skip to Main Content
Grote verschillen tussen de rijkste en armste gemeenten van Spanje

Grote verschillen tussen de rijkste en armste gemeenten van Spanje

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – De Spaanse belastingdienst heeft de inkomsten van de inwoners uit 126 gemeenten bekeken en vergeleken waarbij ze een lijst hebben kunnen samenstellen van de rijkste en de armste gemeenten van het land. De uitslag bij dit nieuwe onderzoek is nagenoeg hetzelfde als vorig jaar waarbij de rijkste gemeente opnieuw Pozuelo de Alarcón (Madrid) is geworden en de armste gemeente opnieuw Torrevieja (Alicante).

Als gekeken wordt naar de belastingaangiftes en inkomsten van de Spanjaarden kan een lijst worden gemaakt met daarop de gemeenten waar men het rijkste is met het hoogste inkomen en aan de andere kant die plaatsen waar men het minste verdient en armer is dan in andere delen van het land. Volgens de gegevens van de Spaanse belastingdienst (Hacienda) uit 2014 zijn de regio’s Andalusië en Extremadura die gebieden van Spanje waar de meeste arme gemeenten te vinden zijn terwijl de provincies Madrid en Barcelona de regio’s zijn waar de rijkste inwoners te vinden zijn van Spanje.

Rijkste gemeenten

Als rijkste gemeente van Spanje staat Pozuelo de Alarcón (Madrid) ruim bovenaan met een gemiddeld jaarinkomen per huishouden van 73.014 euro. Pozuelo wordt gevolgd door de gemeente Majadahonda (Madrid) met 57.623 euro en daarna Sant Cugat del Vallès (Barcelona) met 53.767 euro per huishouden. Las Rozas (Madrid) staat met een gemiddeld jaarinkomen per gezin van 52.604 euro op een vierde plaats gevolgd door Alcobendas (Madrid) met 51.627 euro. De Baskische gemeente Getxo (Biskaje) telt een gemiddeld jaarinkomen van 47.849 euro gevolgd door San Sebastian met 37.539, Madrid met 37.231 euro, San Sebastián de los Reyes (Madrid) met 36.457 euro en Barcelona met 35.874 euro.

Armste gemeenten

Aan de andere kant van de balans staan de arme gemeenten waarvan de armste van heel Spanje opnieuw Torrevieja (Alicante) is geworden met een gemiddeld jaarinkomen per gezin van slechts 14.462 euro. De gemeente Sanlúcar de Barrameda (Cádiz) staat met 17.222 euro op de tweede plaats van armste gemeenten gevolgd door Fuengirola met 18.225 euro, La Linea de la Concepcion (Cádiz) met 18.324 euro en Benalmádena (Málaga) met 18.849 euro gemiddeld per gezin per jaar. De gemeente Elda (Alicante) staat met 19.778 euro op de lijst van armste gemeenten gevolgd door Chiclana de la Frontera (Cádiz) met 19.953 euro, Benidorm (Alicante) met 20.274 euro, Santa Lucía de Tirajana (Las Palmas, Gran Canaria) met 20.298 euro en Huelva met 20.688 vullen de lijst van Armste gemeenten van Spanje aan.

Als men deze gegevens vergelijkt met die van andere jaren valt op dat de kloof tussen arm en rijk steeds groter lijkt te worden waarbij de armen steeds armer worden of blijven en de rijken steeds meer geld te besteden hebben.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 21 reacties
 1. Naar aanleiding van het artikel zijn we met enkele mensen samengekomen om minder bedeelde mensen te helpen waar het kan, het is een begin maar we zijn op goeie weg.
  We, mijn vrouwke en ik hebben vandaag boodschappen gedaan en daar ook een man iets te eten gegeven, tis allemaal niet veel, 3 pistolekes, wat vlees en een fles cola, amper enkele euro´s maar met veel liefde gegeven.
  Begrijp alle reacties maar niet iedereen heeft het even goed…..sukkels, die bestaan echt hoor!

  en een specialleke voor Eugenia,
  de “grapjes” gelezen van onze “vriend”? goed he, smaakt naar meer, misschien een keertje een nieuwe maar toch weeral geen van 30 jaar geleden he daar kan ik niet meer mee lachen, maar ja na 20 jaar Formentera, daar leer je ook niet veel en vandaar naar een ander bos pfff, maar zoals u zegt, het is zijn enige mogelijkheid om in contact te komen met mensen en ik zal altijd antwoorden, dan heeft hij / zij ook nog wat aandacht, heb medelijden met hij / zij want je weet nooit wie je voor u hebt, altijd dit en dat en tis nie juist wa je verteld en ik weet het beter en bla bla bla, en maar klagen en zagen, maar begrijp da wel van iemand waar bepaalde cellen niet goed meer werken, bij mijn pa begon het ook zo, jammer, de brave man kon daar ook niets aan doen maar het heeft dan ook niet lang meer geduurd…
  maar waar een wil is is een weg, maar op zijn weg zijn er veel werkzaamheden, spijtig

  1. Kan de redactie wellicht een psychiatrische verwijzing aan Noelleke geven. Deze man ontspoort met het uur verder. Ik reageer niet meer op dit soort mensen, omdat ze zielige sukkels zijn waar tegenover ik machteloos sta. Sterkte met alles. Je website is goed, maar trekt natuurlijk ook gekken aan. Vriendelijke groet, FC

  2. Laten we het gezellig houden met z’n allen, waar we ook vandaan komen! Iedereen mag best z’n kritiek hebben over een ander, maar NIEMAND is perfect, zelfs de betweters niet! Maar dat is lastig uit te leggen aan hun spiegelbeeld!

 2. Oeps, ik heb net een spelfout gemaakt, dus hier de correcte versie:
  Ach Noel, volgens mij is dit de enige mogelijkheid voor hem om contact met anderen te krijgen en staat hij inmiddels weer trots naar zijn spiegelbeeld te kijken. Ook een soort van verborgen armoede.

 3. tja Eugenia, wat doe je met dat “soort” mensen? ze zijn vol van zichzelf en ze willen enkel aandacht en die geven we dan ook, zo zijn ze ook nog eens content dat ze erbij horen…denken ze dan
  en die “grap???” over die spiegel vertelden wij ook al als kind en tis heeeeeeeeeeeel lang geleden
  totaal inspiratieloos en de rest lezen ze af in Google, knip en plakwerk, en tikken maar
  nogal geluk dat ze er onze taalfouten niet uithalen als die er al zijn, maar dit is voor later
  of heel misschien zijn ze genezen van die ziekte

  1. Wegens a standing ovation nog één toegiftje dan. Komen Noel en Eugenia bij de boulangerie. Zegt Eugenia: “Een halfje brood”. Vraagt de bakker: “Wit of bruin?”. Kijken Eugenia en Noel elkaar een ogenblik aan, antwoorden dan in koor: “Dat geeft niet, het is toch maar voor een blinde.”

  2. Ach Noel, volgens mij is dit de enige mogelijk voor hem om contact met anderen te krijgen en staat hij inmiddels weer trots naar zijn spiegelbeeld te kijken. Ook een soort van verborgen armoede.

 4. sommigen hun IQ is lager dan hun schoenmaat en ze hebben al kleine voetjes….

 5. redactie, zo, dit weten jullie nu ook al weer, er zijn niet veel lezers ….en bla bla bla
  nog enkele weken geduld en hij mag op zichzelf reageren, niemand is geïnteresseerd in zijn gelul
  jammer voor jullie, ken al vrienden die afgehaakt zijn omdat er altijd van die kakkers reageren en altijd de anderen op hun fouten wijzen, mij doet het niks maar misschien bij andere personen wel
  oh was het bijna vergeten (ben nie van de slimste he) maar denk dat er een of andere debiel ziek of dood is , die is gestopt met kritiek of…..schrijft een reactie onder een andere naam, de schaamte voorbij
  doe zo voort redactie en ik lees alvast jullie artikels, met of zonder fout, geen probleem

  1. Vraag: Wat denkt een Belg als hij zich uitkleedt voor de spiegel?
   Antwoord: Wie zal het eerste klaar zijn, hij of ik?

   1. Volgens mij sta jij het vaakst voor de spiegel van ons allemaal om jezelf weer vol bewondering toe te lachen. ?

 6. ik ben slim en jij bent dom euh eigenlijk is iedereen dom want IK ben hier de slimme
  ook al 20 jaar in Torrevieja gewoond
  die andere helft komt van Nederland en België
  nog altijd jaloers he op die kwal met al da geld
  en dan nog als laatst, het Spaanse volk uitschelden
  Proficiat
  cafépraat zeker?????

  1. Zegt in het café de ene Belg tegen de andere: waar ken ik jou toch van? Zegt die andere: ja, dat zeg ik ook iedere morgen als ik me sta te scheren. Proost! Neem nog een pintje!

 7. Wel raar, want als ik van vrijdag tot tot zondagmiddag niets anders zie dan Spanjaarden die zich te goed doen met hun kids aan het retaurant eten en veelal de overgrote meerderheid (Spanjaarden) een 2de huis hebben vraag ik me af waar die armoe dan zit.Wij wonen niet in Torreviega en sowieso al niet bij Nederlandse of buitenlandse mensen. Wij zitten bijna als enige in de regio tussen Spanjaarden.Al was het de eerste 2 jaar erg moeilijk,wij gaan hier nooit meer weg. Het is alleen een must dat je Spaans spreekt en je aan wil passen aan hun cultuur.Een arme Spanjaard heb ik nog niet gezien.De armere zitten meestal tussen de buitenlanders of bootjesvluchtelingen. Het is voor die mensen niet gemakkelijk om aan de bak te komen. En Spanje is geen luilekkerland zoals Nederland. Spanje wil wel voor hun eigen volk zorgen maar niet voor buitenlanders,,tjaa ik heb daar eigenlijk geen moeite mee.Daarbij komt dat de oudere garde nog veel onder tafel doet en daar heb ik ook geen probleem mee.Deden ze in Nederland vroeger ook en nu nog indien ze de kans krijgen.

  1. Señora Verheijen, U bevestigt mijn uitspraken en suggesties over de “dubbele” Spaanse samenleving. Ik heb daar ook geen enkele moeite mee en daarom leef ik hier. Inderdaad, de “gemiddelde” Spanjaard is nogal egocentrisch, nogal anarchistisch, nogal nonchalant met alles. Maar tegenover de politiek correcte deugmensen die Nederland momenteel terroriseren met hun welkomstgezangen tegen uitvreters, is dat een verademing. Wat u zegt!

  2. Er zijn heel veel arme spanjaarden waarbij een hele grote groep de zogenaamde stille armen zijn waaraan je het niet ziet en zelfs een baan hebben maar geen cent om van te leven. Over dat eten gesproken, dat is nu eenmaal de spaanse cultuur … Alles draait om het eten en soms is een dagmenu helemaal niet zo duur maar dat kunnen de echte armen zich ook niet veroorloven.

   1. Natuurlijk hebt U gelijk, maar U moet niet sentimenteel worden. Deze site, met de paar mensen die, getuige het povere aantal reacties, bereikt worden (ik heb geen idee hoeveel lezers er zijn), zal toch niet de ambitie hebben het wereldarmoede probleem op te lossen. Zelfs niet in Spanje. Till that time, just keep on dancing…(Peggy Lee).

 8. Leuke informatie en moet zeggen dat ik dit al heel mijn leven hoor en lees, de rijken worden rijker en de armen armer en denk niet dat er ooit verandering zal komen want met geld maak je (meer) geld toch? als je arm bent geraak daar maar eens uit, het kan altijd maar het is toch moeilijk, of niet?
  dat het de streek is van Madrid en Barcelona waar de rijkste mensen wonen is niet van gisteren he en het zal niet te rap veranderen

  voor de voetbalhaters : als je het loon van Christiano en de Leo samentelt kom je al een eind ver
  maar ze stelen niet, ze krijgen het en ben daar heel blij om, er zijn andere die het niet krijgen maar graaien in de kas….
  en nu de kritiek? weet al van wie die komt, pffffff

   1. Jahaha redactie! Ik moet ook altijd erg om gemiddelden lachen. Het is echt heerlijke borrelpraat, omdat gemiddelden niets over een concreet geval zeggen. Gemiddelden bevestigen hooguit je vermoedens, en daarom zijn oeroude volkswijsheden als “de rijken worden steeds rijker, de armen armer” altijd waar, maar je hebt er niets aan. Als die blijkbaar nogal domme inwoners van Torrevieja nu eens die kwal van die voetbalclub uit Madrid tot ereburger zouden benoemen en binnen hun stadmuren halen met een riante hacienda, dan zou het gemiddelde jaarinkomen gigantisch stijgen, maar niemand die er iets van merkt. Trouwens een raar stadje: honderdduizend inwoners waarvan ruim de helft niet-Spanjaard (en niet afkomstig uit de armste landen!) Vermoedelijk werken die arme Spanjaarden zwart bij die andere helft. In de zomer ruim miljoen toeristen daar. Gooien die hun geld in de mediterranea? De cijfers van de Spaanse fiscus zijn de onbetrouwbaarste van West-Europa (misschien op Italië na). Dus veel medelijden met Torrevieja kan ik niet hebben (misschien is het wel heel slim wat ze doen). In Spanje is alles dubbel. Haha.

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken