Aantal werklozen in Spanje met 2,9 miljoen gedaald naar het laagste aantal sinds oktober 2008

Aantal werklozen in Spanje met 2,9 miljoen gedaald naar het laagste aantal sinds oktober 2008
Beeld: 123rf

Aantal werklozen in Spanje met 2,9 miljoen gedaald naar het laagste aantal sinds oktober 2008

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Het aantal werklozen in Spanje blijft dalen naarmate de zomer begint. Dat betekent dat steeds meer inwoners van Spanje werk vinden waardoor het aantal werkenden gestegen is naar meer dan 20 miljoen en het aantal werklozen gedaald is naar minder dan 2,9 miljoen, het laagste aantal sinds de maand oktober van crisisjaar 2008. 

Spanje telt volgens de maandelijkse cijfers van het Oficinas del Servicio Público de Empleo Estatal (SEPE) 2.880.582 werklozen. Dat is een daling van 42.409 werkzoekenden vergeleken met de maand daarvoor. Vergeleken met dezelfde maand juni in 2021 is het aantal werklozen gedaald met 733.757 personen, 334.962 mannen en 398.795 vrouwen.

Er kwamen volgens het Ministerio de Trabajo in juni 41.017 nieuwe werknemers bij in de dienstensector waaronder de horeca en toerisme, 7.981 nieuwe werknemers in de constructie, 8.863 werknemers in landbouw en 7.148 werknemers in industrie.

Kanttekening

Er is wel een kanttekening want weliswaar werden er veel nieuwe contracten getekend, het merendeel (bijna 1 op de 2) is ‘indefinido’ (tijdelijk) in plaats van ‘fijo’ (vast). Het gaat in feite om tijdelijke contracten zonder een bepaalde duur. Wanneer een werkgever beslist die duur te beëindigen eindigt ook dat contract. Er zijn drie varianten: Indefinido a tiempo (voltijds voor onbepaalde tijd completo); indefinido a tiempo parcial (parttime voor onbepaalde tijd); Fijo discontinuo (vast contract onderbroken).

De ‘fijo discontinuo’ contracten worden veel gebruikt in Spanje. De looptijd is voor onbepaalde tijd maar in dit geval levert de werknemer alleen dienst gedurende reguliere perioden het hele jaar door. Het wordt normaal gesproken gebruikt voor activiteiten die afhankelijk zijn van de seizoenen zoals toerisme en landbouwsector of de marktvraag.

Ga naar de inhoud