skip to Main Content
2017 afgesloten met 44 overleden fietsers op de Spaanse wegen
Europa Press

2017 afgesloten met 44 overleden fietsers op de Spaanse wegen

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

44 overleden fietsers in 2017 in Spanje

Europa Press

MADRID – De Spaanse verkeersdienst DGT heeft de voorlopige cijfers bekend gemaakt wat betreft het aantal ongevallen op de Spaanse wegen waar fietsers bij betrokken waren en het aantal overleden fietsers in 2017. Elk jaar overlijden er tientallen fietsers en zijn er duizenden ongevallen waarbij fietsers betrokken zijn in Spanje.

Op een antwoord van een socialistische parlementslid maakte de DGT de tijdelijke cijfers bekend van het aantal overleden fietsers op het Spaanse asfalt. Tussen januari en eind oktober 2017 werden er 3.856 ongevallen geregistreerd waarbij fietsers betrokken waren. Hiervan overleden er 44 op de Spaanse wegen wat er 14 meer zijn dan het jaar daarvoor toen dat er nog 30 waren.

De provincies Alicante en Castellón staan bovenaan de lijst wat betreft fietsers die overleden met 4 per provincie. In de provincies Valencia en Madrid overleden elk 3 fietsers. De meeste ongevallen zonder dodelijke afloop werden geregistreerd in de provincie Castellón met 422 gevolgd door de Balearen met 330 en Sevilla met 316.

Afgelopen tien jaar

Het aantal ongevallen waarbij fietsers betrokken waren buiten de bebouwde kom in Spanje is tussen de jaren 2009 en 2015 bijna verdubbeld van 1.082 naar 2.013 personen. Ook het aantal ongevallen waarbij fietsers betrokken waren binnen de bebouwde kom steeg die jaren enorm van 2.387 naar 5.173 personen.

Het aantal fietsers die na een aanrijding of ongeval naar een ziekenhuis moesten worden gebracht steeg die jaren ook van 489 fietsers in 2009 naar 652 fietsers in 2015, een stijging van 33%. In 2016 overleden er 33 fietsers op de Spaanse wegen wat eenderde is van de 118 overleden voetgangers en veel minder dan de 214 overleden motor/scooterrijders.

Volgens de officiële cijfers van de Spaanse verkeersdienst zijn er de afgelopen 10 jaar, tussen 2007 en 2017, maar liefst 400 fietsers overleden op het Spaanse asfalt. Een van de redenen voor de stijging van verkeersongevallen waar fietsers bij betrokken zijn is uiteraard het feit dat er steeds meer fietsers bij komen in Spanje die vaak niet anders kunnen dan op de normale weg fietsen.

Het probleem daarbij is dat dit is toegestaan op wegen waar men met de auto te hard mag rijden terwijl de automobilisten zich niet aan de 1,5 meter regel houden. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat de fietsers zich altijd netjes aan de regels houden door met meerdere mensen naast elkaar te gaan fietsen en vaak ook gevaarlijke manoeuvres uithalen.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 6 reacties
 1. In Nederland zijn dat er per jaar 5X zoveel.
  En dat met zoveel fietspaden!!

  1. Samen met België wél bij de landen ter wereld met het dukste verkeer

 2. Elk slachtoffer is er een teveel, in Nederland vallen er veel slachtoffers ook met de fiets.
  Men denkt dat het gebruik van de E bike hier mee te maken heeft.
  De meeste mensen onderschatten de snelheid, kopen een E bike en hebben weinig tot geen fiets ervaring.

 3. Wel dat valt nog mee, ik had veel meer verwacht.
  Onlangs reden we zo’n 5 km achter een wielergroep van ongeveer 15 fietsers en waarvan de laatste fietser steevast 3 tot 5 meter achter de groep bleef rijden. Hij bleef ook steeds uiterst links, bijna op de witte lijn, rijden.
  De groep deed op geen enkel ogenblik de moeite om maar even te vertragen of van de baan te gaan, of naast de rechtse witte lijn te rijden zodat de lange file die ze veroorzaakte te laten voorbijgaan.
  Uiteindelijk toen we op een lang recht stuk baan kwamen konden we de groep voorbij steken, en waar dacht je dat die laatste fietser reed ? Op de witte lijn natuurlijk 10 meter achter de groep.
  Ik kan best begrijpen dat zo’n groep op de zenuwen van sommige autobestuurders kan werken en dus ook niet te verwonderen dat er dodelijke ongevallen van komen.

  Als er dan toch een dodelijk fietsongeval is kan hij natuurlijk zeggen dat hij in zijn recht was, enig probleem dan : hij ligt in zijn kist.

  1. Michel je hebt volkomen gelijk. Die horde “wielrenners” dossen zich in bonte carnavalskleding uit en denken daarmee zich bepaalde rechten te hebben toegeëigend wat hen superieur maakt aan andere weggebruikers. Vooral op de vrije dagen, en die zijn er nogal veel, is het voor de automobilist een crime langs deze gekleurde piassen te geraken. Helaas zie je dan niet de Guardia Civil (nee die rijden tussen die andere kanaries ter versterking van hun verworven recht. Verworven???
   Ook laten = maken ze geen enkele opening vrij om als automobilist ertussen te komen.
   Eén keer was mij rancune om die bonte stoet voorbij te zijn mijn diesel in een lagere versnelling nogal wat uitlaatrook te laten produceren. Ook niet netjes maar het heeft mijn frustratiepiek wèl wat gereduceerd. Normale communicatie met deze uitslovers is niet te voeren.
   De verkeerswet is internationaal binnen Europa maar is Europa wel internationaal?
   Wie hier een antwoord op heeft nodig ik uit zijn/haar commentaar te geven. Ik ben benieuwd.
   Joezf

  2. Michel,
   Ik ben het volledig met je eens als alle weggebruikers eens rekening leren houden met elkaar, dan zullen automobilist en fietser een beetje respect voor elkaar krijgen.
   Afgelopen week weer een voorbeeld hoe je elkaar kunt pesten.
   Twee Engelse fietsende dames op een racefiets in een tempo van een driewieler, lekker naast elkaar keuvelend. Op de kustweg Moiraira- Calpe op zich al een drukke weg.
   Geen enkel respect voor alle auto’s die in een file achter hun aan sukkelde, misschien zitten tussen die automobilisten ook wel mensen die een afspraak hebben bij een arts of iets dergelijks.
   Nee hoor dachten deze dames wij zijn hier op vakantie, fijn voor hun maar toon respect voor de automobilist en voorkom je veel onnodige irritatie en wordt je vakantie nog leuker. Waarschijnlijk zonder ongelukken.

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken