skip to Main Content
Zonnepaneelinstallaties met 80 procent toegenomen in Spanje
Freepik

Zonnepaneelinstallaties met 80 procent toegenomen in Spanje

MADRID – Nadat de nu demissionaire regering (PSOE) op 6 oktober 2018 de zogenaamde zonbelasting afschafte en de bureaucratie wat betreft het kopen, aanvragen en installeren van zonnepanelen versimpelde, is de vraag naar zonnepanelen en de installatie daarvan bij particulieren met meer dan 80% gestegen. 

In Spanje heeft men blijkbaar eindelijk het zonlicht gezien nu de wetten aangepast zijn door de (demissionaire) socialistische regering en men niet meer bang is om zonnepanelen te installeren. In 2018 steeg de installatie van zonnepanelen met gemiddeld 80%.

Het zijn echter niet alleen de regelgeving en wetten die ervoor hebben gezorgd dat er meer installaties hebben plaatsgevonden in Spanje maar ook het feit dat de zonnepanelen de afgelopen 10 jaar 81% goedkoper zijn geworden speelt een rol.

[su_note note_color=”#fdf2ec”]Leestip:  Daling prijzen zonnepanelen en andere regelgeving geven impuls in Spanje[/su_note]

De installatie van zonnepanelen met een potentie van minder dan 10 Kw steeg in 2018 in vergelijking tot 2017 met 143%, de installatie van panelen met een potentie van meer dan 10 Kw steeg met 58% en de installatie van type 2, ofwel die installaties die zonne-energie opwekken om deze daarna te verkopen, steeg met 30%.

De totale potentie steeg echter minder dan het aantal zonnepanelen (80%) met 40% naar 27 Mw, mede omdat het merendeel van de in gebruik genomen installaties voor klein verbruik zijn bij particulieren.

De meeste zonnepanelen werden geïnstalleerd in de autonome regio’s Catalonië (6,3 Mw), Andalusië (5,8 Mw) en Galicië (5,9 Mw). In 2018 kwam er het dubbele aan Mw bij in Spanje vergeleken met 2017.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 6 reacties
 1. Ik heb 3.6kWp laten plaatsen. Werkt uitstekend, nu graag de volgende stap ook door de politiek. Dus dat electrische energie terug geleverd mag worden zonder alle stroperigheid van Iberdrola. Ik heb aanvraag ingediend maar dit duurt minimaal 2jr voordat het wellicht wordt goedgekeurd. Ik hoop dat de volgende stap is richting methode zoals in Nederland

  1. Ben erg nieuwsgierig nu. Volgens mijn info zou dit maar 1-2 maanden duren. Het contract wordt aangevraagd via de firma die de panelen gelegd heeft.
   Wel is het zo dat op dit moment zelfs de elektriciteit maatschappijen geen enig idee hebben hoe dit contract er uit moet zien. Iedereen kijkt de kat uit de boom. Misschien later als er meer contracten zijn dat er meer concurrentie komt om uw stroom af te kopen wat in ons voordeel kan zijn.
   Spijtig dat je niet alles kunt verkopen, enkel de vergoeding wordt terug betaald tot een max. van uw eigen geïmporteerde vermogen van het net.
   Men mag geen winst maken.

  1. Beste,

   Ik wil ook graag zonnepanelen plaatsen, kan je me wat meer info bezorgen ivm. Aanvraag en dergelijke, ik heb geen idee hoe eraan beginnen. Alvast bedankt.

   Greta

   1. Ik heb de zonnepanelen laten plaatsen door Silvasol gevestigd in Javea. Ben al 2 jaar bezig naar het zoeken voor het juiste bedrijf om deze te plaatsen. Prijzen kunnen enorm verschillen.
    Als je zonnepanelen plaatst uitsluitend voor uw eigen gebruik, dus niets terug in het net steekt, dien je niemand te verwittigen. Enkel als je terug in het net steekt, voor verkoop, dien je een contract te maken met de elektriciteit maatschappij.
    silvasol.es

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken