Nationale natuurparken Picos de Europa en Ordesa y Monte Perdido vieren 100-jarige bestaan

Pixabay
Beeld: Pixabay
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – Honderd jaar geleden in 1918 werden de Picos de Europa (Asturië) en Ordesa y Monte Perdido (Aragón) tot nationaal park of Parque Nacional verklaard. Dit waren toen de eerste beschermde natuurgebieden van Spanje en van de wereld. Nu zijn er vijftien te vinden in Spanje.

In 1916 nam Koning Alfonso XIII de wet Ley de Parques Nacionales aan voor een tijdsduur van 24 maanden. Twee jaar later in 1918 werden de berg van Covadonga, wat nu het Parque Nacional de los Picos de Europa heet en de Ordesa vallei, wat nu het Parque Nacional de Ordesa y Monte Perdido heet uitgeroepen tot beschermd natuurgebied. Dat was een wereldprimeur volgens de krant EcoDiario.

Sindsdien is het netwerk van beschermde natuurparken uitgegroeid tot 15 natuurparken op het Spaanse vasteland, de Balearen en Canarische Eilanden. Het laatste natuurpark wat zich bij de Red de Parques Nacionales voegde was sierra de Guadarrama (Madrid en Castilla y León) in 2013.

De 15 natuurparken zijn verspreid over 19 provincies in 12 autonome deelstaten en hebben een totale oppervlakte van ongeveer 400.000 hectare, een 0,76% van de totale oppervlakte van Spanje.

Alle 15 natuurparken zijn verschillend waarbij het grootste de Sierra Nevada in Andalusië is met 86.300 hectare en de kleinste de Tablas de Daimiel in Castilla-La Mancha met slechts 3.000 hectare.

Natuurparken

Er zijn 15 natuurparken (Parques Nacionales) te vinden in Spanje, te weten Islas Atlánticas (Galicië); Aigüestortes i Estani de Sant Maurici (Catalonië); Cabañeros en Tablas de Daimiel (Castilla-La Mancha); Monfragüe (Extremadura); Doñana, Sierra Nevada (Andalusië), Sierra de Guadarrama (Madrid en Castilla y León), Picos de Europa (Asturië), Ordesa y Monte Perdido(Aragón).

Bij de eilanden bestaan de natuurparken Archipiélago de Cabrera (Mallorca), Caldera de Taburiente (La Palma), Timanfaya (Lanzarote), Teide (Tenerife) en Garajonay (La Gomera).

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.