Search
menu
Search

Moren en Christenen komen samen tijdens festiviteiten Alcoy

Oeps ... foto ontbreekt!

Moren en Christenen komen samen tijdens festiviteiten Alcoy

Dit artikel is 5 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

ALICANTE – Het weekend van 4,5 en 6 mei staat in de stad Alcoy in het teken van het ‘Moros y Cristianos’ feest. Sinds 1980 is het een feest dat als Internationaal Toeristisch Belang is betiteld en wordt het feest in Alcoy gezien als de bakermat voor alle andere Moren en Christenen feesten in de provincies Alicante en Valencia.

De Moren en Christenen feesten zijn een feestelijke herdenking van de herovering van het Iberische Schiereiland (reconquista) op de Moren die honderden jaren geregeerd hebben in een groot deel van het huidige Spanje.

De ‘reconquista’ vond plaats tussen de 11e en 15e eeuw maar het feest in Alcoy herdenkt de historische gebeurtenissen die in 1276 plaats vonden waarna de regio onder de bescherming kwam van de beschermheilige San Jorge (Sint Joris).

Net zoals bij andere ‘Moros y Cristianos’ feesten is de kleding die gedragen wordt kleurrijk en uitbundig en zijn er veel optochten met honderden tot duizenden deelnemers.

Er is muziek, er zijn dansende slavinnen en uitgedoste strijders en er vinden gevechten plaats tussen de Moren en Christenen waarbij een nagebouwd fort of kasteel door de Christenen wordt heroverd en de Moren uiteraard verliezen. De festiviteiten worden doorgaans afgesloten met vuurwerk.

Het feest in Alcoy heeft alles te maken met 23 april ofwel Sant Jordi (Sint Joris) maar de festiviteiten vinden vaak op andere data plaats zoals in 2019 waarbij het feest in Alcoy tussen 4 en 6 mei plaatsvindt.

Agenda

Alcoy is niet de enige plaats waar de ‘Moros y Cristianos’ feesten plaatsvinden. Er zijn tientallen dorpen en steden in de provincies Alicante en Valencia waarbij de feesten het hele jaar door gevierd worden zoals:

In februari gebeurt dit in Sax; maart in Alicante stad; april in Busot, Banyeres en Alcoy (in 2019 in mei); mei in Petrer; juni in Elda en Benissa; juli in Benissa, Benitatxell, Alicante stad, Jávea, Guardamar, Orihuela, Villajoyosa; augustus in Elche en Santa Pola; september in o.a. Villena, Ibi en Altea; oktober in Benidorm, Campello en Calpe.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?