skip to Main Content
Adios Rajoy en Viva Sánchez als nieuwe Spaanse minister-president
Europa Press

Adios Rajoy en Viva Sánchez als nieuwe Spaanse minister-president

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Op zaterdag 2 juni is in het bijzijn van de voormalige en weggestemde Mariano Rajoy de nieuwe Spaanse minister-president Pedro Sánchez door de Koning beëdigd en heeft Spanje een nieuwe “presidente del gobierno”, de zevende alweer in de post-Franco tijd. Zijn nieuwe baan heeft Sánchez te danken aan een motie van wantrouwen die hij vrijdag 1 juni wist te winnen met 180 stemmen tegen 169 stemmen. Sánchez is in principe een overgang minister-president die gedurende een bepaalde tijd zal regeren tot aan de nieuwe verkiezingen.

De loopbaan binnen de nationale politiek voor de 46-jarige Pedro Sánchez is met recht eigenaardig te noemen. Twee jaar geleden leek het na de verkiezingen van 2016 er nog op dat hij als politiek dood de geschiedenisboeken in zou gaan nadat zijn eigen PSOE partij hem niet meer als partijvoorzitter wilde hebben.

Ondanks dat Pedro “el guapo” Sánchez zelf ontslag nam, meende hij echter dat een groot deel van de socialisten die op hem hadden gestemd hem wel zouden steunen en dus begon hij aan een wederopstanding en legde hij zich niet neer bij de beslissing van de partij. Zeven maanden later werd Sánchez opnieuw gekozen tot partijvoorzitter van de PSOE. Hij was echter geen parlementariër meer en nam dus ook niet deel aan de parlementszittingen maar was wel voor de tweede keer de partijvoorzitter.

Wie is Sánchez

Pedro Sánchez Pérez-Castejón werd op 29 februari 1972 in Madrid geboren en is sinds begin negentiger jaren actief binnen de socialistische PSOE partij. Sinds 2014 is Pedro Sánchez de partijvoorzitter van de PSOE tot na de verkiezingen van 2016 toen hij zelf ontslag nam omdat veel PSOE politici geen vertrouwen meer in hem hadden. Hij kwam echter terug en nu is hij de nieuwe (tijdelijke) minister-president van Spanje.

Sánchez is een econoom en is een van de eerste minister-presidenten van Spanje die waarschijnlijk fatsoenlijk Engels zal spreken. Hij heeft economische en bedrijfswetenschappen gestudeerd aan de Complutense Universiteit van Madrid, en daarna ook een masterdiploma in economische politiek van de EU behaald aan de Vrije Universiteit van Brussel en een master bestuurskunde aan IESE, een instituut van de Universiteit van Navarra in Pamplona.

Wetenswaardig

Pedro Sánchez is een van de jongste minister-presidenten die Spanje ooit gehad heeft, hij is 46 jaar.

Pedro Sánchez is eigenlijk pas 12 jaar oud aangezien hij op een 29 februari geboren is, een schrikkeljaar dus. Hij heeft dus na zijn geboorte in 1972 eigenlijk pas 12 keer zijn verjaardag kunnen vieren op de echte dag dat hij geboren is.

Pedro Sánchez is beëdigd als nieuwe minister-president van Spanje en dat deed hij als eerste ooit zónder de bijbel en een kruis. Met andere woorden, hij geeft duidelijk aan dat hij de Kerk en de politiek gescheiden wil houden.

Pedro Sánchez is de eerste minister-president die is beëdigd na een succesvolle motie van wantrouwen. Dit is nog nooit eerder gebeurd in Spanje.

Pedro Sánchez is de derde socialistische minister-president van de PSOE en volgt José Luis Rodríguez Zapatero op die minister-president was tussen 2004 en 2011 en Felipe González die tussen 1982 en 1996 minister-president was van Spanje.

Pedro Sánchez moet het land gaan leiden met de grootste minderheidsregering ooit met slechts 84 (van de 350) zetels in het Parlement. Sánchez moet dus bij belangrijke beslissingen altijd vragen en hopen op de steun van de andere partijen die hem gesteund hebben bij de motie van wantrouwen.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 28 reacties
 1. Nu is de tijd aangebroken dat alles in Spanje weer bergafwaards gaat.
  Het PSOE-effect net als bij Zappy(Zapatero).
  Rajoy had Spanje juist in de lift!

  1. Rajoy had het geld in de pocket, maar beslist niet het land in de lift. Dat nieuws mocht TVE nooit melden tot zeer grote fustratie. De genen die werkelijk denken dat de PP iets positiefs heeft gedaan voor Spanje krijgen nu de tijd om weer nuchter te worden want u bent 100% belazerd.

  2. En welke lift is dat dan OPA45. Daar waar de rest van Europa’s grote economieën de groei stuipen weer hebben staat het meeste in Spanje nog maar te sappelen. Nog steeds een hoge werkloosheid, weinig economische groei, stijgende (levens-) kosten, geen ‘normaal’ energie beleid, corruptie die nog steeds in alle hoeken van de samenleving woekert, banken die nog steeds niet erg sterk staan en een onroerend goed sector die nog maar amper bekomen is van de crisis en waar vele honderdduizenden Spanjaarden nog de lasten van dragen. Nee, Rajoy was een enorme rem op de ontwikkeling van Spanje. Blij dat we van hem af zijn. Het wordt tijd voor een frisse wind. Helaas zitten er nog vele ‘corrupte’ vrienden van de PP in alle lagen (landelijk, regionaal en op gemeentelijk niveau) van de samenleving die het niet zullen nalaten een frissen wind op alle mogelijke manieren wederom te frustreren…. De PP is een ramp voor het land en met Rajoy als beeldbepalend ‘PP gezicht’ moeten we met zijn allen (óók de buitenlanders) blij zijn dat ie het veld geruimd heeft…. En nu maar zien hoe kundig de nieuwe leiders met de achtergelaten rotzooi van de PP omgaat zonder er zelf ook weer een zooitje van te maken….

   1. Kunt U even uitleggen wie de “Nieuwe Leiders” van de PSOE zijn? Behalve het vedergewicht Sanchez heb ik zo snel niemand in beeld, namelijk.

  1. Volgens mij maakt het niet uit, Merkel, Rutte, Rajoy en gaat het rijtje maar af 1 pot nat en vriendjes politiek ten top. Enkel als je een wankele toren bouwt gaat deze echt een keer omvallen.

   1. Leo: Merkel – Rajoy. Dat zijn zo’n beetje tegenpolen van elkaar. Met Mark er ergens tussen in. Volgens mij ben jij er zo een die alleen maar van alles afkraakt maar er verder zelf ook geen bal van begrijpt. Wat zal jij een zielig leven hebben zo zonder optimisme. Blij dat ik niet in je schoenen sta….. ik zou de hand aan mezelf slaan.. zoveel ellende..

 2. Gezien de reacties hier krijg ik de indruk dat er nog veel Rajoy aanhangers meelezen.
  Nu, deze slimme zich van de domme houdende kameleon heeft veel stukgemaakt voor de gewone mens, zijn hardwerkende eigen burgers, om hen flexcontracten te verkopen zonder opbouw van enig sociale zekerheid, en de winsten ?……Die gaan allemaal naar multinationals. De rotzakken.

  1. Altijd al gedacht dat de meeste hier toch achter de PP stonden, zo zag het er altijd wel naar uit. En dat vind ik nog steeds raar als je ziet dat de PP gewoon publiekelijk de burgers berooft en het geld heerlijk ergens anders steekt waar de gewone burger helemaal niets aan heeft. Heel het zorgstelsel in Spanje is naar de knoppen geholpen, het onderwijs heeft ook veels te veel moeten inleveren waardoor het nu zelfs beter is een Spaanse school te vermijden en ga zo een hele rits maar af. Alles wat opgelost moest worden werd met leugens in het nieuws afgedaan als positief terwijl men daar niet eens naar omkeek. TVE werd op het laatst ook zo ongeloofwaardig dat het leek alsof je naar een sprookje zat te kijken. En Rajoy die bij alle commentaren alles wegwuift of zijn schouders ophaald en altijd weer de woorden “ik doet helemaal niets verkeerds” TENENKROMMEND gewoon. Hopelijk is dit nu allemaal verleden tijd en komen er snel verkiezingen.

 3. In Italië zouden ze dit comedia del’arte noemen. Eigenlijk heeft PODEMOS de aanvallen op de villa van de voorzitter gecounterd door de PP aan te vallen na de uitspraken van het gerecht.
  De zoveelste keer een minderheidsregering wat op bloedarmoede duidt en op telkenmale marchanderen om iets gedaan te krijgen. Daar bouw je geen stabiele legislatuur op om het prille economische herstel verder te zetten.
  We zullen dra zien welke prijs ieder van de steunende partijen zal eisen. Zeker de separatistische partijen zullen hier hun best gaan doen en voor we weten zitten we in algemene verkiezingen en hopen de C’s hier winnend te voorschijn te komen.

