skip to Main Content
Poging vorming nieuwe regering begint 22 juli in Spanje
Archieffoto

Poging vorming nieuwe regering begint 22 juli in Spanje

MADRID – Op dinsdag 2 juli heeft de demissionaire premier Pedro Sánchez aan de parlementsvoorzitter Meritxell Batet doorgegeven dat het eerste debat om een nieuwe regering te vormen in Spanje zal plaatsvinden op 22 juli met als eerste stemmingsdag 23 juli. Dat is op 5 dagen na precies 3 maanden na de laatste parlementsverkiezingen van 28 april. Mocht het de eerste stemronde niet lukken om een regering te vormen dan volgt op 25 juli een tweede stemronde en mocht dat ook niet lukken dan is de kans groot dat er in de herfst nieuwe verkiezingen komen.

Op het moment van schrijven is er een vorm van politieke blokkering in de onderhandelingen over de regeringsvorming. Bij de laatste verkiezingen was de PSOE-partij van de demissionaire premier Pedro Sánchez de meest gekozen partij met de meeste zetels in het parlement. De socialisten hebben echter niet genoeg zetels (123 zetels) om een meerderheidsregering te vormen (176 zetels).

Ook samen met Unidas-Podemos (42 zetels), de gewenste coalitiepartner van de PSOE, zal Sánchez nog niet genoeg zetels hebben voor de parlementaire meerderheid (176 zetels). Er moet steun gezocht worden bij de nationalistische partijen in Catalonië en Baskenland waarbij niet iedereen met Sánchez in zee wilt. De enige partij die al steun heeft gegeven (met 1 zetel) is de Partido Regionalista de Cantabria (PRC).

Ondanks dat de Partido Popular (PP) en Ciudadanos (C’s) niets willen weten van een regering van Sánchez en beide partijen ook niet van plan zijn om zich te onthouden van stemmen tijdens de tweede stemronde, wil Pedro Sánchez toch vanaf 22 juli proberen een regering te vormen.

Stemmen

Tijdens de eerste stemronde op 23 juli moet er een parlementaire meerderheid zijn van 176 zetels/stemmen, iets dat op dit moment nog onmogelijk lijkt. Als deze eerste stemronde mislukt dan volgt op 25 juli een tweede stemronde waarbij er alleen een ‘simpele’ meerderheid gezocht wordt van meer JA-stemmers dan NEE-stemmers.

Mislukt deze tweede stemronde ook dan is de kans groot dat er nieuwe verkiezingen komen wat dan in de herfst zo rond 10 november 2019 zou moeten gebeuren (47 dagen na de bekendmaking).

Met de bekendmaking van de stemmingsdag 23 juli heeft de PSOE meer druk gelegd op de schouders van Pablo Iglesias van Unidas-Podemos, Albert Rivera van Ciudadanos en Pablo Casado van de PP. Komende week wil Sánchez nogmaals met de partijleiders aan tafel gaan zitten om te bespreken wat de mogelijkheden zijn.

Verkiezingen

Mocht het allemaal mislukken dan is de kans aanwezig dat op 25 of 26 juli er nieuwe verkiezingen worden aangekondigd omdat de partijen niet tot een overeenkomst en coalitie kunnen komen. Die verkiezingen zouden dan ergens in november moeten plaatsvinden.

Op woensdag plaatste de CIS een barometer waaruit blijkt dat de PSOE, als er nu verkiezingen zouden zijn, 39,5% van de stemmen zou krijgen terwijl dat bij de laatste verkiezingen op 28 april nog 28,7% was. Unidas-Podemos zou 12,7% van de stemmen krijgen. Deze twee linkse partijen zouden dan samen 52% van de stemmen hebben terwijl het rechtse blok (PP, C’s en VOX) niet verder komt dan 34,6%.

De PP zou volgens de barometer van het CIS opnieuw dalen wat betreft stemmen van de 17% op 28 april naar 13,7% terwijl Ciudadanos de PP voorbij zou streven en 15,8% van de stemmen zou binnenhalen. VOX zou de helft aan stemmen minder krijgen en op 5,1% komen te staan terwijl dat op 28 april nog 10,3% was.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 1 reactie
  1. Sanchez zit duidelijk op rozen. Ofwel wordt zijn regering gestemd, ofwel komen er nieuwe verkiezingen met als enige winnaar…. Sanchez. Door het groeiende extremisme van PP en Ciudadanos op rechts en Podemos op links is een absolute meerderheid van PSOE niet ondenkbaar. In Barcelona zou men dat niet erg vinden, denk ik.

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken