Nieuw boek: De Zaanse Spanjestrijders over Nederlanders en de Spaanse Burgeroorlog

Nieuw boek: De Zaanse Spanjestrijders over Nederlanders en de Spaanse Burgeroorlog
Beeld: Bol.com

Nieuw boek: De Zaanse Spanjestrijders over Nederlanders en de Spaanse Burgeroorlog

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Dit artikel is 9 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Begin april heeft het boek ‘De Zaanse Spanjestrijders’ van de auteurs Pim Ligtvoet en Willemien Schenkeveld de eerste Bredehofprijs gewonnen. In het boek wordt beschreven hoe de Spaanse Burgeroorlog in 1936 ontstond en daarna hoe het kwam dat Zaankanters bij die oorlog betrokken raakten.

Elk jaar op 4 mei wordt in Nederland stilgestaan bij de dodenherdenking maar elk jaar wordt er ook aandacht gevraagd om de Spanjestrijders zoals we HIER schrijven. Het boek ‘De Zaanse Spanjestrijders’ is een bundeling van o.a. de verhalen van 25 mannen en één vrouw die naar Spanje trokken om te strijden.

Tachtig jaar geleden eindigde de Spaanse burgeroorlog (1936-1939), voorspel van de Tweede Wereldoorlog. Uit de Zaanstreek namen 25 mannen dienst in de Internationale Brigades, het vrijwilligersleger dat tegen Hitler-vriend Franco vocht en verloor. 

Eén vrouw, uit het Zaandamse gemeente ziekenhuis, ging als verpleegster naar Spanje. Wie waren die mensen? Waarom gingen ze? En waarom keerden sommigen al snel of zelfs al halverwege de reis terug? 

Aan de hand van foto’s, brieven, documenten en kranten zoeken de auteurs antwoord op deze vragen. Ze reconstrueren de lotgevallen van overtuigde communisten, maar ook van mannen die eigenlijk op zoek waren naar werk. 

Ze schetsen een beeld van de Zaanstreek in de crisisjaren en laten zien hoe de Telegraaf de streek als hotspot voor ronselaars en misleide slachtoffers zag. Het boek laat gewone mensen aan het woord die veel risico’s namen: de Zaanse Spanjestrijders.

Het 188 pagina’s tellende boek is o.a. HIER te koop voor 14,95 euro terwijl het boek tijdelijk bij Bol.com niet leverbaar is.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.