   1. Leo, de CC heeft niets verknald. Wat ze nu hebben gedaan zijn de kiezers dadelijk al lang weer vergeten. Want er komen zeker nieuwe verkiezingen. Het ‘duivels pact’ van Pedro met de separatisten zal de boel echter wel weer doen ontploffen en dan zullen de CC’s hun kans schoon zien om als nationalistische patriotten in één keer de grootste van het land te worden. De steun zal komen uit PP hoek en van het bedrijfsleven die inzien dat de PP verleden tijd is maar de PSOE hun belangen niet dient. Vanuit het midden én links krijgen ze dan steun van vele Spanjaarden die geen afscheiding wensen van deelstaten. Daarna mag Pedro in een ondergeschikte rol weer aanschuiven bij de onderhandelingen (er moet toch wel weer een meerderheid komen) en kunnen we eindelijk na vele decennia een wat stabielere regering tegemoet zien om de problemen die dan weer spelen op te ruimen. (‘Oude’ PP haarden van corruptie opruimen, de Catalaanse afscheidingsbeweging de nek omdraaien.)
    Als ze dan ook kans zien om de economie weer op de rails te krijgen (moeten we met zijn allen door sommige Eurosceptische landen niet weer in de crisis gestort worden) dan gaat het misschien eindelijk eens de goede kant op in dit land….

 4. De kop boven dit artikel zal wel Spaans ironisch bedoeld zijn. Rajoy komt terug en Sanchez is in de korte tijd weer verdwenen, wat nog rest van de PSOE in zijn val meeslepend. Dit is de aller domste politieke zet die hij had kunnen doen. Daarom hoor je ook geen enkel PSOE kopstuk iets zeggen. Zijn kabinet zal bestaan uit bevriende onbekende minkukels, minstens de helft vrouwen. En dat stelletje amateurs moet dan steeds meerderheden zien te krijgen voor…ja voor wat? heeft Sanchez een programma waarop hij door kiezers gekozen is?…Hij is de gevangene van de doorgetripte communisten en groenen van Podemos en de Baskische en Catalaanse separatistische splinters. Ik betwijfel of Sanchez er nog zit als de Spanjaarden terug komen van vakantie. Een afgestudeerd econoom is nog geen politicus. Andersom geldt overigens hetzelfde.

  1. Fran, je begeeft je wel op glad ijs hier. Als je in één zin ‘bevriende minkukels’ noemt en daarbij aangeeft dat de helft daarvan vrouwen zullen zijn én deze groep daarna ook nog ‘amateuristisch’ noemt dan vraag ik me af waar jij naar toe neigt? Laten we het er maar op houden dat je thuis in ieder geval de broek niet aan hebt en je hier je eens ff lekker kan uitleven. Want meer dan dat is het niet wat er uit je pen (toetsenbord) komt.
   En van welke vakantie de Spanjaarden terugkomen is mij ook nog een vraag. Die vakantie moet immers nog komen… maar ja, dat krijg je waarschijnlijk als je zelf hele dagen in ledigheid rondhangt. Dan denk je al gauw dat iedereen zo leeft…..

   1. Of U thuis in een rok rondloopt, kan ik vanaf hier niet vaststellen. Ik adviseer U nog even na te rekenen hoeveel vrouwen er in de zes jaar van het presidentschap van PSOE Zapatero de revue zijn gepasseerd, als ministers of staatssecretarissen, en hoe succesvol zij (blijkbaar) waren. Dan zit ik met mijn schatting van “de helft” nog aan de lage kant. Dit wordt een amateuristisch minkukel kabinet onder Sanchez. Mag van mij ook genderneutraal worden, maakt niet uit. Wanneer de Spanjaarden terugkomen van vakantie is het meestal eind augustus. Waarschijnlijk is Sanchez dan al aan een lang reces toe.

   1. @Drijver Sinds wanneer en door wie wordt De Puizemond met zijn Catalaanse putschistenbende als de voorganger van Rajoy beschouwd?

  1. De crisis was een wereldwijde crisis.
   En werd in Spanje vooral erger door de PSOE die alles weg gaf en daarnaast door de huizenmarkt. 1 miljoen huizen per jaar bouwen terwijl er vraag was naar 250.000 per jaar…ach ja, vraag en aanbod….dat werd hier beetje verkeerd aangepakt.

   Als er al een crisis 2 komt, krijgen we die dankzij de rechtse makkers die we Italianen noemen. Zij hebben meer schulden dan de Grieken en eisen nu al 250 miljard schuld reductie van de Duitsers…ook grappig, die waren in de jaren 40 nog elkaars holmaatjes.

