10x Spaanse Pasen en ‘Semana Santa’ lekkernijen

10x Spaanse Pasen en ‘Semana Santa’ lekkernijen
Beeld: Canva

10x Spaanse Pasen en ‘Semana Santa’ lekkernijen

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Het is bijna Pasen en dat zul je weten als je in Spanje bent. Traditiegetrouw heeft elk feest wel een bepaalde lekkernij en de Semana Santa of Pascua is daarbij geen uitzondering. Hieronder in het kort een overzichtje van de lekkerste zoetigheden die men kan vinden in Spanje gedurende de Semana Santa.

Pasen is de tijd dat men samenkomt met de familie, lekker gaat eten en die maaltijden afsluit met lekkernijen. Dat gebeurt uiteraard ook in Spanje (waar men nooit vies is van een lekkere maaltijd) en ook in Spanje heeft men enkele typische en soms streekgebonden lekkernijen die men soms alleen met de Semana Santa eet en soms het hele jaar door. Hieronder hebben we enkele van de bekendste vermeld. Ken jij ze al en … vind je ze ook lekker?

torrijas 1
Beeld: Canva

Torrijas

Deze heerlijke traktatie, met recepten die dateren uit de jaren 1600, is zeer traditioneel voor Pasen. De Torrijas zijn een beetje te vergelijken met de bij ons bekende wentelteefjes, maar dan met honing. Dikke stukken brood worden geweekt in een mengsel van melk en ei, vervolgens gebakken met olijfolie en geserveerd met honing en suiker. De Torrijas zijn te vergelijken met de wentelteefjes.

pestinos
Beeld: Canva

Pestiños

Deze lekkernij wordt niet alleen met Pasen gegeten, maar zijn ook populair gedurende de kersttijd. Pestiños worden vaak gemaakt in het zuiden van Spanje door het frituren van een stukje deeg – vaak op smaak gebracht met sesam – in olijfolie en dan afgemaakt met honing of suiker.

hornazo
Beeld: Canva

Hornazo

De Hornazo is eigenlijk geen zoetigheid maar een vleestaart die komt uit de regio Salamanca en Ávila. De taart wordt vaak gevuld met varkenslende, chorizo en hardgekookte eieren. Er is echter ook een uitvoering met zoete amandelen, suiker en eieren.

mona
Beeld: Canva

Mona de Pascua

Vooral populair in de deelstaten Catalonië en Valencia. Deze taart wordt traditiegetrouw door de peetvaders als een geschenk gegeven aan kinderen. Taarten zijn bedekt met ofwel gekookte eieren of chocolade figuren en kleurrijke decoraties van bekendheden of prinsesjes, Spongebop, Messi, etc.

flores
Beeld: 123rf

Flores de Semana Santa

De “bloemen van Pasen” staan ook bekend als “flores manchegas”. Het zijn zoete en gebakken broodjes in prachtige vormen die je doen herinneren aan bloemen. De Flores de Semana Santa worden vooral gegeten in Toledo, Cuenca en andere delen van de deelstaat Castilla La Mancha.

Bunuelos
Beeld: 123rf

Buñuelos

De Buñuelos zijn eigenlijk niets meer dan een gebakken donut. Deze zoete traktatie is gemaakt met eenvoudige ingrediënten zoals water, melk, ei of gist en kan zoet of hartig zijn. De Buñuelos worden niet alleen gegeten in praktisch alle regio’s van Spanje, maar ook in Latijns-Amerikaanse landen zoals Argentinië, Mexico en Columbia.

leche frita
Beeld: Canva

Leche frita

Leche frita betekend letterlijk “gefrituurde melk” en is een zoetigheid die met name in het noorden van Spanje gegeten wordt. De Leche frita wordt gemaakt door het koken van meel met melk en suiker totdat het stevig wordt. Vervolgens wordt deze bestrooid met kaneel en een suiker glazuur.

Bartolillos
Beeld: Canva

Bartolillos

De Bartolillos worden traditioneel geserveerd in Madrid. De Bartolillos zijn driehoekige dumplings van dun deeg, gebakken met een custard vulling die warm gegeten worden.

churros
Beeld: Canva

Chocolate con churros

Chocolate con churros is een Spaans gerecht wat eigenlijk niet typisch is voor Pasen, maar het hele jaar door gegeten kan worden. Het gaat hier om een dikke chocolademelk die gegeten wordt met churros of Porras, gemaakt van gefrituurd deeg en/of halfrond of langgerekt van vorm zijn. Het wordt meestal gegeten als een vroeg ontbijt, maar kan ook tijdens koffietijd worden gegeten. Chocolate con churros wordt vooral gegeten tijdens de koudere wintermaanden, maar de Spanjaarden lusten het ook wel in de zomer.

paashaas
Beeld: Canva

Huevos/Gallinas de chocolate

Het maken en verstoppen van beschilderde eieren is niet echt een traditie in Spanje, maar er worden wel steeds meer chocolade-eieren en kippen gegeten door de Spanjaarden. Zoetigheid gaat er altijd in en de Spanjaarden zijn niet vies van een beetje chocolade. In de supermarkten zoals Mercadona, Carrefour, Aldi en Lidl zie je steeds meer Paaslekkernijnen terug die bij ons in Nederland en België al lang traditie zijn.

Ga naar de inhoud