skip to Main Content

Burgemeester Alhaurín el Grande voor de rechter vanwege het weigeren van naam Spaans “Franco” dorp

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MÁLAGA – De burgemeester van Alhaurín el Grande, Antonia (Toñi) Ledesma, wordt vervolgd omdat zij de naam van Villafranco del Guadalhorce, Málaga niet wil wijzigen. Maar volgens Eduardo Ranz is dit gehucht 50 jaar geleden gesticht en is het de laatste plaats in Andalusië die nog verwijst naar Francisco Franco en zijn regeerperiode.

Ledesma verdedigt haarzelf dat er nog geen klachten bij het stadsbestuur zijn binnen gekomen en dat het voor de inwoners, politieke partijen en buren geen probleem is. Zij zei dat zij geen burgemeester wil zijn die de naam van het gehucht veranderd zonder de inspraak van de bewoners.

In 2015 kwam er een wetgeving die de drie gemeenten met een verwijzing naar Franco, Bembezar del Caudillo (Córdoba), Queipo de Llano (Sevilla) en Villafranco del Guadalhorce, verplichtte om van naam te veranderen. De gemeentebesturen van Córdoba en Sevilla pasten zich zonder problemen aan aan de nieuwe wetgeving.

Villafranco del Guadalhorce is een zogenaamde “pedanía” of gehucht behorende aan de gemeente Alhaurín el Grande. Het gehucht heeft een naam die verwijst naar de dictator Francisco Franco en dat is voor het in het noorden van Alhaurin el Grande en middenin de Guadalhorce vallei gelegen dorpje het probleem. In het gehucht wonen iets meer dan 700 inwoners die ook wel villafranqueños genoemd.

Roger Frans Lauryssen

Dit artikel is geschreven door Roger Frans Lauryssen en geplaatst door de redactie in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele of delen van deze tekst is zonder toestemming niet toegestaan.

Dit bericht heeft 1 reactie
  1. dat is nog eens een burgemeester met “ballen of iets anders” aan het lijf
    er zijn er op de site die zelfs verlangen dat Franco terugkomt, dan zou alle miserie opgelost zijn…
    hoe dom kan je zijn? niet goed opgelet in de les?
    allee vooruit

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken