Terrasje pikken op sommige Spaanse eilanden weer mogelijk

Terrasje pikken op sommige Spaanse eilanden weer mogelijk
Beeld: Freepik
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – Vanaf 4 mei is Spanje begonnen met het zogenaamde de-escalatieplan waarmee het land in acht weken tijd en in een vier fasen-plan terug wil keren naar het ‘nieuwe normaal’. Op maandag 4 mei begint praktisch heel Spanje met fase 0 die op 11 mei overgaat in fase 1. Uitzonderingen daarop zijn de Canarische Eilanden La Gomera, El Hierro en La Graciosa en het Balearen eiland Formentera.

Deze vier eilanden voldoen volgens het Ministerie van Volksgezondheid aan de gezondheidscriteria om in plaats van met fase 0 zoals de rest van Spanje op maandag 4 mei al met fase 1 te beginnen. 

Dat houdt dus in dat men op de eilanden La Gomera, El Hierro, La Graciosa en Formentera onder bepaalde voorwaarden winkels mag openen, dat de terrassen weer open kunnen gaan en dat men met de auto of scooter op het hele eiland mag rijden. Ook de hotels mogen weer open op de eerder genoemde eilanden. Lees HIER de BOE – SND/386/2020

Maatregelen terrassen

Zoals al aangegeven mogen in fase 1 de terrassen van bars en restaurants opengaan. In eerste instantie zou dit alleen met een capaciteit van 30% mogen maar dat werd later aangepast naar 50% van de normaal toegestane capaciteit. Tafels en stoelen moeten wel minimaal twee meter van elkaar staan en er mogen niet meer dan 10 personen aan tafels of een groep tafels zitten.

De bars/restaurants mogen binnen niet open zijn, dat mag pas in fase 2 met een capaciteit van een-derde van de normaal toegestane capaciteit en alleen met klanten aan tafels. In fase 3 wordt dat 50% en mag er ook aan de bar gezeten worden met de verplichte social distance.

Mochten horecagelegenheden toestemming hebben gekregen van de gemeente om grotere terrassen te openen dan dient er een minimale afstand te zijn van 2 meter van het vergrote terras en de voorbijgangers op de stoep of op straat.

Bij het betreden van een terras moeten de klanten de beschikking hebben over desinfecterende gels. Het dragen van mondkapjes is voor de klanten niet verplicht.

De uitbater dient regelmatig en in ieder geval elke keer als er andere klanten gebruik maken van de tafels en stoelen, deze te desinfecteren en schoon te maken. Placemats, servetten en tafelkleden dienen zoveel mogelijk eenmalig gebruikt te worden.

Het gebruik van contant geld wordt afgeraden en het contact met pin/betaalapparaten dient zoveel mogelijk vermeden te worden zoals het contactless betalen. Men dient in ieder geval het pin/betaalapparaat na elk gebruik te desinfecteren en reinigen.

Menukaarten dienen zoveel mogelijk elektronisch te zijn zoals op de eigen smartphone van de klanten. Is dit technisch niet haalbaar dan dient men de menukaarten na elk gebruik te desinfecteren en te reinigen.

Alle producten die normaal op tafel staan en door meerdere personen gebruikt worden zoals asbakken, servetten, tandenstokers, olie en azijn, zout en peper etc. mogen niet gebruikt worden. Het gebruik van eenmalige en individueel verpakte producten wordt aangeraden.

Borden, glazen en bestek dienen in gesloten bakken of kasten bewaard te worden. Is dit niet mogelijk dan dienen deze buiten het bereik van de klanten bewaard te worden.

Sanitaire voorzieningen en de ruimtes waarin de toiletten zich bevinden mogen maar door een persoon tegelijk gebruikt worden. De toiletten dienen minimaal zes keer dag gedesinfecteert en gerenigd worden.

Het personeel dient de beschikking te hebben over beschermende materialen zoals mondkapjes, handschoenen en desinfecterende gels. Het personeel dient zoveel mogelijk de social distance te houden tussen klanten en collega’s maar als dit vanwege het werk niet mogelijk is dan dient men mondkapjes te dragen.

Het personeel dient te beschikken over een speciale ruimte waar ze van kleding en schoenen kunnen veranderen voordat men begint met werken of naar huis gaat. De werkgever wordt aangeraden met diensten te werken om zo het contact tussen het personeel onderling te vermijden.

Mocht een van de werknemers symptomen van het coronavirus hebben dan dient deze persoon onmiddellijk de werkplek te verlaten en mag hij/zij ook niet meer terugkeren. Daarnaast dient men onmiddellijk de autoriteiten te waarschuwen.

Hotels

In fase 1 mogen ook de hotels en toeristische accommodaties weer opengaan. Het gaat daarbij in fase 1 vanaf 4 mei op de eilanden La Gomera, El Hierro, La Graciosa en Formentera en in de rest van Spanje vanaf 11 mei waar de hotels weer in gebruik genomen worden.

De openbare ruimten zoals de lounge, bar, restaurant en zwembad mogen niet gebruikt worden in fase 1. Dat is pas toegestaan in fase 2 vanaf 25 mei met een capaciteit van 33% van de normale toegestane capaciteit en in fase 3 vanaf 8 juni met een capaciteit van 50% van de normale toegestane capaciteit.

Wat betreft de bars en restaurants voor de maaltijden dient men zich te houden in elke fase aan de restricties die gelden voor de horeca (zoals hierboven omschreven).

Mede vanwege het feit dat het in fase 1 alleen is toegestaan voor de inwoners binnen de eigen provincie of eiland te reizen en er dus in principe geen toeristen kunnen komen, hebben veel hotels besloten om niet open te gaan in de eerste fase.

Diverse hotelketens hebben ook al aangegeven pas open te gaan als het normale nationale en internationale toerisme weer op gang komt.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.