Search
menu
Search

Partido Popular en Ayuso winnen ruimschoots regionale verkiezingen Madrid regio

Partido Popular en Ayuso winnen ruimschoots regionale verkiezingen Madrid regio
Beeld: Europa Press

Partido Popular en Ayuso winnen ruimschoots regionale verkiezingen Madrid regio

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De Partido Popular (PP) met de demissionaire regiopremier Isabel Diaz Ayuso heeft de regionale verkiezingen van 4 mei in de Madrid regio ruimschoots gewonnen. Alleen de centrumrechtse PP-partij heeft al meer stemmen dan de drie linkse partijen PSOE, Más Madrid en Unidas-Podemos samen bij elkaar weten te krijgen. Maar om opnieuw de Madrid regio te leiden heeft de partij de steun nodig van de extreemrechtse partij VOX.

Terwijl de PSOE-partij bij de regionale verkiezingen in 2019 nog de grote winnaar was wat betreft stemmen en zetels, is dat nu bij de 2021-verkiezingen heel anders. Het succes van de PP en Diaz Ayuso is deels te danken aan de corona-crisis, de kritiek op de PSOE-partij en het feit dat Ayuso zich continue verzet tegen de centrale PSOE-regering van Pedro Sánchez.

Diaz Ayuso wordt door veel inwoners van Madrid op handen gedragen omdat zij de horeca en winkels heeft opengehouden tijdens de corona-crisis waardoor ze al zeker was van de stemmen van die sector. 

Weliswaar heeft de PP deze regionale verkiezing gewonnen maar de 4M-verkiezingen gaan ook de geschiedenisboeken in als een van veel problematiek, brieven met kogelpatronen en ruzie tussen partijen over en weer. 

Uitslag

Er was een zeer grote opkomst van 75,5% wat vrij uniek is in de Madrid regio. Dat heeft ervoor gezorgd dat het extra druk was bij de stembureaus. Met bijna 75% van de stemmen geteld heeft de PP 64 zetels weten te bemachtigen wat 44% van de stemmen is. (cijfers gepubliceerd op dinsdagavond 4 mei om 23.00 uur)

Bij de 2019-verkiezing kwam de PP niet verder dan 30 zetels (22%) terwijl de PSOE 37 zetels wist te halen (27%). Dit jaar is de PSOE er echter op achteruit gegaan en kreeg de socialistische partij niet meer dan 25 zetels (17,4%). De VOX-partij kreeg dit jaar 13 zetels (9,3%) wat er 1 meer is dan in 2019.

Más Madrid is er 4 zegels op vooruit gegaan van 20 in 2019 naar 24 in 2021 (16,94%) terwijl ook Unidas-Podemos meer zetels kreeg en van de 7 in 2019 naar 10 zetels (7,34%) steeg in 2021. 

De Ciudadanos-partij is niet meer relevant want de oranje partij kreeg bij de 2019-verkiezingen nog 26 zetels maar behalen nu 0 zetels en zitten dus zonder vertegenwoordiging in het regionale bestuur van de Madrid regio. 

Ook de Spaanse Partij voor de Dieren PACMA heeft geen vertegenwoordiging weten te behalen maar kreeg toch meer dan 13.000 stemmen.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?