Balboa, het dorp in León dat elk jaar drie grote muziekfestivals verwelkomt

Balboa, het dorp in León dat elk jaar drie grote muziekfestivals verwelkomt
Beeld: web festival

Balboa, het dorp in León dat elk jaar drie grote muziekfestivals verwelkomt

Dit artikel is 8 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Balboa is een fenomeen in de provincie León. Het dorp telt slechts 63 inwoners, en toch verandert het elke zomer een paar keer in het scenario van een groot muziekfestival. Reggeaboa, Vibra Balboa en het Observatorio Festival zorgen er ook dit jaar weer voor heel wat sfeer.

Balboa mag dan wel een slaperig dorpje zijn gedurende het gros van het jaar, elke zomer zakken er minstens drie weekends duizenden muziekliefhebbers af naar het dorp. Alles begon in 2010. Voor de eerste keer werd toen het festival Reggaeboa georganiseerd. Het was de toenmalige schepen voor cultuur Amal Gutiérrez die dat evenement leven in blies. Een beetje later volgde Vibra Balboa, dit jaar aan zijn zesde editie toe, en sloot het Observatorio festival de rij.

Volgens burgemeester Amal ligt de verklaring al dertig jaar terug in de tijd. Balboa begon toen de magische nacht van San Juan te vieren, een evenement dat op zijn hoogtepunt 2.000 bezoekers trok en ook vandaag nog stand houdt.

Voor dat evenement bouwde de gemeente in 2006 een auditorium in het dorp. Eens die ruimte er was, werd ze dan ook gretig gebruikt. Amal vond dat het beter kon. Hij werkte zelf ook als geluidstechnieker, en als expert in het wereldje riep hij Reggaeboa in het leven. Dit jaar gaat Reggaeboa door van 28 tot 30 juli met een dozijn artiesten, workshops en randactiviteiten aan het rivierstrand. Er worden maximum 1.500 kaartjes verkocht, een familiair evenement voor de liefhebbers van reggae dus.

Vibra Balboa gaat dit jaar door van 31 augustus tot 3 september. Het ging de afgelopen zes jaar niet door, omdat het concept moest worden herwerkt. Dit jaar worden zo’n 20 groepen verwacht. Op de affiche onder meer Balkan muziek van Dunkelbunt, Chotokoeu of de Fanfarria Taquikardia.

Het derde en laatste festival, Observatorio, ging door van 29 juni tot 1 juli. Het werd op touw gezet door een groep vrienden uit Madrid, en probeert vooral kleine groepen en muzikanten die elders vergeten worden een podium te geven. Wie deze zomer in Léon is, weet alvast weer waar naartoe.

Ga naar de inhoud