skip to Main Content
Aantal werklozen in mei met 83.738 personen gedaald naar 3,25 miljoen Spanjaarden zonder werk
Publico

Aantal werklozen in mei met 83.738 personen gedaald naar 3,25 miljoen Spanjaarden zonder werk

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

Aantal werklozen in mei gesdaald in Spanje

Publico

MADRID – De cijfers van de Sociale Zekerheid wat betreft het aantal werklozen zijn gepresenteerd daags na de regeringswisseling in Spanje. Gedurende de maand mei daalde het aantal werklozen met 83.738 personen naar 3.252.130 werkzoekenden, een aantal wat sinds het begin van de economische crisis in 2008 niet meer gehaald was.

Terwijl er op dit moment 3,25 miljoen werklozen zijn hebben 18.915.668 inwoners van Spanje wel een baan. Gedurende de maand mei kwamen daar 237.707 nieuwe werkers bij terwijl het aantal werklozen daalde met 83.738 personen, aldus de cijfers van de Seguridad Social, de instelling die alles registreert wat betreft het werk in Spanje.

Ondanks dat dit goede cijfers zijn gaat het toch om de slechtste cijfers voor een meimaand sinds 2012. In 2017 daalde het aantal werklozen in de maand mei nog met 111.908 personen, in 2016 waren dat er 119.768, in 2015 waren dat er 117.985 en in 2014 waren dat er 111.916.

De werkloosheid daalde met name in de dienstensector die gerelateerd is aan onder andere de horeca en het toerisme. In de “sector servicios” daalde het aantal werklozen dan ook met 53.542 personen gevolgd door de bouw (construcción) met 11.254 personen, de industrie (industria) met 8.227 personen en de landbouw (agricultura) met 8.032 personen.

Dit zijn de laatste cijfers van de Seguridad Social die bekend zijn gemaakt en die betrekking hebben op de regeerperiode van de voormalige minister-president Mariano Rajoy (PP) die sinds december 2011 aan het bewind was in Spanje. Een van de strevens van de nieuwe minister-president Pedro Sánchez (PSOE) is om het aantal werklozen verder te laten dalen maar ook om de lonen te laten stijgen en de kwaliteit van het werk en vooral de contracten te verbeteren.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 4 reacties
 1. leo, mijn ervaring in Spanje is dat de betere salarissen en werk-kontrakten door de grotere bedrijven werden geboden, al-dan-niet multinationals.
  Het zijn juist de kleinere Spaanse ordernemers die er een zooitje van maken, geen termijn-visie hebben en teveel en te lang meedraaien in wat opa of papa destijds heeft gerealiseerd met zijn bedrijf.
  Nog niet zo lang geleden werd hier alles nog op straat verkocht of huis-aan-huis, die attitude hebben hier nog veel ondernemers, snel verkopen, geld in je tas en wegwezen.
  Zo bereik je nooit wat, je klanten haken af, en je goeie medewerkers gaan ergens anders werken.
  Vakbonden zijn hier trouwens heel sterk, wist je dat ?

 2. Wat betreft de berichten over het dalen van de werkloosheid. Deze neem ik voorlopig nog met een korrel zout, er zullen vast wel meer op waarheid beruste gegevens komen zodra alle invloeden van de PP zijn verdwenen.

  1. Nou het lijkt mij vrij simpel : als Sánchez inderdaad de lonen gaat verhogen en de contracten zal laten veranderen, dan zullen er nóg meer werklozen bijkomen in Spanje….
   En dat terwijl de industrie juist weer competitief was.
   Wat een drama als Sánchez dat doet…..

   1. Kijk eens om je heen de industrie is een zooitje mensen die voor hongerloon met een 40 uur kontrakt bijna 70 uur mogen werken zonder daarvoor betaald te krijgen, of 20 uurs knotraken met een werk week van 60 waarbij je dus enkel je 20 uur uitbetaald krijgt. En zo kun je tal van voorbeelden krijgen die bar en boos zijn. Ook zijn de lonen in Spanje veels te laag en daardoor kunnen grote concerns voor weinig geld heel veel winst maken. Het wordt dus echt tijd voor kontrakten die nageleefd worden door de werkgever, ook dat de overuren uit betaald worden en dat de lonen die veels te laag zijn gezien de inflatie van de laatste 10 jaar ook gestag omhoog zullen gaan. Zo krijgt de bevolking langzaam aan weer koopkracht en zal de economie ook weer gaan draaien zoals het hoort.

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken