Adios Rajoy en Viva Sánchez als nieuwe Spaanse minister-president

Europa Press
Beeld: Europa Press
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – Op zaterdag 2 juni is in het bijzijn van de voormalige en weggestemde Mariano Rajoy de nieuwe Spaanse minister-president Pedro Sánchez door de Koning beëdigd en heeft Spanje een nieuwe “presidente del gobierno”, de zevende alweer in de post-Franco tijd. Zijn nieuwe baan heeft Sánchez te danken aan een motie van wantrouwen die hij vrijdag 1 juni wist te winnen met 180 stemmen tegen 169 stemmen. Sánchez is in principe een overgang minister-president die gedurende een bepaalde tijd zal regeren tot aan de nieuwe verkiezingen.

De loopbaan binnen de nationale politiek voor de 46-jarige Pedro Sánchez is met recht eigenaardig te noemen. Twee jaar geleden leek het na de verkiezingen van 2016 er nog op dat hij als politiek dood de geschiedenisboeken in zou gaan nadat zijn eigen PSOE partij hem niet meer als partijvoorzitter wilde hebben.

Ondanks dat Pedro “el guapo” Sánchez zelf ontslag nam, meende hij echter dat een groot deel van de socialisten die op hem hadden gestemd hem wel zouden steunen en dus begon hij aan een wederopstanding en legde hij zich niet neer bij de beslissing van de partij. Zeven maanden later werd Sánchez opnieuw gekozen tot partijvoorzitter van de PSOE. Hij was echter geen parlementariër meer en nam dus ook niet deel aan de parlementszittingen maar was wel voor de tweede keer de partijvoorzitter.

Wie is Sánchez

Pedro Sánchez Pérez-Castejón werd op 29 februari 1972 in Madrid geboren en is sinds begin negentiger jaren actief binnen de socialistische PSOE partij. Sinds 2014 is Pedro Sánchez de partijvoorzitter van de PSOE tot na de verkiezingen van 2016 toen hij zelf ontslag nam omdat veel PSOE politici geen vertrouwen meer in hem hadden. Hij kwam echter terug en nu is hij de nieuwe (tijdelijke) minister-president van Spanje.

Sánchez is een econoom en is een van de eerste minister-presidenten van Spanje die waarschijnlijk fatsoenlijk Engels zal spreken. Hij heeft economische en bedrijfswetenschappen gestudeerd aan de Complutense Universiteit van Madrid, en daarna ook een masterdiploma in economische politiek van de EU behaald aan de Vrije Universiteit van Brussel en een master bestuurskunde aan IESE, een instituut van de Universiteit van Navarra in Pamplona.

Wetenswaardig

Pedro Sánchez is een van de jongste minister-presidenten die Spanje ooit gehad heeft, hij is 46 jaar.

Pedro Sánchez is eigenlijk pas 12 jaar oud aangezien hij op een 29 februari geboren is, een schrikkeljaar dus. Hij heeft dus na zijn geboorte in 1972 eigenlijk pas 12 keer zijn verjaardag kunnen vieren op de echte dag dat hij geboren is.

Pedro Sánchez is beëdigd als nieuwe minister-president van Spanje en dat deed hij als eerste ooit zónder de bijbel en een kruis. Met andere woorden, hij geeft duidelijk aan dat hij de Kerk en de politiek gescheiden wil houden.

Pedro Sánchez is de eerste minister-president die is beëdigd na een succesvolle motie van wantrouwen. Dit is nog nooit eerder gebeurd in Spanje.

Pedro Sánchez is de derde socialistische minister-president van de PSOE en volgt José Luis Rodríguez Zapatero op die minister-president was tussen 2004 en 2011 en Felipe González die tussen 1982 en 1996 minister-president was van Spanje.

Pedro Sánchez moet het land gaan leiden met de grootste minderheidsregering ooit met slechts 84 (van de 350) zetels in het Parlement. Sánchez moet dus bij belangrijke beslissingen altijd vragen en hopen op de steun van de andere partijen die hem gesteund hebben bij de motie van wantrouwen.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.