Vrouwenvoetbal in Spanje

Vrouwenvoetbal in Spanje
Beeld: El Pais

VOETBAL – Er is de laatste jaren veel te doen rondom het vrouwenvoetbal waarbij ook in Spanje het voetbal voor vrouwen steeds populairder is geworden. Spanje heeft een nationale vrouwenvoetbalcompetitie, doet mee met de Women’s Champions League en heeft een nationaal elftal dat meedoet aan internationale toernooien. 

Wellicht is het Spaanse vrouwenvoetbal het bekendste vanwege het WK 2019 waar Spanje dit jaar niet verder kwam dan de laatste 16 waarbij de ‘selección española femenina’ door de Verenigde Staten na penalty’s naar huis werd gestuurd. Die wedstrijd werd door meer dan één miljoen Spanjaarden bekeken, een record bij het vrouwenvoetbal in het land.

Met name sinds 2017 is het vrouwenvoetbal in Spanje ook bekender aan het worden, wordt er meer naar gekeken op de Spaanse televisie omdat de Spaanse zenders ook interesse tonen en worden de stadions waar wedstrijden gespeeld worden steeds voller met enthousiast publiek.

Spaanse Liga

In de Spaanse competitie (la Liga Femenina Iberdrola) spelen 16 elftallen waarbij de grootste ‘mannenclubs’ ook vertegenwoordigd zijn door een vrouwenelftal, met uitzondering van Real Madrid. De Koninklijke heeft echter aangekondigd volgend seizoen ook (eindelijk) een vrouwenelftal te hebben.

Voetbalclubs geven ook steeds meer geld uit aan spelers etc. waarbij grote clubs zoals FC Barcelona (met Nederlandse spelers) en Atlético Madrid miljoenen investeren. Weliswaar bevinden die investeringen zich nog steeds in de schaduw van de investeringen in het mannenvoetbal maar beetje bij beetje komt er meer geld vrij, ook omdat er sponsors gevonden worden die flink investeren in het vrouwenvoetbal.

Geschiedenis

De competitie voor vrouwen werd in 1988 opgericht onder naam ‘Liga Nacional’ door Club Femení Barcelona, RCD Espanyol, CE Sabadell, Peña Barcelonista, Vallès Occcidental, Olímpico Fortuna, Puente Castro, Parque Alcobendas en Santa María Atlético. In 2001 werd de competitie hernoemd naar ‘Superliga Femenina’ met veertien deelnemende clubs.

In 2008 vond een uitbreiding plaats naar zestien clubs. In 2009 veranderde de opzet van de Superliga. De competitie werd uitgebreid naar 24 clubs, die verdeeld werd over drie groepen op basis van geografie. De best geklasseerde clubs uit iedere groep plaatsten zich aan het einde van het seizoen voor wedstrijden om het kampioenschap. In 2011 werd de Superliga hernoemd naar ‘Primera División’, met zestien clubs in een reguliere competitie.

De nummer een en twee in de Primera División doen mee met de UEFA Women’s Champions League, in 2018/2019 was dat echter alleen FC Barcelona. Spanje heeft nog nooit een titel gewonnen.

Net zoals bij het mannenvoetbal met de Copa del Rey heeft het vrouwenvoetbal in Spanje ook een Copa de la Reina. De eerste acht teams van de Primera División doen mee in deze bekercompetitie.

Clubs

De meeste voetbalcompetities in Spanje werden gewonnen door Athletic Club Bilbao met 5 overwinningen gevolgd door Levante met 4, FC Barcelona met 4 en Atlético de Madrid met 4 overwinningen. Atlético Madrid wist de laatste drie jaren te winnen (2017, 2018 en 2019).

Meer recente artikelen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Beste lezers. Wij zijn genoodzaakt om opnieuw de mogelijkheid tot reageren op onze artikelen te annuleren omdat we veel last hebben van spam-reacties en extra webverkeer. Hierdoor wordt de vraag naar onze website te hoog waardoor onze webhosting ons al meerdere keren op non-actief heeft geplaatst. We moeten opnieuw zoeken naar een oplossing om ervoor te zorgen dat jij als lezer kunt blijven reageren maar ook dat de website ‘in de lucht’ blijft.

Er zijn meer dan 30.000 reacties geplaatst op SpanjeVandaag en de mogelijkheid om te reageren willen we ook graag blijven handhaven maar dan wel op een manier dat de website in de lucht kan blijven. Ter vergelijking, op een normale dag worden tussen de 30 en 50 reacties geplaatst maar komen er net zoveel of meer spam-reacties binnen die weliswaar gescreend en gedetecteerd worden maar waardoor de website trager wordt en soms niet te bereiken is. Daardoor kunnen ook goedbedoelde reacties tussen de spam-reacties komen en dat kunnen we niet altijd controleren(ook omdat we niet 24 uur achter de computer zitten en de spam automatisch elke dag verwijderd wordt).

Excuses voor het ongemak en we zoeken opnieuw (het is de derde keer dat dit gebeurd) naar een oplossing. Je kunt altijd op onze Facebook pagina en Facebook groep of op Twitter terecht om te reageren op onze artikelen. Mocht je ergens vragen over hebben dan kun je ons altijd een email sturen of contact opnemen via WhatsApp. We proberen alle vragen die over Spanje gaan te beantwoorden. De redactie.

Abonneer
Abonneren op
5 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

dat Spanje eruit ligt is omdat de Amerikaanse team de scheidsrechters
en de Var omgekocht hebben
en ook zijn ze positief bevonden op doping
de Amerikaanse vrouwen hadden er al tegen Spanje eruit moeten liggen
die 2 penaltys die de amerikaanse vrouwen toegekend kregen waren er geen
van de 2 penalty amerika speelt een vies spelletje
bij elke wedstrijd die gespeeld werd hebben de scheidsrechters en de Var
steekpenningen aangenomen en dat is een grof schandaal
hier had de FIFA moeten ingrijpen en amerika meteen uit het toernooi moeten zetten

Ik zie graag de bewijzen voor deze beschuldigingen.

De bewijzen zijn er
elke wedstrijd die de Amerikaanse vrouwen speelden werden ze altijd bevoordeeld
de penaltys tegen spanje waren alle twee sualbes
tegen Engeland werd van de Engelsen de gelijkmaker afgekeurd wat een zuiver
doelpunt was
en er is weldegelijk sprake van omkoping scheidsrechters en de Var
en ook sprake van doping wat in elke sport verboden is
Ik geloof vast dat de FIFA ook steekpenningen van Amerika heeft aangenomen
maar de rest zie je nog wel in de twitter

Op tijd je tabletjes innemen en niet meer zo laat naar bed.
O ja, en geen Klokhuis meer kijken voorlopig.
Wat een fantast ben jij!

Beste puk Ik heb alle wedstrijden van de Amerikaanse speelsters gevolgd voordat het WK begon hadden de amerikanen laten weten dat ze het hele WK toernooi gekocht hadden ik heb gezien hoe de VAR de videobeelden manipuleerden bij elke wedstrijd werd het Amerikaanse team bevoordeeld en het was duidelijk dat er doping is gebruikt maar de FIFA kneep een oogje dicht omdat ze smeergeld van de Amerikanen hebben aangenomen bij elke wedstrijd die het Amerikaanse team speelde is de scheidsrechter en de VAR omgekocht met steek penningen ik vind dat het Amerikaanse team er al toen uit het toernooi gezet… Lees verder »

dag/nacht
Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.