skip to Main Content
Duits bedrijf krijgt toestemming voor bouw van 450 megawatt zonnecentrale in Murcia

Duits bedrijf krijgt toestemming voor bouw van 450 megawatt zonnecentrale in Murcia

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

juwi1MURCIA – Het Duitse bedrijf Juwi gaat in de regio Murcia een zonnecentrale bouwen van 450 megawatt waarmee de ontwikkelaar rechtstreeks op de elektriciteitsmarkt in Spanje wil gaan concurreren. De bouw wordt geheel gedaan zonder gebruik te maken van subsidies.

Het Spaanse ministerie van Milieu heeft het ontwikkelingsbedrijf Juwi een vergunning gegeven voor de bouw van een 450 miljoen kostende zonnecentrale. Dankzij de bouw kan er 450 megawatt opgewekt worden en zullen er minstens 1.300 mensen een baan vinden tijdens de bouw van het complex.

Toch zegt een woordvoerder van Juwi dat de milieuvergunning een belangrijke stap is voor de bouw maar er zijn nog enkele bureaucratische zaken die men nog moet afwerken alvorens met de bouw begonnen kan worden.

Het is opvallend dat een buitenlandse investeerder wil gaan bouwen en investeren in schone energie in Spanje. De reden hiervoor is dat vanwege de besparingen de huidige regering alle subsidies voor investeerders in schone energie heeft ingetrokken. Hiertegen loopt nog een Europese rechtszaak. Het Duitse bedrijf heeft echter geen subsidie nodig en zou zo met de bouw kunnen beginnen als alle vergunningen rond zijn.

Obstakel

Een van de grootste obstakels is nu het Ministerie van Industrie. Het is nu juist dit ministerie wat voor problemen kan zorgen aangezien zij niet zo’n voorstanders zijn van groene of schone energie. Sinds de crisis in het land en zeker nadat de huidige regering aantrad, begon men met het intrekken van de feed-in tarieven voor duurzaam opgewekte stroom behoorlijk afgebouwd. Dat geldt voor zowel nieuwe investeerders alsook bestaande zonnecentrales waardoor men nog nauwelijks uit de kosten komt vanwege de strenge regels en veranderde regelingen.

Huishoudens

Naast bedrijven en investeerders in groene stroom zit de regering ook de Spaanse huishoudens in de weg door het opwekken van eigen stroom onaantrekkelijker te maken. Zo is men van plan om extra belasting te gaan heffen op het gebruik van thuisbatterijen waardoor de Spanjaarden die in zonnepanelen en thuisopslag investeren hun kosten niet terug zullen verdienen binnen de levensduur van de apparatuur.

Meer dan 150.000 Spaanse huishoudens en kleine bedrijven hebben een petitie om de wet tegen te houden ingediend en eisen het aftreden van de industrieminster José Manuel Soria die er volgens de mensen geen kaas van heeft gegeten.

Toekomst

Experts zijn van mening dat mocht Spanje meer gaan investeren in duurzame stroom zoals windenergie of zonne-energie, er miljoenen banen gecreëerd kunnen worden. Spanje heeft immers alles wat men nodig heeft voor duurzame energie: wind, water en zon. Het enige wat ontbreekt is de politieke wil en een goede manier om de enorme macht van energievoorzieners in Spanje te omzeilen – (Remco Stoffer)

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top
×Close search
Zoeken