skip to Main Content
Spaanse regering plundert pensioenfonds met nog eens 8,7 miljard euro

Spaanse regering plundert pensioenfonds met nog eens 8,7 miljard euro

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

pensioenfonds1aMADRID – Het nieuws dat de Spaanse regering in functie afgelopen vrijdag verspreidde dat men 8,7 miljard euro uit het zogenaamde pensioenfonds of reservefonds heeft gehaald is niet geheel goed gevallen bij veel mensen. Als het zo doorgaat met het plunderen van het reservefonds wat garant staat voor de betalingen van de pensioenen in Spanje, dan blijft er niet veel geld over en ziet de toekomst er voor toekomstige gepensioneerden niet rooskleurig uit.

Afgelopen vrijdag werd bekend gemaakt dat de regering in functie van Mariano Rajoy voor nog eens 8,7 miljard euro geld uit het zogenaamde reservefonds heeft gehaald. Dat geld was nodig om in de maand juli de pensioenen en het vakantiegeld te kunnen betalen. Het gaat daarnaast om de grootste opname van geld sinds jaren met 8,7 miljard euro.

Toen Mariano Rajoy in 2011 aan de macht kwam uitte hij veel kritiek op het feit dat de socialistische regering van Zapatero geld haalde uit het reservefonds. De realiteit is echter dat Rajoy de geschiedenis in zal gaan als de premier van Spanje wiens regering het meest geplunderd heeft van de spaarpot. Ter vergelijking, toen Rajoy aan de macht kwam was de reservepot nog gevuld met 63 miljard euro. Op dit moment zit er nog maar 25,1 miljard euro in dit speciale fonds wat in principe gebruikt wordt voor de betaling van de pensioenen van de Spanjaarden. Met andere woorden, Rajoy en zijn regering heeft deze reservepot voor bijna 40 miljard euro geplunderd.

In december 2015 haalde de PP regering ook al 8,4 miljard euro uit het reservefonds om zo de extra eindejaar betaling te kunnen voldoen. Iets soortgelijks gebeurt nu in juli met de opname van 8,7 miljard euro, het hoogste aantal tot nu toe, om zo de reguliere en zomerbetalingen te kunnen doen. Het probleem is echter dat als de regering zo doorgaat er binnenkort geen geld meer over is in deze speciale pot die in principe als reserve dienst hoort te doen.

De regering heeft het volste vertrouwen dat dit reservefonds binnenkort weer gevuld zal worden aangezien zij van plan is in 4 jaar tijd minstens 2 miljoen banen te creëren. Deze vooruitzichten worden door de meeste Spanjaarden geloofd aangezien men recent weer de PP als grootste partij heeft gekozen. Als de plundering van het reservefonds echter met dit ritme doorgaat dan zullen de gepensioneerden over enkele jaren geen geld meer kunnen ontvangen want er zit dan niets meer in de pot – (Remco Stoffer)

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top
×Close search
Zoeken