menu: rubrieken, zoeken & meer

Eigen vervoer reizigers die vanuit Spanje naar Nederland reizen moeten nu ook een PCR-test hebben

Eigen vervoer reizigers die vanuit Spanje naar Nederland reizen moeten nu ook een PCR-test hebben
Beeld: 123rf (aangepast)

Eigen vervoer reizigers die vanuit Spanje naar Nederland reizen moeten nu ook een PCR-test hebben

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Op 1 juni heeft men in Nederland enkele wijzingen in de eisen aangebracht voor het naar Nederland reizen vanuit hoog-risicolanden zoals Spanje. Sinds 1 juni is het goede nieuws dat nog maar één coronatest nodig is en niet meer twee maar het slechte nieuws is dat nu ook eigen vervoer reizigers een PCR-test moeten hebben om Nederland binnen te mogen, zoals vermeld op Rijksoverheid.nl.

Sinds 1 juni 2021 is de eis van twee coronatests om vanuit o.a. Spanje naar Nederland te reizen aangepast. Vanaf nu is nog maar één negatieve PCR-test die maximaal 72 uur voor aankomst in Nederland is afgenomen nodig en is de sneltest-eis komen te vervallen.

Deze PCR-test-eis geldt voor alle reizigers vanaf 13 jaar dus ook voor gevaccineerde Nederlanders die vanuit Spanje terugreizen naar Nederland. Daarnaast geldt deze negatieve PCR-test-eis voor alle vervoermiddelen.

Eigen vervoer

Sinds 1 juni 2021 verplicht Nederland ook eigen vervoer reizigers (zoals auto, camper, motor etc.) om een negatieve PCR-test die maximaal 72 uur voor aankomst in Nederland is afgenomen bij zich te hebben om Nederland binnen te mogen komen.

Rijksoverheid.nl: Je moet een negatieve COVID-19-testuitslag laten zien als je uit een hoog-risicogebied naar Nederland reist. Je reist met het vliegtuig, ferry, schip (ook cruises en riviercruises), internationale trein, bus en auto, motor of ander eigen vervoer.

Al gevaccineerd?

De eis van een PCR-test om Nederland binnen te mogen komen geldt voor alle reizigers vanaf 13 jaar dus ook die reizigers die al gevaccineerd zijn. Je bent ook verplicht een negatieve testuitslag te laten zien bij vertrek naar Nederland als je een coronaprik hebt gehad en gevaccineerd bent. De kans bestaat dat je anderen nog kunt besmetten met corona. 

Thuisquarantaine

Na een verblijf op de Canarische eilanden (Gran Canaria, Tenerife, Lanzarote, La Graciosa, Fuerteventura, La Gomera, La Palma en el Hierro) of de Balearen (Mallorca, Menorca, Ibiza en Formentera) hoef je bij terugkeer in Nederland niet in thuisquarantaine te gaan. Er geldt voor terugkeer uit deze gebieden ook geen testverplichting.

Maar na een verblijf in de rest van Spanje (Spaanse vasteland) ga je bij terugkeer in Nederland wel 10 dagen in quarantaine. Op dag 5 van de quarantaine kun je jezelf bij de GGD laten testen. Als deze test negatief is, eindigt de quarantaineperiode. Dit is geen verplichte quarantaine maar wordt wel ten strengste aangeraden.

Doe de Quarantaine Reischeck om te bepalen welke stappen je moet nemen als je terugkomt van je reis uit Spanje. In de vragen wordt onder andere gevraagd of je een overnachting maakt in Frankrijk etc.

Frankrijk

Frankrijk heeft ook de corona-regels voor Europeanen aangepast en vanaf 9 juni hoeven gevaccineerde reizigers GEEN PCR-test-resultaten meer te laten zien. Dat geldt alleen voor die personen die kunnen aantonen dat ze 14 dagen voor aankomst in Frankrijk zijn gevaccineerd. Het is echter onduidelijk of het Nederlandse vaccinatie certificaat als geldig wordt gezien in Frankrijk.

De niet gevaccineerde reizigers moeten nog steeds een negatieve PCR-test uitslag van maximaal 72 uur oud voor aankomst in Frankrijk laten zien als daarom gevraagd wordt.

Dus …

Ga je dus met eigen vervoer vanuit Nederland naar Spanje en ben je gevaccineerd, dan kun je in de theorie zonder PCR-test door Frankrijk rijden en zonder PCR-test en zonder gezondheidsformulier Spanje binnenkomen. 

Voor de terugreis van Spanje naar Nederland geldt voor Nederland dat je een negatieve PCR-test moet hebben van maximaal 72 uur bij aankomst in Nederland, ongeacht of je wel of niet gevaccineerd bent. Frankrijk heeft die eis voor gevaccineerde eigen vervoer reizigers niet meer.