Spaanse gezondheidswerkers krijgen Prinses van Asturiëprijs

Spaanse gezondheidswerkers krijgen Prinses van Asturiëprijs
Beeld: 123rf
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – Wekenlang werd er elke dag om 20 uur in heel Spanje vanaf de balkons en terrassen geklapt voor de gezondheidsmedewerkers die de frontlinie vormden in de strijd tegen het coronavirus en COVID-19. Met dat applaus hebben de inwoners van Spanje al laten weten dat men de inzet van deze vaak vergeten groep steunt en waardeert maar daar komt nu een officiële erkenning bij.

Elk jaar ontvangen personen die belangrijk zijn voor o.a. de cultuur, samenleving, sport, literatuur of wetenschap een onderscheiding van de Premio Princesa de Asturias, voorheen Príncipe de Asturias (maar de prins is nu koning). Deze Prinses van Asturiëprijs wordt elk jaar in de autonome regio Asturië uitgereikt door de Prinses van Asturië Stichting.

Dit jaar zal het Spaanse gezondheidspersoneel de ‘Premio Princesa de Asturias de la Concordia 2020’ in ontvangst mogen nemen voor het harde en zeer belangrijke werk dat ze verricht heeft tijdens de corona-crisis, die overigens nog niet voorbij is. 

Deze erkenning is bedoeld voor medische professionals, artsen, verpleegkundigen, assistenten en de rest van het gezondheidspersoneel die rechtstreeks voor geïnfecteerde patiënten hebben gezorgd en hun werk hebben verricht in de belangrijkste besmettingsgebieden in Spanje.

Corona-doden en besmetting

Die strijd tegen het coronavirus heeft tot op de dag van vandaag het leven gekost aan bijna 28.000 personen (al zal het werkelijke aantal veel hoger zijn) terwijl er meer dan 230.000 personen besmet raakten of positief op COVID-19 werden getest (dat is een verschil).

Medisch personeel 

Onder die tienduizenden besmette personen bevonden zich echter ook 40.961 gezondheidsmedewerkers die het virus waarschijnlijk tijdens hun werkzaamheden hebben opgelopen. Er stierven ook 52 artsen, verplegers en ander medisch personeel als gevolg van of met het coronavirus of COVID-19.

Prinses van Asturiëprijs 

De Prinses van Asturiëprijs (Premios Princesa de Asturias) is een prestigieuze internationale prijs die elk jaar in de Spaanse autonome regio Asturië wordt uitgereikt door de Prinses van Asturiëstichting.

Er zijn acht categorieën: kunst, literatuur, sport, vrede en harmonie, technisch en wetenschappelijk onderzoek, communicatie en geesteswetenschappen, internationale samenwerking en sociale wetenschappen. De winnaars ontvangen een geldbedrag van 50.000 euro, een diploma, een insigne en een door de beroemde Spaanse schilder en beeldhouwer Joan Miró speciaal ontworpen sculptuur.

De prijs is als Prins van Asturiëprijs ingesteld op 24 september 1980. De toen 12-jarige Spaanse kroonprins Felipe, de prins van Asturië, werd bij die gelegenheid erepresident van de stichting. Na zijn troonsbestijging nam zijn dochter en troonopvolgster Leonor (sinds de troonopvolging van haar vader prinses van Asturïë) het erepresidentschap over en werd de naam van de prijs dienovereenkomstig aangepast. De uitreikingsceremonie vindt steeds plaats in Oviedo, de hoofdstad van het Prinsdom Asturië.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.