Grote verschillen tussen de rijkste en armste gemeenten van Spanje (2017)

123rf
Beeld: 123rf
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – De Spaanse belastingdienst heeft de inkomsten van de inwoners uit 126 gemeenten bekeken en vergeleken waarbij ze een lijst hebben kunnen samenstellen van de rijkste en de armste gemeenten van het land. De uitslag bij dit nieuwe onderzoek is nagenoeg hetzelfde als vorig jaar waarbij de rijkste gemeente opnieuw Pozuelo de Alarcón (Madrid) is geworden en de armste gemeente opnieuw Torrevieja (Alicante).

Als gekeken wordt naar de belastingaangiftes en inkomsten van de Spanjaarden kan een lijst worden gemaakt met daarop de gemeenten waar men het rijkste is met het hoogste inkomen en aan de andere kant die plaatsen waar men het minste verdient en armer is dan in andere delen van het land. Volgens de gegevens van de Spaanse belastingdienst (Hacienda) uit 2014 zijn de regio’s Andalusië en Extremadura die gebieden van Spanje waar de meeste arme gemeenten te vinden zijn terwijl de provincies Madrid en Barcelona de regio’s zijn waar de rijkste inwoners te vinden zijn van Spanje.

Rijkste gemeenten

Als rijkste gemeente van Spanje staat Pozuelo de Alarcón (Madrid) ruim bovenaan met een gemiddeld jaarinkomen per huishouden van 73.014 euro. Pozuelo wordt gevolgd door de gemeente Majadahonda (Madrid) met 57.623 euro en daarna Sant Cugat del Vallès (Barcelona) met 53.767 euro per huishouden. Las Rozas (Madrid) staat met een gemiddeld jaarinkomen per gezin van 52.604 euro op een vierde plaats gevolgd door Alcobendas (Madrid) met 51.627 euro. De Baskische gemeente Getxo (Biskaje) telt een gemiddeld jaarinkomen van 47.849 euro gevolgd door San Sebastian met 37.539, Madrid met 37.231 euro, San Sebastián de los Reyes (Madrid) met 36.457 euro en Barcelona met 35.874 euro.

Armste gemeenten

Aan de andere kant van de balans staan de arme gemeenten waarvan de armste van heel Spanje opnieuw Torrevieja (Alicante) is geworden met een gemiddeld jaarinkomen per gezin van slechts 14.462 euro. De gemeente Sanlúcar de Barrameda (Cádiz) staat met 17.222 euro op de tweede plaats van armste gemeenten gevolgd door Fuengirola met 18.225 euro, La Linea de la Concepcion (Cádiz) met 18.324 euro en Benalmádena (Málaga) met 18.849 euro gemiddeld per gezin per jaar. De gemeente Elda (Alicante) staat met 19.778 euro op de lijst van armste gemeenten gevolgd door Chiclana de la Frontera (Cádiz) met 19.953 euro, Benidorm (Alicante) met 20.274 euro, Santa Lucía de Tirajana (Las Palmas, Gran Canaria) met 20.298 euro en Huelva met 20.688 vullen de lijst van Armste gemeenten van Spanje aan.

Als men deze gegevens vergelijkt met die van andere jaren valt op dat de kloof tussen arm en rijk steeds groter lijkt te worden waarbij de armen steeds armer worden of blijven en de rijken steeds meer geld te besteden hebben.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.