menu: rubrieken, zoeken & meer

Spanje, Nederland en drie andere EU-landen hanteren als enige nog corona inreisbeperkingen

Spanje, Nederland en drie andere EU-landen hanteren als enige nog corona inreisbeperkingen
Beeld: Canva

Spanje, Nederland en drie andere EU-landen hanteren als enige nog corona inreisbeperkingen

Dit artikel is 7 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Van de 27 EU-landen zijn op dit moment nog maar vijf landen die een of andere inreisbeperking vanwege het coronavirus hanteren. Daaronder bevinden zich Spanje en Nederland terwijl België bij de 24 inreisbeperkingen-vrije landen hoort, zo meldt de website SchengenVisaInfo.com .

Van de 27 EU-landen zijn er vanaf 1 juli 2022 nog maar 5 die een of andere corona inreisbeperking hebben. Spanje, Portugal, Frankrijk, Nederland en Malta zijn de vijf landen die nog bepaalde toegangsregels hanteren. UPDATE: Portugal heeft vanaf 4 juli alle inreisbeperkingen opgeheven.

De 24 landen die geen inreisbeperkingen meer hebben zijn: Oostenrijk, België, Bulgarije, Tsjechië, Kroatië, Cyprus, Denemarken, Estland, Finland, Griekenland, Duitsland, Hongarije, IJsland, Ierland, Italië, Letland, Litouwen, Noorwegen, Polen, Roemenië, Slowakije, Slovenië, Zweden en Zwitserland.

Spanje

Ondanks het schrappen van de toegangsregels voor reizigers uit het EU/Schengengebied, eist Spanje nog steeds dat burgers van niet-EU-landen aan bepaalde toegangsregels voldoen. Reizigers uit de EU- en Schengenlanden waaronder Nederland en België kunnen echter zonder inreisbeperkingen reizen.

Het Spaanse Ministerie van Volksgezondheid heeft voor alle reizigers uit derde (niet EU/Schengengebied) landen het overleggen van een vaccinatie-, herstel- of testcertificaat ingesteld bij aankomst in Spanje. Reizigers die niet in het bezit zijn van een certificaat dat gelijkwaardig is aan dat van de EU, moeten de gezondheidsverklaring invullen.  Kinderen onder de 12 jaar en passagiers in internationale transit zijn vrijgesteld.

Voor Nederland en Portugal gelden nagenoeg dezelfde toegangsregels als in Spanje waarbij reizigers uit derde (niet EU/Schengengebied) bepaalde documenten moeten laten zien. Frankrijk heeft meerdere inreisbeperkingen en toegangsregels maar die gelden niet voor reizigers uit EU- en Schengenlanden.

Malta is het strengst en eist dat alle aankomende reizigers een geldige negatieve corona-test overleggen en een COVID-19-vaccinatie-, herstel- of testcertificaat overleggen. Deze eis geldt niet voor kinderen onder de 12 jaar.