Spaanse agent geeft eigen leven om groep kinderen te beschermen

Spaanse agent geeft eigen leven om groep kinderen te beschermen
Beeld: Guardia Civil / web

Spaanse agent geeft eigen leven om groep kinderen te beschermen

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Dámaso Guillén was een agent van de Guardia Civil en werkte bij de verkeerspolitie in Asturië. Afgelopen zaterdag overleed hij tijdens een tragisch ongeluk waarbij hij een groep fietsende kinderen beschermde. Deze groep fietsers deed mee aan een evenement in Beifar (Pravía). 

Een automobilist reed op de groep af en schepte Dámaso. De federatie van fietsers van Asturië heeft uitgelegd dat de dood van de agent een nog grotere catastrofe voorkomen heeft, omdat zo voorkomen werd dat de auto op de groep fietsers inreed. In dat geval zouden er waarschijnlijk veel meer doden gevallen zijn. “Met de actie heeft hij vele levens gered” volgens de federatie. 

De automobilist werd direct aangehouden. Het gaat om een man van 28 jaar oud en zat al eens een gevangenisstraf uit in de gevangenis van Vilabona, waar hij bij de therapeutische en educatieve eenheid zat. 

De man bestuurde een gestolen auto nadat hij de eigenaresse van het voertuig verwond had met een bijl. Het lijkt erop dat hij op de route van het fietsevenement terechtkwam waar gereden werd om de trofee van de Junioren van Santiago Santana. Een agent probeerde de auto te laten stoppen, maar deze reed verder tegen de rijrichting in naar de fietsers toe.

“Hij weigerde niet alleen te stoppen, maar accelereerde zelfs”, vertellen de collega’s van Dámaso. Tussen die auto en de groep fietsers die op elkaar afreden bevond zich de agent op zijn motor. De auto en de motor botsten frontaal op elkaar en de agent werd op de grond geslingerd, waarna de automobilist probeerde door te rijden. De agenten die verder aanwezig waren konden hem direct arresteren. De hulpdiensten konden slechts de dood van de agent bevestigen. Dámaso Guillén krijgt postuum de medaille van de orde verdienste van de Guardia Civil met een rode onderscheiding.

Ga naar de inhoud