Dit eiland in Baskenland wordt elke zes maanden om de beurt van Spanje en dan van Frankrijk

Google Maps
Beeld: Google Maps

LET OP: Dit artikel is meer dan 12 maanden geleden geplaatst.

SAN SEBASTIAN – Het kleine eilandje Isla de los Faisanes ligt middenin de Bidasoa rivier tussen de Spaanse stad Irun en het Franse Hendaye. Op zich niks mis mee ware het niet dat dit eilandje bekend staat als het kleinste grondgebied ter wereld bestaande uit slechts 6.820 vierkante meter, iets minder dan de oppervlakte van anderhalf voetbalveld. Op het eiland woont niemand en het heeft, buiten enkele dieren zoals fazanten, nog nooit bewoners gehad. Toch is het bijzonder aan het eiland dat elke zes maanden of Frankrijk of Spanje de eigenaar is van het eilandje.

Het Fazanteneiland Isla de los Faisanes in het Spaans en Île des Faisans of Île de l’hôpital in het Frans en Konpantzia in het Baskisch, staat bekend als een condominium wat een “staat van gedeelde soevereiniteit” is. Het Fazanteneiland staat jaarlijks zes maanden onder Spaanse en zes maanden onder Franse jurisdictie, maar beide landen claimen het gehele jaar door het recht de eigen onderdanen te berechten voor aldaar gepleegde overtredingen.

Van 1 februari tot en met 31 juli hoort het eiland bij Spanje. Van 1 augustus tot en met 31 januari hoort het bij Frankrijk. Op het eiland werden in de 17e eeuw veel conferenties gehouden. Onder andere werd in 1659 hier het Verdrag van de Pyreneeën gesloten. Midden op het eiland staat een steen ter herdenking van deze gebeurtenissen. Ook werden hier gijzelaars uitgewisseld, troonopvolgers van huwbare leeftijd afgeleverd enzovoort.

De laatste keer dat er iets spannends gebeurde op het eiland was in 1974 toen diverse leden van de ETA afscheidsbeweging probeerden de grens over te treden maar werden gepakt door de Guardia Civil. Een van de agenten overleed bij die confrontatie terwijl ook een terrorist het leven liet in de poging de grens te overschrijden.

Het grootste gevaar wat het Fazanteneiland nu heeft is te verdwijnen aangezien het eiland steeds kleiner wordt. Daarom hebben de Spaanse en Franse autoriteiten afgesproken samen een poging te doen om met verschillende maatregelen het historische eiland te redden.

Meer recente artikelen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Het is nu weer mogelijk om te reageren op onze artikelen, altijd met respect voor anderen en altijd op de juiste en correcte manier. We hebben veel last gehad van spam reacties waardoor er technische problemen waren. We hebben geprobeerd dit op te lossen en hopelijk gaat het nu beter. Als u een reactie plaatst met daarin een link (zoals een andere website of YouTube) dan dient dit altijd handmatig door ons goedgekeurd te worden en dat kan even duren (we zitten niet 24 uur achter de pc). Ook worden reacties met bepaalde woorden, zinnen en opmerkingen automatisch verwijderd of geblokkeerd en soms halen wij deze zonder opgaaf van reden handmatig weg. Je kunt uiteraard ook altijd naar onze Facebook pagina en Facebook groep gaan.

3
Reageer op dit artikel

0 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
0 Comment authors
  Abonneer  
Abonneren op
dag/nacht
Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.