skip to Main Content
Gemeente presenteert het eiland Tabarca voor de kust van Alicante als Unesco kandidaat
Marinalia

Gemeente presenteert het eiland Tabarca voor de kust van Alicante als Unesco kandidaat

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

Eiland Tabarca wil Unesco erkenning

Marinalia

ALICANTE – De wethouder voor Cultuur van Alicante heeft officieel het eiland Tabarca wat voor de kust van de Costa Blanca gelegen is, gepresenteerd als kandidaat voor immaterieel erfgoed van de mensheid van Unesco. Men wil zo een erkenning van de geschiedenis en oorsprong van Tabarca en zijn bewoners.

Volgens de initiatiefnemers staat het eiland Tabarca, met zijn cultuur, tradities, gastronomie en geschiedenis in het culturele epicentrum van de Middellandse Zee. Daarom neemt een Spaanse delegatie deel aan verschillende activiteiten die op zaterdag 5 mei plaatsvinden in de Tunesische stad Tabarka, met dezelfde naam als het Spaanse eiland dus.

Wat is Tabarka

Tabarca is een klein eiland dat zich voor de Spaanse kust bevindt op enkele kilometers van de plaats Santa Pola. Het eiland maakt deel uit van de provincie Alicante. Het is 1800 meter lang en het heeft een maximale breedte van 400 meter. De maximale hoogte bedraagt 15 meter. In de onmiddellijke omgeving ervan liggen een aantal kleinere, onbewoonde, eilanden en klippen.

Het eiland is lange tijd een eldorado voor piraten geweest. De Spaanse koning Karel III heeft het eiland echter doen bevolken met 300 Genuese voormalige krijgsgevangenen, die vastgehouden werden op het Tunesische eiland Tabarka. Deze werden daartoe vrijgekocht. Daarop werd het eiland in 1768 omgedoopt tot Nueva Tabarca. Voorheen heette het ook Isla Plana (Vlak eiland).

Er is een bootverbinding van het eiland met Alicante terwijl er ook vanuit het nabijere Santa Pola een veerdienst is. Vanuit Torrevieja, Benidorm en El Campello is het eiland ook bereikbaar. Tabarca wordt veel door toeristen bezocht als dagexcursie.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 4 reacties
 1. Geachte redactie ,

  een paar keer geweest op het stille en mooie eiland Tabarca .

  als ik de borden goed lees en interpreteer zou Tabarca al lang op deze lijst het wereld erf goed lijst. staan.

  graag uw reactie..met vriendelijke groeten Koos Verkerk

  1. Als je er 1x ben geweest heb je het wel gezien ook. Vol met dagjes mensen die de boel verstieren en een dure gastronomie (welke) .
   Mooie dag trip wel vanuit Benidorm met een bezoek aan Alicante stad, maar verder nada noppes nakkes

  2. Ja een heel mooi eiland en heel groen waar je urenlang kunt wandelen en de gastronomie is er goedkoop en van wereldniveau.

 2. Ik stelde mij de vraag, wat heeft Italië hiermee te maken, dus even wat opgezocht.

  Tabarka Tunesië

  De geschiedenis van Tabarka in Tunesië is een kleurrijk mozaïek van Berberse, Fenicische, Hellenistische, Romeinse en Islamitisch-Ottomaanse beschavingen.
  De stad wordt gedomineerd door een offshore-rots waarop een Genuaans kasteel is gebouwd.
  Van 1542 tot 1742 wordt het “eiland Tabarka” bewoond door veel kolonisten, genaamd Tabarquins.
  (Was dit nu een eiland en later een schiereiland ? Heb toevalling een oude Franse schets gezien waarop “L’ile de Tabarque” als een eiland weergegeven wordt)
  Vanwege de economische achteruitgang van het “eiland” en zijn overbevolking, begonnen leden van de kolonie te emigreren in 1738 naar het San Pietro eiland, in de buurt van Sardinië, waar zij de stad Carloforte stichtten met de steun van King Charles Emmanuel III van Sardinië. De aanval op het eiland door de “Bey van Tunis”, gouverneur van het Ottomaanse Rijk in Tunis, in 1742 leidt tot de verspreiding van de vrije inwoners of slaven.
  De gemeente Tabarka wordt opgericht door het decreet van 27 juni 1892.
  Zijn inwoners worden tegenwoordig Tabarkois of soms Tabarquois genoemd.

  Bewogen geschiedenis 1725-1881 eiland Tabarka (Tunesië), wel in het Frans :
  Partijen : Frankrijk, Italië, Spanje, Tunesië
  https://www.persee.fr/doc/remmm_0035-1474_1970_num_7_1_1055

  Tabarca in Spanje.

  Tekst uit en.wikipedia met vrije vertaling voor de muggenzifters :
  “Vóór 1700 stond het eiland bekend als Illa de Sant Pau (‘Saint Paul’s Island’) of Illa Plana (‘Flat Island’).
  Naar verluidt, het eiland waar St. Paul aan land ging, was het eiland tot het einde van de 18e eeuw een toevluchtsoord voor de piraten van Barbarije .
  Zijn Tunesische collega-eilandje buiten de stad Tabarka was een deel van de Republiek Genua tot 1741 toen het werd veroverd door de Bey van Tunis.
  In 1760 beval Karel III van Spanje het fort en de herbevolking van het Spaanse eiland. Een groep Genuese zeilers die schipbreuk liepen aan de kust van Tunesië, meestal afkomstig van het eilandje Tunesische Tabarka, werden gered en vestigden zich hier. Het eilandje kreeg de nieuwe naam Nova Tabarca (“Nieuwe Tabarca” in zowel het Valenciaans als het Latijn). Zo werd een nederzetting gecreëerd door koninklijk edict op dit onbewoonde eiland dat de Noord-Afrikaanse corsairissen eerder hadden gebruikt als platform voor invallen aan de Levantijnse kust.
  (Corsair is de term die wordt toegepast op een particulier gewapend vaartuig waarvan de eigenaren in opdracht van een land zijn)
  Bij hun aankomst werden de Genuezen eerst naar Alicante verhuisd , waar ze tijdelijk in de Jezuïetenschool woonden, dit na de verdrijving van de jezuïeten uit Spanje . Uiteindelijk werden de Genuezen samen met een Spaans garnizoen naar het eiland verplaatst. De militaire ingenieur Fernando Méndez Ras plande een versterkte stad en muren, bolwerken, pakhuizen en kazernes werden gebouwd.
  Vanaf 1770 stond het eiland bekend als Nueva Tabarca (‘Nieuwe Tabarca’).
  De Genuezen hebben het Valenciaans en later de Spaanse taal overgenomen, beide talen worden momenteel gesproken op het eilandje. De Genuese invloed kan nog steeds worden opgemerkt in de achternamen van Italiaanse afkomst op het eilandje.
  Het eiland is verbroederd met Carloforte, Sardinisch eiland San Pietro, dat ook bevolkt werd met Genuese uit Tunesisch Tabarka.
  Bron : https://en.wikipedia.org/wiki/Tabarca

  Wel in ieder geval een mooi concept dat Tabarquinidad de moet basis vormen voor de nominatie voor Immateriële Erfgoed van de Mensheid met de duidelijke doelstelling van het behoud van de herinnering aan Tabarquino mensen en aan al haar mediterrane tradities te waarderen.

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken