Spanje verlengt noodtoestand met twee weken tot 26 april

Spanje verlengt noodtoestand met twee weken tot 26 april
Beeld: 123rf
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – De Spaanse premier Pedro Sánchez heeft zaterdag 4 april tijdens een televisietoespraak bekend gemaakt dat de noodtoestand (estado de alarma) voor de tweede keer verlengd wordt. De noodtoestand werd op 15 maart afgekondigd tot 30 maart maar deze werd op 22 maart verlengd tot 12 april. Nu heeft de regering ervoor gekozen de noodtoestand opnieuw te verlengen tot 26 april.

Weliswaar is er dus nu een tweede verlenging van de ‘estado de alarma’ afgekondigd, de premier liet in zijn toespraak ook weten dat het daar niet bij zal blijven en dat de kans groot is dat er meer verlengingen na zullen komen. Hoe deze dan zullen zijn is niet bekend.

Het is wel bekend dat de extra maatregelen die recent genomen zijn wat betreft het alleen nog toestaan van essentiële of vitale beroepen op 9 april zullen eindigen. De regering heeft vooralsnog geen plannen om deze genomen maatregelen te verlengen. Dat houdt dus in dat na Pasen de meeste werknemers weer naar hun werkplek kunnen gaan. Meer details hierover zullen in de loop van de komende week bekend worden gemaakt.

De tweede verlenging van de noodtoestand komt op het moment dat er 11.744 corona-doden zijn en 124.736 corona-besmettingen. Er zijn tot op de dag van vandaag 34.219 patiënten die genezen zijn van het coronavirus maar er liggen echter nog steeds 57.612 personen in ziekenhuizen en noodziekenhuizen waarvan 6.532 personen op de intensive care afdelingen.

Toen de eerste noodtoestand werd afgekondigd op 15 maart waren er 7.753 besmettingen en 292 corona-doden. Het aantal besmettingen is dus ondanks alle drastische maatregelen, zoals het verplicht thuisblijven, met 116.983 personen gestegen terwijl het aantal sterfgevallen steeg met 11.452 personen.

Bij de afkondiging van de noodtoestand op 15 maart ging men er al vanuit dat de aantallen besmettingen en sterfgevallen enorm zouden stijgen maar om het zorgsysteem en met name de bezetting van de ziekenhuisbedden niet te overbelasten werd besloten de meest vergaande maatregelen van Europa te nemen.

LEESTIP: Wat mag wel en wat niet tijdens de noodtoestand in Spanje

De eerste periode van de noodtoestand (15-30 maart) kon de Spaanse regering zelf nemen maar de eerste verlenging (30 maart-12 april) moest met de toestemming van het Spaanse parlement goedgekeurd worden, iets dat ook gebeurde. Ook voor de tweede verlenging (12-26 april) heeft de regering de steun nodig van het Spaanse parlement en dus alle oppositiepartijen die op dit moment reeds hebben bevestigd de nieuwe verlenging te steunen.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.