Vrouwenvoetbal in Spanje

Oeps ... foto ontbreekt!

Vrouwenvoetbal in Spanje

Dit artikel is 5 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

VOETBAL – Er is de laatste jaren veel te doen rondom het vrouwenvoetbal waarbij ook in Spanje het voetbal voor vrouwen steeds populairder is geworden. Spanje heeft een nationale vrouwenvoetbalcompetitie, doet mee met de Women’s Champions League en heeft een nationaal elftal dat meedoet aan internationale toernooien. 

Wellicht is het Spaanse vrouwenvoetbal het bekendste vanwege het WK 2019 waar Spanje dit jaar niet verder kwam dan de laatste 16 waarbij de ‘selección española femenina’ door de Verenigde Staten na penalty’s naar huis werd gestuurd. Die wedstrijd werd door meer dan één miljoen Spanjaarden bekeken, een record bij het vrouwenvoetbal in het land.

Met name sinds 2017 is het vrouwenvoetbal in Spanje ook bekender aan het worden, wordt er meer naar gekeken op de Spaanse televisie omdat de Spaanse zenders ook interesse tonen en worden de stadions waar wedstrijden gespeeld worden steeds voller met enthousiast publiek.

Spaanse Liga

In de Spaanse competitie (la Liga Femenina Iberdrola) spelen 16 elftallen waarbij de grootste ‘mannenclubs’ ook vertegenwoordigd zijn door een vrouwenelftal, met uitzondering van Real Madrid. De Koninklijke heeft echter aangekondigd volgend seizoen ook (eindelijk) een vrouwenelftal te hebben.

Voetbalclubs geven ook steeds meer geld uit aan spelers etc. waarbij grote clubs zoals FC Barcelona (met Nederlandse spelers) en Atlético Madrid miljoenen investeren. Weliswaar bevinden die investeringen zich nog steeds in de schaduw van de investeringen in het mannenvoetbal maar beetje bij beetje komt er meer geld vrij, ook omdat er sponsors gevonden worden die flink investeren in het vrouwenvoetbal.

Geschiedenis

De competitie voor vrouwen werd in 1988 opgericht onder naam ‘Liga Nacional’ door Club Femení Barcelona, RCD Espanyol, CE Sabadell, Peña Barcelonista, Vallès Occcidental, Olímpico Fortuna, Puente Castro, Parque Alcobendas en Santa María Atlético. In 2001 werd de competitie hernoemd naar ‘Superliga Femenina’ met veertien deelnemende clubs.

In 2008 vond een uitbreiding plaats naar zestien clubs. In 2009 veranderde de opzet van de Superliga. De competitie werd uitgebreid naar 24 clubs, die verdeeld werd over drie groepen op basis van geografie. De best geklasseerde clubs uit iedere groep plaatsten zich aan het einde van het seizoen voor wedstrijden om het kampioenschap. In 2011 werd de Superliga hernoemd naar ‘Primera División’, met zestien clubs in een reguliere competitie.

De nummer een en twee in de Primera División doen mee met de UEFA Women’s Champions League, in 2018/2019 was dat echter alleen FC Barcelona. Spanje heeft nog nooit een titel gewonnen.

Net zoals bij het mannenvoetbal met de Copa del Rey heeft het vrouwenvoetbal in Spanje ook een Copa de la Reina. De eerste acht teams van de Primera División doen mee in deze bekercompetitie.

Clubs

De meeste voetbalcompetities in Spanje werden gewonnen door Athletic Club Bilbao met 5 overwinningen gevolgd door Levante met 4, FC Barcelona met 4 en Atlético de Madrid met 4 overwinningen. Atlético Madrid wist de laatste drie jaren te winnen (2017, 2018 en 2019).

Ga naar de inhoud