverdeeld per autonome regio wat HIER (PDF) te bekijken is. 

Nederland en België

We kunnen de bewegingen tot en met 29 maart vergelijken tussen Spanje en Nederland en België. In Spanje heeft men op 15 maart de noodtoestand afgekondigd maar Nederland en België volgden later met hun genomen maatregelen die veel minder drastisch zijn dan in Spanje.

SpanjeNederlandBelgië
Vrije tijd & recreatie-94%-65%-84%
Winkels & apotheken-76%-29%-53%
Parken-89%-30%-66%
Openbaar vervoer-88%-68%-76%
Werkplek-64%-35%-52%
Woningen+22%+11%+17%
newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.