menu: rubrieken, zoeken & meer

Overzicht van de huidige corona-regels in Spanje

Overzicht van de huidige corona-regels in Spanje
Beeld: 123rf

Overzicht van de huidige corona-regels in Spanje

Dit artikel is 8 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Reis je deze zomer naar Spanje, dan moet je met de volgende corona-regels rekening houden. Praktisch alle corona-maatregelen die er waren in Spanje zijn komen te vervallen maar er zijn er nog een paar die gehandhaafd moeten worden. Welke dat zijn leggen we in dit artikel uit.

Spanje is op dit moment voor 95% corona-regels-vrij, dat wil zeggen praktisch alle corona-regels die men had in het land zijn beëindigd. De enige regel die nog geldt is voor het gebruik van het mondkapje op bepaalde plaatsen. Daarom moeten reizigers naar Spanje er rekening mee houden dat ze een mondkapje bij zich hebben voor het geval dat dit nodig is.

Coronapas

Reizigers uit Europese Unie en Schengenlanden zoals Nederland en België die naar Spanje reizen met het eigen vervoer, vliegtuig of boot hoeven GEEN digitaal EU-covidcertificaat of coronapas meer te laten zien bij aankomst. Dat wil zeggen dat sinds 2 juni 2022 deze regel waarbij je moet laten zien of je gevaccineerd, hersteld of negatief getest bent is komen te vervallen voor reizigers uit EU- en Schengenlanden. Reizigers uit derde landen (buiten de EU en Schengengebied) moeten nog wel een coronapas hebben. Nederlanders en Belgen die naar Spanje reizen hoeven dus GEEN CORONAPAS meer te laten zien.

Gezondheidheidformulier

Sinds 7 april 2022 hoeven reizigers uit de Europese Unie en Schengenlanden zoals Nederland en België die naar Spanje reizen GEEN gezondheidsformulier meer in te vullen via de SpTH-website. Reizigers uit derde landen (buiten de EU en Schengengebied) moeten nog wel een gezondheidsformulier invullen. Nederlanders en Belgen die naar Spanje reizen hoeven dus GEEN GEZONDHEIDSFORMULIER meer in te vullen.

Mondkapjes

Op 20 april 2022 is de mondkapjesplicht in alle binnenruimtes vervallen terwijl de regel voor buitenruimtes al op 10 februari 2022 was vervallen. Het mondkapje is nog wel verplicht in ziekenhuizen en medische centra voor het personeel, bezoekers en patiënten. In apotheken, fysiotherapeuten, tandartsen, seniorencentra, bejaardenhuizen moet ook een mondkapje worden gedragen.

Het mondkapje is ook verplicht in het openbaar vervoer zoals trein, metro, tram, bus, transferbus, taxi, boot, cruise en het vliegtuig. Bij de stations en in het vliegveld hoef je geen mondkapje meer te dragen maar het wordt nog steeds aangeraden om dat wel te doen. In het vliegtuig naar en vanuit Spanje moet je dus volgens de Spaanse corona-regels nog wel een mondkapje dragen maar in de praktijk wordt dat beslist door de luchtvaartmaatschappij.

Regionale corona-regels

Op dit moment gelden er GEEN regionale corona-regels meer in Spanje. De regionale overheden hebben alle corona-regels beëindigd. Dat wil niet zeggen dat men nog steeds voorzichtig is in Spanje en het is nog steeds gebruikelijk om mensen op straat te zien met mondkapjes. Verder is het altijd verstandig om 1,5 meter afstand te houden als het druk is en regelmatig je handen te wassen en/of desinfecteren. Op sommige plaatsen is het roken op terrassen verboden.

ATTENTIE: Controleer ALTIJD voor aanvang van de reis de officiële websites van de autoriteiten zoals in Spanje het Ministerio de Sanidad  , in Nederland Nederlandwereldwijd  en in België Diplomatie.belgium  . Kijk ook eens op Re-open EU   van de Europese Unie waar alle huidige regels staan. Dit artikel is geplaatst op 4 juni 2022.