   En dan weer het eeuwige gejammer van sommige figuren hier over de PP….omdat ze persoonlijk een kwestie ermee hebben….toch ook in en in triest…en NEEN ik ben geen PP fan, geen PP aanhanger, want ik mag hier na al die tijd nog altijd niet stemmen….al kan ik nu wel een Spaans paspoort krijgen…zou het dan toch??? Stemmen jeeee, of jeeee…waar wil je hier nu op stemmen, er is geen enkele partij die er echt is voor het volk.
   Kunnen wij als buitenlanders die het allemaal beter weten niet een partij oprichten en het land gaan regeren??? (Sarcasme mensen, sarcasme)

   Beste mensen wie de wijsheid heeft mag het zeggen. Maar ik vrees dat we een situatie hebben waarbij wij allen de rekening krijgen en de echte problemen worden niet opgelost….niet door de PP, niet door de PSOE….en de C´s…mooie woorden, slim gekozen mensen die de media goed bespelen, maar oplossingen…?? Neen….

   Gelukkig is het bijna zomer en gaat hopelijk de politiek heel lang op reces hahaahah

   1. Het echte antwoord was en is Podemos, goed voor de jeugd goed voor de ouderen, moderne plannen in plaats van vastgeroeste rotzooi. PP, PSOE, Cs zullen dit nooit gaan brengen. SPanje wordt nooit echt wat als 1 van die 3 aan de macht komt en vooral voor Cs heb ik angst want die waait als de wind en daar kun je geen hoogte van krijgen, 100 labiel en dus zeer gevaarlijk.

    1. Tja Leo, het gaat wel een beetje op “Leo bashen” lijken maar helaas maak je het er zelf wel een beetje naar. Podemos leek ooit een leuk opkomend alternatief voor de gevestigde machten. Helaas komen ze voort uit een afscheiding beweging en zijn veel van hun idealen niet helemaal op een realistische leest geschoeid. Ze zijn net als een mooie jonge dame.. leuk om naar te kijken, mooi om wat mee te doen maar alsjeblieft, een beetje ervaring en pragmatisch denken brengt deze wereld meer dan alleen maar genieten van de lust….

     1. Geeft niets Rudy, je hebt volkomen gelijk.
      Het is geen bashen het is reageren op iemand die met zijn eeuwige negativisme erom vraagt.

      Podemos heeft recent haar ware gezicht toch ook al laten zien.
      Zelf aantrappen tegen het kapitalisme en mensen met grote huizen veroordelen, totdat ze zelf ook het geld hebben om een groot huis te nemen.
      Dan de partijleden laten stemmen of ze mogen aanblijven als leiders van de partij en joy of joy, ze mogen aanblijven.
      Dan ben je toch in 1 klap als partij je geloofwaardigheid kwijt.
      Nogmaals ik zou zo ook niet weten wie de kar moet trekken in Spanje, maar Podemos is het zeker niet.

      Wellicht inderdaad eens nadenken over een zakenkabinet die de bezem door alle partijen kan halen en overal de rotte appels weg kan gooien. Zowel in de landelijke politiek als in de regio regeringen. Pas na een grondige grote schoonmaak kunnen we dan nieuwe mensen naar voren geschoven worden.
      Want laten we wel wezen, Pedro is toch ook een te grote ego om het belang van het hele volk te dienen?

  2. Michael; Die crisis komt van de Eurosceptische landen als Italië, Engeland en de V.S. Dat zijn allemaal kortzichtige denkers die er weinig van snappen behalve dan dat als ze naar de mond van het gemiddelde plebs praten ze verkiezingen winnen. Wat er daarna gebeuren moet… “ach, na ons de zondvloed…” Pedro zal het misschien niet lang uithouden, maar de CC’s staan al te trappelen om het roer dadelijk weer over te nemen. De PP? Die verdwijnen in de marge. De mensen zijn het gewoon zat….

   1. U vergeet één ding te zien in de geschiedenis van Spanje na het fascistische Franco tijdperk: Spanje is in maatschappelijk en politiek opzicht een wonderlijke mengeling van conservatisme en moderniteit (van Maria verering tot homo huwelijk, zal ik maar zeggen). Conservatief Spanje zal niet in de marge verdwijnen. De kracht van de PP, en daarmee ook haar stabiliserende factor voorlopig, is, dat er “rechts” van de PP geen partijen of bewegingen bestaan. De PP heeft daarmee een vaste kern van kiezers. Op dit moment ook ruimschoots de grootste partij. En als Sanchez de fouten gaat maken die ik hem toedenk, dan zal de PP ook bij de volgende verkiezingen niet kansloos zijn de grootste te blijven.

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken