Terrasje pikken op sommige Spaanse eilanden weer mogelijk

Terrasje pikken op sommige Spaanse eilanden weer mogelijk
Beeld: Freepik

MADRID – Vanaf 4 mei is Spanje begonnen met het zogenaamde de-escalatieplan waarmee het land in acht weken tijd en in een vier fasen-plan terug wil keren naar het ‘nieuwe normaal’. Op maandag 4 mei begint praktisch heel Spanje met fase 0 die op 11 mei overgaat in fase 1. Uitzonderingen daarop zijn de Canarische Eilanden La Gomera, El Hierro en La Graciosa en het Balearen eiland Formentera.

Deze vier eilanden voldoen volgens het Ministerie van Volksgezondheid aan de gezondheidscriteria om in plaats van met fase 0 zoals de rest van Spanje op maandag 4 mei al met fase 1 te beginnen. 

Dat houdt dus in dat men op de eilanden La Gomera, El Hierro, La Graciosa en Formentera onder bepaalde voorwaarden winkels mag openen, dat de terrassen weer open kunnen gaan en dat men met de auto of scooter op het hele eiland mag rijden. Ook de hotels mogen weer open op de eerder genoemde eilanden. Lees HIER de BOE – SND/386/2020

Maatregelen terrassen

Zoals al aangegeven mogen in fase 1 de terrassen van bars en restaurants opengaan. In eerste instantie zou dit alleen met een capaciteit van 30% mogen maar dat werd later aangepast naar 50% van de normaal toegestane capaciteit. Tafels en stoelen moeten wel minimaal twee meter van elkaar staan en er mogen niet meer dan 10 personen aan tafels of een groep tafels zitten.

De bars/restaurants mogen binnen niet open zijn, dat mag pas in fase 2 met een capaciteit van een-derde van de normaal toegestane capaciteit en alleen met klanten aan tafels. In fase 3 wordt dat 50% en mag er ook aan de bar gezeten worden met de verplichte social distance.

Mochten horecagelegenheden toestemming hebben gekregen van de gemeente om grotere terrassen te openen dan dient er een minimale afstand te zijn van 2 meter van het vergrote terras en de voorbijgangers op de stoep of op straat.

Bij het betreden van een terras moeten de klanten de beschikking hebben over desinfecterende gels. Het dragen van mondkapjes is voor de klanten niet verplicht.

De uitbater dient regelmatig en in ieder geval elke keer als er andere klanten gebruik maken van de tafels en stoelen, deze te desinfecteren en schoon te maken. Placemats, servetten en tafelkleden dienen zoveel mogelijk eenmalig gebruikt te worden.

Het gebruik van contant geld wordt afgeraden en het contact met pin/betaalapparaten dient zoveel mogelijk vermeden te worden zoals het contactless betalen. Men dient in ieder geval het pin/betaalapparaat na elk gebruik te desinfecteren en reinigen.

Menukaarten dienen zoveel mogelijk elektronisch te zijn zoals op de eigen smartphone van de klanten. Is dit technisch niet haalbaar dan dient men de menukaarten na elk gebruik te desinfecteren en te reinigen.

Alle producten die normaal op tafel staan en door meerdere personen gebruikt worden zoals asbakken, servetten, tandenstokers, olie en azijn, zout en peper etc. mogen niet gebruikt worden. Het gebruik van eenmalige en individueel verpakte producten wordt aangeraden.

Borden, glazen en bestek dienen in gesloten bakken of kasten bewaard te worden. Is dit niet mogelijk dan dienen deze buiten het bereik van de klanten bewaard te worden.

Sanitaire voorzieningen en de ruimtes waarin de toiletten zich bevinden mogen maar door een persoon tegelijk gebruikt worden. De toiletten dienen minimaal zes keer dag gedesinfecteert en gerenigd worden.

Het personeel dient de beschikking te hebben over beschermende materialen zoals mondkapjes, handschoenen en desinfecterende gels. Het personeel dient zoveel mogelijk de social distance te houden tussen klanten en collega’s maar als dit vanwege het werk niet mogelijk is dan dient men mondkapjes te dragen.

Het personeel dient te beschikken over een speciale ruimte waar ze van kleding en schoenen kunnen veranderen voordat men begint met werken of naar huis gaat. De werkgever wordt aangeraden met diensten te werken om zo het contact tussen het personeel onderling te vermijden.

Mocht een van de werknemers symptomen van het coronavirus hebben dan dient deze persoon onmiddellijk de werkplek te verlaten en mag hij/zij ook niet meer terugkeren. Daarnaast dient men onmiddellijk de autoriteiten te waarschuwen.

Hotels

In fase 1 mogen ook de hotels en toeristische accommodaties weer opengaan. Het gaat daarbij in fase 1 vanaf 4 mei op de eilanden La Gomera, El Hierro, La Graciosa en Formentera en in de rest van Spanje vanaf 11 mei waar de hotels weer in gebruik genomen worden.

De openbare ruimten zoals de lounge, bar, restaurant en zwembad mogen niet gebruikt worden in fase 1. Dat is pas toegestaan in fase 2 vanaf 25 mei met een capaciteit van 33% van de normale toegestane capaciteit en in fase 3 vanaf 8 juni met een capaciteit van 50% van de normale toegestane capaciteit.

Wat betreft de bars en restaurants voor de maaltijden dient men zich te houden in elke fase aan de restricties die gelden voor de horeca (zoals hierboven omschreven).

Mede vanwege het feit dat het in fase 1 alleen is toegestaan voor de inwoners binnen de eigen provincie of eiland te reizen en er dus in principe geen toeristen kunnen komen, hebben veel hotels besloten om niet open te gaan in de eerste fase.

Diverse hotelketens hebben ook al aangegeven pas open te gaan als het normale nationale en internationale toerisme weer op gang komt.

Meer recente artikelen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Beste lezers. Wij zijn genoodzaakt om opnieuw de mogelijkheid tot reageren op onze artikelen te annuleren omdat we veel last hebben van spam-reacties en extra webverkeer. Hierdoor wordt de vraag naar onze website te hoog waardoor onze webhosting ons al meerdere keren op non-actief heeft geplaatst. We moeten opnieuw zoeken naar een oplossing om ervoor te zorgen dat jij als lezer kunt blijven reageren maar ook dat de website ‘in de lucht’ blijft.

Er zijn meer dan 30.000 reacties geplaatst op SpanjeVandaag en de mogelijkheid om te reageren willen we ook graag blijven handhaven maar dan wel op een manier dat de website in de lucht kan blijven. Ter vergelijking, op een normale dag worden tussen de 30 en 50 reacties geplaatst maar komen er net zoveel of meer spam-reacties binnen die weliswaar gescreend en gedetecteerd worden maar waardoor de website trager wordt en soms niet te bereiken is. Daardoor kunnen ook goedbedoelde reacties tussen de spam-reacties komen en dat kunnen we niet altijd controleren(ook omdat we niet 24 uur achter de computer zitten en de spam automatisch elke dag verwijderd wordt).

Excuses voor het ongemak en we zoeken opnieuw (het is de derde keer dat dit gebeurd) naar een oplossing. Je kunt altijd op onze Facebook pagina en Facebook groep of op Twitter terecht om te reageren op onze artikelen. Mocht je ergens vragen over hebben dan kun je ons altijd een email sturen of contact opnemen via WhatsApp. We proberen alle vragen die over Spanje gaan te beantwoorden. De redactie.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

dag/nacht
Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.