skip to Main Content
Vrouw naar ziekenhuis vanwege steek gevaarlijke kwal in Alicante
Voorbeeldfoto / Wikimedia

Vrouw naar ziekenhuis vanwege steek gevaarlijke kwal in Alicante

ALICANTE – In Alicante is een vrouw opgenomen in het lokale ziekenhuis nadat zij tijdens het zwemmen in de Cabo de las Huertas in Alicante in haar gezicht gestoken werd door een kwal. Het gaat in dit geval om de gevreesde en potentieel gevaarlijke Portugees oorlogsschip kwal ofwel ‘carabela portuguesa’ in het Spaans.

Volgens de regionale krant was de vrouw van middelbare leeftijd aan het zwemmen in de zee bij de Cabo de las Huertas (Cap de l’Horta) in de buurt van de Playa de San Juan toen zij door een van de tentakels in haar gezicht werd geraakt. Ze kon niets doen om de kwallenbeet (eigenlijk een steek) te vermijden want ze had de kwal niet gezien.

Na de steek wist de vrouw op eigen gelegenheid uit het water te komen en meldde ze zich bij de strandwacht die meteen een ziekenwagen belde. Ze werd vanwege een opgezwollen gezicht, pijn en misselijkheid meteen opgenomen in het Hospital de Sant Joan in Alicante.

Het is de eerste kwallenbeet van dit jaar nadat er vorig jaar groot alarm was vanwege het toenemende aantal Portugese oorlogsschip kwallen aan de Costa Blanca en andere plaatsen langs de Middellandse Zeekust.

Ook dit jaar zijn alweer verschillende exemplaren van de ‘carabela portuguesa’ kwal gezien langs de stranden van San Juan, Arenales, El Pinet, La Marina, Calpe, Elche en Urbanova. In Benidorm heeft men eind maart 14 Portugese oorlogsschip kwallen uit het water gehaald.

Specialisten van het Instituto de Ecología Litoral zeggen echter dat het om een losstaand feit gaat en dat er normaal gesproken langs de Costa Blanca twee tot drie keer per jaar Portugese oorlogsschip kwallen worden gezien. Dat gebeurt dan met name in de lente waarbij de lente en zomer van 2018 uitzonderlijk genoemd wordt vanwege de zeestromingen. Er is dus geen reden tot paniek.

Kwal of geen kwal

De carabela portuguesa of Portugees oorlogsschip is in principe makkelijk te herkennen vanwege de fluorescerende violette kleur en het lichaam wat gevuld is met gas waardoor de (valse) kwal op het wateroppervlakte drijft. We spreken van (valse) kwal omdat de “physalia physalis” eigenlijk geen kwal is maar een complexe kolonie van honderden poliepen.

Het dier heeft tentakels die tot wel 30 meter lang kunnen worden bij de grotere exemplaren. Deze tentakels hebben een hoge concentratie nematocysten waardoor de steken bij de mens veel pijn doen en een neurogene shock met bijeffecten kan veroorzaken, soms zelfs met de dood tot gevolg.

De symptomen van een steek zijn een stekende pijn, spierpijn, hoofdpijn, duizeligheid en shock. Een gewone aanraking levert meestal een klein aantal steken op. Ga zo snel je kan uit het water en wees extra voorzichtig als je de tentakels van een menselijk lichaam verwijderd.

Ook als het dier op het strand ligt of dood is kan het nog gevaarlijk zijn en dient men het met voorzorg weg te halen.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 5 reacties
  1. De vieze kwallen in vele vormen en maten in zee op het land en in de lucht. Planeet de kwallenbol. Raar en vreemd deze wereld. De ontwerper heeft een steek laten vallen . Heel veel steken. De voortplanting is op hol geslagen.

  2. Een echt oorlogsschip met veel bemanning aan boord!!
    Blijkt dat natuur nog steeds zijn nadelen kent en ook zijn enorme variatie aan leven!!
    Toch is haar schoonheid nog steeds ongeëvenaard!!

    1. Ach een steek van deze kwal kun je nog wel hebben een vrouw met een steek van een echte kwal is gelijk 9 maanden zwanger.

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken