menu: rubrieken, zoeken & meer

Officieel: Vanaf 7 juni geen PCR-test voor gevaccineerde reizigers om Spanje binnen te komen (UPDATE)

Officieel: Vanaf 7 juni geen PCR-test voor gevaccineerde reizigers om Spanje binnen te komen
Beeld: Freepik

Officieel: Vanaf 7 juni geen PCR-test voor gevaccineerde reizigers om Spanje binnen te komen (UPDATE)

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Eindelijk is het dan officieel te lezen, op de website SpTH.gob.es waar ook het Spaanse gezondheidsformulier met QR-code ingevuld moet worden. Vanaf maandag 7 juni hoeven gevaccineerde reizigers uit alle landen waaronder Nederland en België geen PCR- of TMA-test meer te hebben om Spanje binnen te mogen komen als ze minstens 14 dagen voor aankomst zijn gevaccineerd.

BELANGRIJK: Lees hier alle informatie zoals vermeld in de officiële Spaanse Staatscourant die op zaterdag 5 juni is gepubliceerd. ARTIKEL: Belangrijke wijzigingen corona-eisen om Spanje vanaf 7 juni binnen te mogen komen.

Vanaf maandag 7 juni 2021 moeten alle reizigers die met het vliegtuig naar Spanje komen uit een land/gebied dat een SARS-CoV-2 coronavirusrisico heeft het volgende hebben:

Een certificaat of document laten zien dat vaccinatie tegen Cocid-19 bevestigd (minstens 14 dagen voor aankomst in Spanje) of een negatief certificaat van een diagnostische test op actieve infectie (PCR- of TMA-test of anigeensneltest) of een certificaat van herstel na het hebben gehad van Covid-19.

Dat bewijs kan aangetoond worden via het nieuwe EU Digitale Covid-certificaat in het geval van een EU-land of een officieel ondersteunend document dat aantoont dat men is gevaccineerd tegen het coronavirus, negatief is getest of al een besmetting achter de rug heeft en daardoor is beschermd tegen het coronavirus, ongeacht of de reiziger uit een EU-land of uit een derde land (van buiten de EU) komt. 

Niet gevaccineerde minderjarigen die tot dezelfde familie behoren van gevaccineerde ouders moeten een negatieve PCR-test overhandigen die niet ouder mag zijn dan 48 uur. Kinderen jonger dan 6 jaar hoeven deze certificaten of bewijsstukken niet te overleggen.

(Engelse tekst officiële website : From 7 June 2021, all those passengers from a country/area that has a SARS-CoV-2 coronavirus risk, must present, a certificate or document certifying vaccination against COVID-19 or a negative certificate of a Diagnostic Test of Active Infection or a certificate of Recovery after having passed this disease in order to enter Spain. This can be a Green Digital Certificate (GDC), in the case of the EU, or a supporting document of those indicated above, whether the traveller arrives from an EU member state or from a third country. Children under 6 years of age are not required to present these certificates or supporting documents.

Gezondheidsformulier

Er is ook eindelijk antwoord op de vraag of gevaccineerde personen nog steeds het gezondheidsformulier via de SpTH website of smartphone app moeten invullen. Dat is en blijft voor iedereen verplicht, dus ook voor gevaccineerde personen en ongeacht de nationaliteit en leeftijd.

In theorie moet elke reiziger die met het vliegtuig naar Spanje gaat voor het binnengaan van een vliegtuig en daarna na aankomst bij het vliegveld in Spanje een digitale QR-code laten zien die via de website SpTH-gob.es aangemaakt kan worden. Dat mag je laten zien op papier (uitgeprint) of op een scherm van een smartphone of tablet.

Welk vaccinatiebewijs?

En veel lezers zullen nu de vraag hebben, welk vaccinatiebewijs moet ik dan laten zien om Spanje binnen te mogen komen. Hetgeen wat wij op dit moment weten hebben wij in DIT ARTIKEL al omschreven. Meer weten wij op dit moment ook niet.

Van Spanje naar Nederland reizen

Gevaccineerde Nederlanders kunnen zonder PCR-test maar met een ingevulde gezondheidsverklaring naar Spanje reizen met het vliegtuig (eigen vervoer is niets nodig), dat is uitstekend nieuws maar … Nederland heeft voor de terugreis de eisen sinds 1 juni aangepast.

Reizigers die vanuit een ORANJE gebied (dat is heel Spanje behalve de Balearen en Canarische Eilanden want die zijn GEEL) naar Nederland reizen hoeven nu nog maar één coronatest te laten zien, de PCR-test die maximaal 72 uur voor aankomst in Nederland is afgenomen. Daarmee is de sneltest-eis komen te vervallen.

EIGEN VERVOER REIZIGERS LET OP: Nieuw voor Nederland (sinds 1 juni) is dat de PCR-test-verplichting niet meer alleen geldt voor de vliegtuigpassagiers en reizigers van schepen en ferries maar ook voor de eigen vervoer reizigers (auto, camper, motor etc.). Dus iedereen vanaf 13 jaar die vanuit Spanje ongeacht het vervoermiddel naar Nederland reist moet een PCR-test laten afnemen maximaal 72 uur voor aankomst in Nederland. DIt geldt ook voor gevaccineerde personen die naar Nederland reizen vanuit o.a. Spanje. LET OP: Vanaf 9 juni is een negatieve PCR-test die maximaal 72 uur voor aankomst in Frankrijk (ook over de weg) NIET MEER VERPLICHT.