skip to Main Content
Nationale natuurparken Picos de Europa en Ordesa y Monte Perdido vieren 100-jarige bestaan
Covadonga / Pixabay

Nationale natuurparken Picos de Europa en Ordesa y Monte Perdido vieren 100-jarige bestaan

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

100 jaar Nationale Parken Spanje

Covadonga / Pixabay

MADRID – Honderd jaar geleden in 1918 werden de Picos de Europa (Asturië) en Ordesa y Monte Perdido (Aragón) tot nationaal park of Parque Nacional verklaard. Dit waren toen de eerste beschermde natuurgebieden van Spanje en van de wereld. Nu zijn er vijftien te vinden in Spanje.

In 1916 nam Koning Alfonso XIII de wet Ley de Parques Nacionales aan voor een tijdsduur van 24 maanden. Twee jaar later in 1918 werden de berg van Covadonga, wat nu het Parque Nacional de los Picos de Europa heet en de Ordesa vallei, wat nu het Parque Nacional de Ordesa y Monte Perdido heet uitgeroepen tot beschermd natuurgebied. Dat was een wereldprimeur volgens de krant EcoDiario.

Sindsdien is het netwerk van beschermde natuurparken uitgegroeid tot 15 natuurparken op het Spaanse vasteland, de Balearen en Canarische Eilanden. Het laatste natuurpark wat zich bij de Red de Parques Nacionales voegde was sierra de Guadarrama (Madrid en Castilla y León) in 2013.

De 15 natuurparken zijn verspreid over 19 provincies in 12 autonome deelstaten en hebben een totale oppervlakte van ongeveer 400.000 hectare, een 0,76% van de totale oppervlakte van Spanje.

Alle 15 natuurparken zijn verschillend waarbij het grootste de Sierra Nevada in Andalusië is met 86.300 hectare en de kleinste de Tablas de Daimiel in Castilla-La Mancha met slechts 3.000 hectare.

[su_note note_color=”#FFFF8D”]Leestip: De 15 Nationale Parken van Spanje nader bekeken[/su_note]

Natuurparken

Er zijn 15 natuurparken (Parques Nacionales) te vinden in Spanje, te weten Islas Atlánticas (Galicië); Aigüestortes i Estani de Sant Maurici (Catalonië); Cabañeros en Tablas de Daimiel (Castilla-La Mancha); Monfragüe (Extremadura); Doñana, Sierra Nevada (Andalusië), Sierra de Guadarrama (Madrid en Castilla y León), Picos de Europa (Asturië), Ordesa y Monte Perdido(Aragón).

Bij de eilanden bestaan de natuurparken Archipiélago de Cabrera (Mallorca), Caldera de Taburiente (La Palma), Timanfaya (Lanzarote), Teide (Tenerife) en Garajonay (La Gomera).

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 1 reactie
  1. Voor mij is dit een interessant artikel,vooral de kunst en het culturele erfgoed met de natuur parken hebben mijn voorkeur.Zelf bezocht ik de Picos de Europa mooi gebied en zelfs in de zomer vrij koud bovenin.Tevens bezocht ik Donana met de wandelgroep van de gemeente.Wat opviel er liggen geen tegels of stenen in de straten.De paarden willen nog weleens wat laten vallen,vandaar.Het is er kurkdroog en stoffig.Mon Frague passeerden we tijdens de camino ,Ruta de via Plata op de fiets.Het park is bekend om zijn vogel rijkdom.

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken